Boekenfreaks

Langmuts op school – Josina Intrabartolo en Dinie de Zeeuw


Langmuts is weer een ontzettend mooi boekje van Josina Intrabartolo over hoogsensitieve kinderen. Er wordt heel duidelijk en op een speelse manier uitgelegd wat het met hoogsensitieve kinderen doet als er teveel prikkels zijn, en wat je kunt doen om het voor het kind wat makkelijker of beter verdraagzaam te maken.

Waar gaat dit boekje over?

Langmuts vind school super leuk, maar soms wordt het hem allemaal even teveel en dan wil hij niets liever dan stilte en rust. Wanneer op een dag de andere kaboutertjes na het buiten spelen binnen komen in de klas, is Langmuts er niet, en niemand kan hem vinden. Iedereen helpt mee zoeken maar van Langmuts geen spoor. Tótdat ze een raar geluid horen….

En zoals je hieronder ziet is Langmuts zijn Langmuts niet voor niets….

Wat vind ik van dit boekje;

In dit verhaaltje is Langmuts erg gevoelig en snel overprikkeld, een hoogsensitief kaboutertje dus. Wanneer hij terug is in de klas snapt de juf precies wat er aan de hand is met hem, en handelt daar dan ook meteen naar, dat geeft een heel lief tintje aan dit verhaaltje en zorgt op een leuke manier dat je dingen hierover gaat snappen. Langmuts wordt begrepen, en niets is zo belangrijk dan dat als een kind ‘anders’ is dan andere kinderen (of zich zo voelt), dat hij of zij begrepen wordt of op zijn minst serieus benadert wordt in lijn met zijn gevoel.

In het verhaaltje zelf krijg je al een beetje tips door goed te lezen hoe juf met Langmuts omgaat, maar achter in het boek krijg je gericht tips, het zijn er 10. De tips die gegeven worden zijn een prima houvast om mee te beginnen. Als eerste krijg je als ouder (als lezer) de uitleg wat een hoogsensitief kind precies is, en hoe je kunt merken dat het allemaal even teveel is geweest voor het kind. Daarna leer je door de tips wat je eraan kunt doen.

De tien tips zijn samengesteld in samenwerking met Leonie le Doux, een psycho-sociaaltherapeute in Ede. Deze dame is gespecialiseerd in hooggevoeligheid. De illustraties zijn van Dinie de Zeeuw en ze zijn weer ontzettend leuk om te zien.

Langmuts zit niet alleen op school, maar heeft ook vakantie, een feest en hij is een held, wil je weten hoe dat zo komt? Druk dan maar op de dikgedrukte en gekleurde woorden hierboven, dan kom je bij de andere boekjes uit.