Boekenfreaks

De koning die het donker verbood – Emily Haworth-Booth

Een bijzonder boek, dat stof tot nadenken biedt. Niet alles is zo goed als het soms lijkt, maar gelukkig komt de koning daar toch nog achter. Een mooi, groot boek over hoe licht niet zonder donker kan.

Waar gaat dit boek over?

Als kleine jongen is de prins bang voor het donker, en hij besluit daar iets aan te doen als hij koning is. Hij bereikt zijn doel op een manier die niet helemaal eerlijk is, maar hij krijgt daardoor wel zijn zin. Totdat zijn volk het niet meer pikt en hij gaat inzien dat zijn weg misschien toch niet het beste is.

Wat vind ik van dit boek;

De koning die het donker verbood is een heel mooi maar simpel gehouden boek/verhaal dat gaat over hoe licht en donker niet zonder elkaar kunnen, en hoe makkelijk mensen soms beïnvloedbaar zijn. Er zijn mooie en belangrijke lessen uit dit verhaal te halen zoals bijvoorbeeld, hoe het één niet zonder het ander kan bestaan. Het hele boek is zwart/geel (licht en donker) en de illustraties zijn getekend met potlood, wat een heel leuk effect heeft. Er staan geen ellenlange zinnen in dit boek, ik vind het meer op de manier van een stripverhaal gemaakt, en dat is erg leuk.

Hieronder zie je de tekening van de dorpsbewoners die héél moe zijn omdat het nooit meer donker mag zijn.

Dit boek is leuk vanaf 4 jaar en Emily heeft zowel het verhaal geschreven als de tekeningen gemaakt. Dit verhaal prikkelt de verbeelding en zet aan tot nadenken. Wat heel mooi is is dat het een zwaar onderwerp is, maar het toch luchtig gehouden wordt zodat de jonge kinderen het ook kunnen gaan begrijpen en het erover kunnen hebben.

Wil je dit mooie, leerzame maar zeker ook mooie boek ook hebben? Dan kun je deze gewoon kopen via Baeckensbooks.