Boekenfreaks

Leeuw met strepen – Marlene Rebel en Lucinda Vos


Een vreselijk verhaal, maar toch ook erg mooi. Ik hoor je bijna denken ‘Huh? Hoe kan dat dan? Vreselijk, maar mooi’, nou dat zul je toch echt zelf moeten lezen, maar ik kan je hier wel een klein beetje laten lezen wat ik bedoel. Althans een klein beetje van wat IK van dit verhaal vind.

Als Jacob en Catrijn alleen achterblijven na het overlijden van hun moeder, worden ze ontdekt door de valse buurvrouw. Cat wordt afgevoerd naar het pesthuis. Jacob zet alles op alles haar te redden.

Ben jij klaar voor een bloedstollend avontuur in 17e-eeuws Amsterdam? Wanneer de tienjarige Jacob en de vijfjarige Catrijn alleen achterblijven na het overlijden van hun moeder, wachten broer en zus met smart op de thuiskomst van hun vader, die als chirurgijn op zee vaart. Maar al snel worden de kinderen ontdekt door de valse buurvrouw. De kleine Cat wordt afgevoerd naar het pesthuis buiten de stad. Jacob, die in het Burgerweeshuis terecht komt, zet alles op alles om te ontsnappen en zijn zusje te redden. Een zenuwslopende zoektocht begint…


Dit verhaal gaat over de tijd 1664 in Amsterdam wanneer de pest, ook wel de zwarte dood genoemd, heerste. Een vreselijke ziekte waar veel mensen aan zijn gestorven. De pestdokter loopt van top tot teen in het zwart rond met een snavelmasker op. Jacob probeer zijn zusje te beschermen, maar beland door een bemoeizuchtige, valse buurvrouw in een weeshuis. Jacob moest er altijd alles aan moeten doen om zijn zusje uit de buurt van de pestdokters en het pesthuis te houden vanwege haar huidaandoening, maar dat is bijna onbegonnen werk vanuit de plek waar hij nu zit. Jacob krijgt hulp uit onverwachte hoek wanneer hij een plan bedenkt om zijn zusje te helpen. Maar zijn Jacob en zijn vrienden nog wel op tijd om het tot een goed einde te brengen?….

Wat vind ik van dit boek;

Super spannend, meeslepend en ontroerend is ‘leeuw met strepen’ te noemen. Een verhaal over de zwarte dood en liefde. De cover spreekt aan, het voelt duister aan door de pestdokter die je ziet, maar door de kleuren wordt je in verwarring gebracht. Omdat dit een boek is voor de jonge jonkies onder ons (vanaf 9jaar) is er iets moois bedacht, in het boek staat namelijk een woord met een * erachter, daarbij vertellen ze dat wanneer je een schuin gedrukt woord in het boek ziet staan, en je niet weet wat dat betekend, dat je het onbekende woord en zijn betekenis kunt opzoeken in de woordenlijst achter in het boek. Al snel in het verhaal wordt de titel duidelijk, en de betekenis erachter is schrijnend maar ook wel mooi (achteraf gezien). Wie bang is dat er teveel letters en te weinig tekeningetjes voor zijn kleine jonge lezer in dit boek staan, kan gerust zijn, het hele boek staat vol met kleine en grotere tekeningen. Ik vind het prachtig om te lezen hoe een verhaal dat zo hopeloos en verdrietig lijkt te zijn, eigenlijk ook weer zo mooi kan zijn. Het is een lief, spannend en verdrietig verhaal, het neemt hoop en geeft hoop, en dat vind ik heel mooi om te lezen, want niets kan bestaan zonder zijn tegenpool. Jacob doet alles voor zijn zusje en dat merkt je wanneer je zijn avontuur leest. De vrienden die Jacob maakt zijn op z’n zachts gezegd apart, maar ze maken het verhaal mooi en af. Het einde vind ik redelijk open, dus ik hoop dat Jacob nog eens van zich laat horen. Het enige dat ik wel mis in het Ebook is de plattegrond die voorin het fysieke boek wel staat, maar Boekenfreaks is Boekenfreaks niet als we jullie deze plattegrond gewoon kunnen laten zien, en het is een pracht exemplaar. leuk om te kijken en je weet  nu precies waar je je in het verhaal bevind.


Het boek kun je natuurlijk gewoon bij Uitgeverij Billy Bones kopen en dan kun je zelf gaan genieten van dit geweldige en super spannende verhaal.