Boekenfreaks

Man op z’n allerbest – Arno Kantelberg

Een vermakelijk, humoristisch geschreven en ontzettend interessant boek over kleding. Hoe je te kleden en hoe vooral niet. Arno is een ontzettende leuke verteller en dat leest heerlijk.

Een pocketsize durf ik bijna te zeggen, heerlijk formaatje om vast te houden. Het formaat wijkt zo lekker af dat het alleen daarom al een mooi boek is. En ondanks het kleinere formaat noem ik het toch een boek en geen boekje want het is giga dik, maar liefst 400 bladzijdes aan tips, tricks, do’s and don’ts. ‘de man op z’n allerbest’ is het geactualiseerde grotere broertje (voor een groot deel een herdruk) van de man op z’n best’. Er zijn namelijk hoofdstukken en paragrafen aan toegevoegd over duurzaamheid, thuiswerken en genderneutraal kleden. Kantelberg schrijft uiterst vermakelijk en begrijpelijk voor iedereen. Zelfs ik, iemand die zich nooit echt heeft verdiept in mode of wat daaromheen hoort, vind dit boek ontzettend vermakelijk, humoristisch, interessant en begrijpelijk.  Er staan leuke woordgrapjes in of gewoon grappen van Arno zelf en dat maakt hem nog ‘aantrekkelijker’ in zijn schrijven dan hij al is wanneer hij dat niet zou doen. Het is een luchtige en vermakelijke manier van schrijven die iedereen in z’n greep kan houden. ‘Dresscode; Hoe lees ik een uitnodiging’ moest ik erg om lachen, eigenlijk door het hele boek heen maakt Arno mij aan het lachen. Hij heeft een humoristische manier van vertellen/uitleggen. In dit boek leer je letterlijk en figuurlijk over de hoed en de rand. En je krijgt niet alleen te weten hoe je bepaalde kledingstukken moet gebruiken of dragen, maar ook de oorsprong ervan ontbreekt niet in dit boek.

Al met al een compleet handboek voor de liefhebber van mode, de beginnende liefhebber van mode en de echte leek (zoals ik ;p ). Het enige dat ik wel jammer vind (maar ook dat is geen echte kritiek) is dat er geen foto’s in het boek staan over de besproken kledingstukken of accessoires, ik als kleding nitwit weet bijvoorbeeld niet hoe een Pork pie hoed eruit ziet en mis die beeldvorming dus. De tips, weetjes en quotes die tussen de hoofdstukken door te vinden zijn, zijn vermakelijk, interessant en vaak ook verrassend. Onwijs leuk om te lezen is de verschillende namen in verschillende landen voor bepaalde items, neem bijvoorbeeld het woord Sneakers, dat komt uit Amerika, maar ook het hippere ‘Kicks’ gebruiken ze daar, in Engeland worden ze ‘Trainers’ genoemd en in Frankrijk ‘Baskets’, ik vind dat ontzettende leuke weetjes om zo even tussendoor te lezen.

Dit is echt een super tof boek om naast je kledingkast op het tafeltje te leggen en er soms even bij te pakken als je het kledingspoor bijster bent. De foto’s van Arno die door het boek heen verspreid staan maken het boek helemaal af, net als de gekleurde pagina’s met quotes van bekende en minder bekende mensen.

Arno Kantelberg (1968) kennen we (vooral de jongeren ons ons denk ik) op dit moment misschien het best van ‘wie is de mol‘, waar hij helaas uit ligt. Maar Kantelberg is wel even meer dan een speler van ‘wie is de mol’. Kantelberg is namelijk is hoofdredacteur van Esquire en National Geographic. In Volkskrant Magazine geeft hij wekelijks stijladvies aan bekende mensen. Bij RTL Boulevard duidt hij als lifestyle-deskundige de trends zoals die komen en gaan. In 2018 verscheen De stijl van de schrijver, waarvoor Kantelberg de archieven in dook om zich te verwonderen over de garderobes van Nederlandse schrijvers.

Wil je dit geweldige niet veel ruimte innemende maar zeker wel veel informatie brengende boek nu ook hebben? Je kunt het bestellen via Uitgeverij Podium.