Boekenfreaks

Levenslang in de ring. Joop Ubeda, legende in de kickbokswereld

Joop Ubeda een kickboks scheidsrechter die een dienst van 30 jaar erop heeft zitten.
Deze man heeft vele werelden bewandeld en geeft ons nu een inkijkje daarin.

Waar gaat dit boek over:

Dit boek gaat over Joop Ubeda, de beste man was ruim 30 jaar kickboks-scheidsrechter, en hij leidde de wedstrijden van onder andere Schilt, Bonjasky, Hari en Verhoeven.
De boven én onderwereld zijn Ubeda niet vreemd  en dat maakt dat deze man zijn leven er één voor in een boek is.

Dit boek, ‘Levenslang in de ring – Joop Ubeda, legende in de kickbokswereld’ zal je nog vele gezichtsuitdrukkingen weten te bezorgen, want wat je leest lijkt soms wel een film vol verzonnen dingen, maar niets is minder waar, lees het zelf maar.

Wat vind ik van dit boek:

Een volwassen klein kind zou ik dit boek noemen, Joop is ondertussen alweer 75 jaren jong, maar de verhalen die je leest gaan over zijn jongere jaren.
Althans, wie weet heeft Joop de meeste dingen die in dit boek staan een beetje achter zich kunnen laten, maar alles?….Joop houdt niet van rustig.

De cover is fenomenaal, als je de beste man niet zou kennen vraag je je af welke onderwereld baas er op de cover staat.
10 jaar lang heeft Bram Joop gevolgd, door binnen en buitenland.
Wat Bram in het voorwoord zegt over Joop ‘what you see is what you get’ merk je meteen bij de eerste vraag, en dan vooral het antwoord.
Joop neemt geen blad voor de mond en ik vind dat soms hilarisch om te lezen, want veel mensen zijn dan meteen uitgepraat…afgetroefd als je het zo wilt zeggen.

Het verhaal wordt verteld door Ubeda zelf maar er komen ook echte vraag/ antwoord stukken tussendoor.
Ook eerlijkheid ontbreekt niet, zeker niet wanneer de zoon van Joop, Perry Ubeda, zijn mond open doet over kickboksen en het wereldje eromheen, voorál het wereldje eromheen.
Voor de ter zieltjes is dit een mooi boek om te laten liggen, want het is geschreven zoals Ubeda praat, en dat is plat Nijmeegs en grofgebekt , dus als je daar niet van houdt zeg ik nogmaals ‘dan is dit een mooi boek om te laten liggen’.

Alle emoties komen voorbij als lezer zijnde, ik heb mijn hoofd geschud van ongeloof, maar ook van plaatsvervangende schaamte, mijn wenkbrauwen héél hoog opgetrokken van verbijstering, ik heb gelachen en dat stuk over Ubeda’s missende vinger is echt het bizar stukje uit het boek, wat een prachtig figuur is Ubeda.
Het is maar goed dat ik hem niet naast mij had toen ik jonger was, want dat zou me toch een behoorlijk potje ‘wie kan het domst doen’ worden.
Al met al is die een boek dat lijkt op een hele slechte B film, maar het blijkt Ubeda z’n realiteit te zijn (geweest), en you love it or you hate it.

Wil jij dit bizarre, onthullende en soms ietwat onthutsende verhaal nu ook lezen?
Dan kun je hem bestellen bij Uitgeverij Volt of je lokale boekhandel.