Boekenfreaks

Geheime strijd – Cliff de Rouw


Een mooi maar heftig verhaal over boerenzoon Toon, die in de tijd van de oorlog samen met vele anderen verzet bood tegen de Duitsers. Een intens verhaal dat heel goed laat zien wat angst en hoop met mensen kan doen.


Waar gaat het verhaal over;

Het verhaal begint in Mei van ’43 tijdens de oorlog. Wanneer Toon een pakketje van zijn vader naar zijn grote neef Karel moet brengen maakt die hem bewust van iets dat het verzet heet. Toon is een boerenzoon, maar nu de oorlog al drie jaar duurt gaat Toon gaat steeds meer doen voor het verzet. Toon stort zich in gevaarlijke situaties om zijn eigen gezin én anderen te helpen in deze tijden van nood. Gevaar loert op elke hoek en in elke boerderij. Er loopt een verrader rond die de moffen dingen doorspeelt, maar wie dat is, is nog met geen mogelijkheid te zeggen en ook dat maakt Toon zijn verzet nóg gevaarlijker.

Wat vind ik van dit boek;

De spanning in het verhaal is meteen vanaf het begin om te snijden. Iedereen weet natuurlijk hoe meedogenloos de oorlog was en met dat gevoel ga je het verhaal ook in. Toon is een jonge jongen en dat vergeet je bijna als je het verhaal leest.  Verliezen worden geleden, maar er worden zeker ook overwinningen behaald, ook al zijn sommige van korte duur. De cover is heel simpel gehouden maar wel met mooie kleuren, een schril contrast met het onderwerp waar geen kleur in lijkt te zitten. Toon leert wat liefde is, en dat ten tijde van oorlog is dat zowel een zegen als een vloek. Het verhaal is heel intens en heel erg spannend, je voelt op elke bladzijde wat de oorlog met mensen doet. De angst en hoop liggen vlak naast elkaar, en dat is zo goed en mooi geschreven dat je het als lezer zelfs tussen de regels door voelt. De cover is heel simpel en sober gehouden ook al zijn er wel kleuren gebruikt, je kunt er met zo’n onderwerp helaas ook geen vrolijke boel van maken. Toch vind ik de cover veelzeggend en op een bepaalde zware manier erg mooi. Toon leert veel in de oorlog, en helaas ook dingen die een kind (nog) niet zou moeten kennen, zoals een dubbelrol spelen om iedereen waarvan je houdt proberen veilig te houden. Een leerzaam verhaal over tijden van oorlog en wat angst en onzekerheid met mensen doet.

Cliff de Rouw werkt als leerkracht op een basisschool en hij is schrijver van spannende jeugdboeken. Eerder is van Cliff al Nachtmissies’ verschenen, een verhaal over het najagen van dromen, 20juli is dit geweldige verhaal uitgekomen en daarbij het tweede verhaal van meester Cliff.

Wil je dit prachtige verhaal ook lezen? Je kunt hem bestellen  via de uitgever, KokBoekencentrum óf bij je lokale boekhandel.