Boekenfreaks

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn – Davide Morosinotto


Boekenfreaks mocht dit geweldige boek lezen, en wat heb ik genoten van dit verhaal, het is niet een standaard avonturen verhaal maar een echte reis met alle gevaren en lessen die er te leren zijn op zo’n bizarre reis. Kijk snel wat er allemaal in het verhaal gebeurd en wat ik ervan vind.

Vier compleet verschillende persoonlijkheden die uitstekend overweg kunnen: het zijn de boezemvrienden Te Trois, Eddie, Petit en Julie. De vriendenclub beschikt over een budget van drie dollar en een catalogus van een postorderbedrijf. Ze besluiten een revolver te bestellen, maar kijken raar op als ze in plaats daarvan een oud, kapot horloge ontvangen. De groep besluit naar Chicago af te reizen om het horloge om te ruilen. Met een goederentrein en een stoomboot als transportmiddel maken de vrienden van alles mee: oplichterij, corrupte politieagenten en lijken in drijfzand. En ze ontdekken veel, heel veel geld. Een ding is zeker: niets is wat het lijkt …


Twee mooie weetjes van dit boek zijn deze hieronder….

* Dit boek won een ‘Vlag en Wimpel’ , en wel die van 2019 *

De vlag en wimpel is een eervolle vermelding voor kinderboeken die net geen Zilveren Griffel (voor de best geschreven kinderboeken van het voorafgaande jaar) of Zilveren penseel (voor de best geïllustreerde kinderboeken) kregen, maar die toch extra aandacht verdienen

Én

En is winnaar van de Andersen Award 2017

De ‘Christian andersen-prijs’is een prijs voor schrijvers en is de belangrijkste (internationale) prijs op het gebied van kinderboeken. De prijs is vernoemd naar de Deense schrijver Hans Christian Andersen. De prijs wordt iedere twee jaar in september uitgereikt door het International Board on Books for Young People voor het hele oeuvre van een schrijver van kinderboeken. De prijs kent twee categorieën: een voor schrijvers, en een voor illustrators. De winnaars ontvangen de prijs van de koningin van Denemarken.

De Bayou is een moerasachtig gebied langs de oever van de rivier de Mississippi en daar hebben Te trois, Eddie, Petit en Julie, vier beste vrienden, hun geheime hut gebouwd, en ook daar beginnen we onze reis met deze bijzondere vrienden. Wanneer de vrienden 3 dollar vinden beslissen ze met z’n allen wat daarvan gekocht gaat worden, het wordt een pistool uit de catalogus van Walker and Dawn, een postorder catalogus. Maar al wat ze krijgen geen pistool. Wat ze wel krijgen is een oud en kapot zakhorloge. Ze besluiten om met z’n allen in het zakhorloge dan zelf maar terug te brengen, maar voor 4 kinderen zonder geld zal dat een heel avontuur worden, en niet zonder gevaar, laten we dat voorop stellen.

Wat vind ik van dit boek;


De cover is onwijs tof, heel serieus maar ook weer niet, snap je hoe ik bedoel? Alles dat erop staat is een beetje op de oude manier gekleurd of getekend en ook de lettertypen voelen oud aan. Wanneer je het boek openslaat en de binnenkant van de omslag en schutbladen ziet kun je nog even extra genieten van dit alles, want hier zie je de catalogus van Walker and Dawn schitteren. Wanneer je verder het boek gaat verkennen op weg naar bladzijde één om te gaan lezen, kom je eerst nog een waarschuwing tegen over het verhaal zelf, en het komt grappig over en het ziet er tof uit….

Helaas is het tegenwoordig nodig om een waarschuwing als deze ergens bij te zetten om problemen te voorkomen. Door het gehele boek heen kom je bladzijden tegen uit de catalogus van Walker and Dawn en feitjes over de plaatsen of dingen die de 4 tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de prairie of een stad of rivier en dat ziet er super gaaf uit.

Het verhaal zelf is grappig geschreven, wat misschien niet eens de bedoeling is (of wel, dat weet ik niet), maar op de manier zoals er gepraat wordt klinkt er humor in door, veel humor, en vertrouwen tussen deze ietwat excentrieke vrienden. Wat ik ook erg tof gedaan vind is dat elk van de vrienden z’n of haar eigen hoofdstuk verteld, het boek begint(logisch) met hoofdstuk één dat verteld word door Te Trois en het volgende hoofdstuk weer door een ander, heel leuk gedaan want zo krijg je ook echt het gevoel dat je de personages een beetje beter leert kennen door hoe hij of zij het verhaal verder verteld. De pagina’s van het boek voelen zelfs een beetje als een…. catalogus? Perkament? Oud papier? Het is heel zacht en dun. Dit boek geeft je zoveel verschillende gevoelens en ideeën, de cover geeft je het ene gevoel, waar het verhaal je door het idee van oudheid je weer een ander gevoel geeft en de manier van schrijven óók weer, het brengt je een beetje in de war, heerlijk vind ik dit. Het einde is ontroerend maar ging mij ook wel iets te snel, van het ene op het andere moment is daar het echt einde en dat vind ik wel een klein beetje zonde en jammer. Maar dat doet niks af aan het boek want wat een avontuur, dit boek is oprecht een reisavontuur te noemen. De dingen die de vier doen en meemaken kunnen wij in ons saaie leventje maar weinig voorstellen en daarom is dit zo’n GE WEL DIG verhaal dat ik hem zeker nog een keer ga pakken. Jammer dat het maar één boek is een geen serie want van boeken als deze smul ik en kan ik geen genoeg van krijgen.

Uiteraard kun je het boek kopen bij Uitgeverij Pelckmans en ik zou het maar doen als ik jou was, want een echte Boekenfreak mag dit boek eigenlijk niet missen.