Boekenfreaks

Winterkil – Gedichten om te huilen en te helen – Gjalt Ramijer


Ik ben heel blij dat ik ‘Winterkil’ van Gjalt Rameijer mocht lezen, het is een bijzonder mooie gedichtenbundel over het pijnlijkste onderwerp dat iedereen wel eens heeft meegemaakt (of nog gaat meemaken). De woorden die Gjalt schrijft zijn voor iedereen herkenbaar, de taal en het gevoel van de liefde zijn namelijk universeel. Wil je precies weten wat voor intiems Gjalt je laat lezen dan moet je de gedichtenbundel echt in huis halen, maar hier kun je alvast een voorproefje krijgen van het moois dat ‘Winterkil’ heet.

Veel pijnlijker wordt de liefde niet dan in Winterkil beschreven. Liefde brengt je naar de hoogste toppen, maar ook de diepste dalen. In deze gedichtenbundel voel je het verdriet van een verbroken relatie. Kleine gedichten over de grote gevolgen van verlaten worden door je geliefde. Als de liefde voorbij is, rest slechts de pijn. En niets doet meer pijn dan de liefde. Maar Winterkil geeft ook hoop, want zonder vreugde kan verdriet niet bestaan. Na ieder pijnlijk avontuur is daar altijd weer het enige wat telt… de liefde. Liefde doet dan wel pijn, maar het is ook het mooiste wat er is.
Wat vind ik van dit boek; 

Deze gedichtenbundel gooit je emoties alle kanten op. Het laat je maar weer zien dat liefde helend maar ook alle verwoestend kan zijn. De cover is ontzettend mooi en neemt je mee in de winterwonderland van ellende en hoop. Wanneer de liefde niet wederzijds is, of een liefde stuk loopt komen daar gevoelens bij kijken die verwerkt zullen moeten worden, en op dat moment ga je ook daadwerkelijk een rouwproces in. Gjalt heeft door zijn eigen gebroken hart na een verbroken relatie, zijn rouwproces omgezet in deze gedichtenbundel, en wat voor één. Achterop het boek staat de QR code naar Gjalt zijn Instagram, super handig en vooral heel tof om even te gaan kijken, want daar deelt hij gedichtjes, foto’s en ander ‘Winterkil’ materiaal.

Niks kan bestaan zonder zijn tegenpool, er is geen licht zonder duisternis, geen liefde zonder haat en geen gemak zonder pijn, Gjalt weet in deze gedichtenbundel heel mooi te laten zien dat je tussen de pijn door ook de mooie dingen weer kunt ervaren wanneer je eraan toe bent en het moois in het leven de kans geeft. En wanneer je langzaamaan begint te helen wordt de wereld weer een stuk mooier.  De gedichten worden versterkt door een prachtige lay-out, maar daarover kun je meer lezen in ‘Aandacht voor….’ hier op Boekenfreaks.

Je kunt de ‘Winterkil’ bestellen op Boekscout of via de Instagram bij Bol.