Boekenfreaks

Interview met Gjalt Rameijer, de auteur van Winterkil – Gedichten om te huilen en te helen

Jullie hebben al een klein kijkje gekregen in ‘Winterkil’ door mijn recensie, maar ik wilde jullie meer kunnen vertellen over deze bijzondere gedichten en hun schrijver. Daarom heb ik Gjalt een paar vragen gesteld, en je kunt hieronder lezen wat Gjalt op mijn vragen heeft geantwoord.

– Wie is Gjalt als gedicht? (Als je jezelf als gedicht zou moeten uitschrijven)

 • Dat is een erg lastige vraag. Ik ben dan waarschijnlijk een gedicht met veel verdriet, een verrassende wending en uiteindelijk een heel positief einde.

 

– Wanneer en waarom besloot je ‘Winterkil te gaan schrijven voor de buitenwereld? (Wanneer dacht je ‘ik wil mijn gedichten de wijde wereld in sturen’ en hield je ze niet voor jezelf?).

 • Dat was toen ik vorig jaar oktober eindelijk accepteerde dat het niet meer goed zou komen. Ik had me verzoend met de situatie maar voelde nog wel veel pijn en verdriet. Ik zocht naar een uitlaatklep en kwam toen toevallig uit op gedichten. Daar bleek ik veel van mijn emotie in kwijt te kunnen. Omdat het schrijven erg makkelijk ging ben ik die via Instagram gaan delen om te zien of die ook voor anderen waarde konden hebben.

– Heeft het schrijven je geholpen in je strijd tegen/het verwerken van het verdriet?

 • Absoluut, al moet ik wel zeggen dat de pijn nooit helemaal verdwijnt. Uit iets heel naars is iets moois gekomen, in die zin ben ik ook dankbaar voor de relatiebreuk. Ik heb de gedichtenbundel – indirect – aan mijn ex opgedragen en die ook naar haar toegestuurd. Ze gaf aan het knap te vinden wat ik had gecreëerd en blij te zijn dat ik met een positief gevoel terugkijkt op onze relatie.


–  Komt er nog een ‘vervolg’? Een vervolg met vooral liefde (want als ik de gedichten zo lees heb je inspiratie en woorden genoeg).

 • Dat  vervolg komt er zeker. Ik ben wat ideeën aan het verzamelen voor een thema, dat zou zomaar over hoop en liefde kunnen gaan!

– De sneeuwvlokken, waar komen die vandaan en waarom?

 • Het idee is ontstaan in gesprekken met bevriende graphic designers, van studio Vlak. Ik wilde een winters beeld bij ieder gedicht dus dacht aan een sneeuwvlok. Studio Vlak heeft er vervolgens een wiskundig model op losgelaten waardoor de ontwerpen uit de bundel zijn ontstaan.

– Wat voor reactie van de buitenwereld/lezers heeft ‘Winterkil’ je gebracht? En welke staat je het meeste bij?

 • Heel veel hele positieve reacties. Wat me raakt zijn de vele reacties van mensen die het gevoel herkennen wat ik in mijn gedichten beschrijf. Een aantal van die reacties zijn mij erg dierbaar. Een van de reacties die mij het meeste bijstaat is een reactie van iemand die  een dierbare heeft verloren en troost haalt uit mijn teksten.

– Zou je het weer doen nu ‘Winterkil’ is ontvangen door de mensen om je heen? Of zou je je wel twee keer bedenken voordat je dit weer zou doen.

 • Het was voor mij een enorme sprong in het diepe. Ik ben normaal niet iemand die zich naar buiten toe snel kwetsbaar opstelt maar ik kan het iedereen aanraden. Door je kwetsbaar op te stellen geef je mensen de kans om je te zien zoals je bent. Daar doe je een ander ook een plezier mee.

 

– Is er iets dat je tegen al die verloren liefdeszielen wilt zeggen om erdoor heen te komen? 

 • Wees vooral kwaad op de situatie, niet op de ander. Jouw verdriet mag er zijn, wees lief voor jezelf.

  – Waarom het robotje?  Waar komt hij vandaan en wat is de betekenis ervan/erachter?
 •  Dat is eigenlijk nogal toevallig. Ik zocht een beeld  bij hoe ik mij (toen) voelde, en vond dit passend. Het staat bij mij symbool voor  de onmogelijkheid om echte liefde te mogen ervaren, hoe graag je het ook wil en hoe zeer je ook je best doet.

  Gelukkig voelt Gjalt zich nu niet meer zo en was dit vooral toen hij net begon met schrijven.

Hoe zijn de sneeuwvlokken gemaakt?

Bij elk gedicht is een unieke sneeuwvlok gegenereerd. De sneeuwvlok, en de achtergrond waarop die staat, zijn gerelateerd aan eigenschappen van het gedicht. Elke sneeuwvlok bestaat uit een recht kruis (noord-oost-zuid-west) en een scheef kruis (noordoost-zuidoost- zuidwest-noordwest).

De vorm van het rechte kruis is afhankelijk van de verhouding tussen “ik-woorden” (ik, mij en me) en “jij woorden” (jij en je). Er zijn zeven vormen voor het rechte kruis.

De vorm van het scheve kruis is afhankelijk van de lengte van het gedicht (het aantal regels). Er zijn ook zeven vormen voor dit kruis.

De grootte van beide kruizen varieert ook.

Het gemiddelde aantal woorden per regel van het gedicht bepaalt de grootte van het rechte kruis (een hoger gemiddeld aantal woorden per regel correspondeert met een groter kruis). De gemiddelde woordlengte hangt samen met de grootte van het scheve kruis (een langere gemiddelde woordlengte correspondeert met een groter kruis).

Op basis van een lijst van negatief-emotionele woorden wordt het midden van de sneeuwvlok gekozen. Hoe meer negatieve woorden een gedicht bevat, hoe complexer het vormpje in het midden van de sneeuwvlok. Er zijn vijf vormen voor het midden van de sneeuwvlok.

Ten slotte zijn er op de achtergrond gekleurde bolvormen te zien. Het aantal bolvormen dat zichtbaar is correspondeert met het aantal regels in het gedicht (een gedicht van 4 regels geeft 4 bolvormen, een gedicht van 12 geeft er 12, enzovoorts). De kleuren van de bollen hangen samen met de eerste letter van elke regel. Voor elke letter in het alfabet is een iets andere blauwtint gekozen.

Ik ben super blij met het contact dat ik met Gjalt heb gehad over zijn prachtige gedichtenbundel ‘Winterkil’. De extra uitleg van de sneeuwvlokken en het ontstaan ervan, en zijn gevoel over zijn bundel. Wat hij allemaal verteld over de gevoelens die het meebrengt en de reden van het uitbrengen van de bundel snap ik als geen ander, omdat ik zelf ook een boek heb uitgebracht dat eigenlijk begon als ‘van mijzelf afschrijven’. Ik vind het heel mooi dat Gjalt op deze manier zichzelf een beetje heeft kunnen helen en anderen ook wil helpen door zijn gedachten en gedichten de wijde wereld in te sturen. Ik kijk zeker uit naar zijn volgende bundel, want als die net zo mooi, intiem en intens is als deze dan beloofd dat heel wat moois.

De gedichtenbundel is te koop bij Boekscout en Bol