Boekenfreaks

Eragons gids tot Alagaësia – Christopher Paolini

Een prachtige gids om in de wereld van Eragon te duiken.  Eragon verrast je met vele opzienbarende voorwerpen uit het land Alagaësia, en maakt je aan de hand van brieven en voorwerpen wegwijs.

Deze geweldig mooi gids neemt je aan de hand mee naar Alagaësia. Hoe bijzonder dit boek is zie je al meteen wanneer je hem in handen hebt. De omslag heeft koningsblauwe drakenschubben, die je lichtjes kunt voelen met rode edelstenen op de hoeken van het geïllustreerde kijkvenster. Ook bijzonder vind ik hoe oud dit boek al is, want het is nog uitgegeven door Uitgeverij Boekerij Mynx.

Wat vind ik van dit boek;

Wanneer je de cover open slaat krijg je meteen een enveloppe te zien met een brief van Eragon en zijn draak Saphira, om je welkom te heten in Alagaësia. Alle pagina’s zijn dubbel en alleen aan de buitenkant aan elkaar vast gemaakt, waarom dit precies gedaan is weet ik niet. Misschien alleen om de pagina’s te verstevigen voor alle brieven en andere toevoegingen die op de bladzijden zijn bevestigd, maar dan hadden ze ook gewoon helemaal aan elkaar kunnen zitten lijkt mij.

Eragon verteld je over Alagaësia en welke gevaren en mooie dingen je daar kunt aantreffen. Op de pagina’s vind je heel veel dingen die je kunt uitklappen, openen of ergens uit halen. Het is op verschillende manier heel aantrekkelijk gemaakt, bijvoorbeeld het boekje met ‘de oude taal’ is met glitters en kun je het boekje dus voelen. Héél veel geweldig mooie, interessante en echt super gave illustraties van Fred Gambino, Larry McDougal,Ian Miller en David Wyatt. En dat ik deze kunstenaars hier link is echt een cadeautje. Wat ik daarmee bedoel? Ga dat alsjeblieft zelf bekijken, en geniet ervan.

Ik zou wel héél voorzichtig zijn met sommige enveloppen want sommige zijn echt ieniemienie en fragiel, maar des de toffer om te vinden. Want ja, zelfs ik als volwassen vrouw, wrijf met mijn handen over de pagina’s om álles te vinden, en als ik jou was zou ik dat ook doen, anders mis je misschien iets. En dat zou zonde zijn toch.

Je vind zelf een stuk vacht van de Feldûnost, een dier dat lijkt op een geit. Ze worden door de dwergen gebruikt om op te rijden in de bergen, maar ook voor hun melk, wol en vlees. En een stukje huid van een draak ontbreekt gelukkig ook niet, hoe gaaf is het om een stuk draak te voelen. En ook een zakje met stersaffier-stof uit Dûrok Ornthrond, dit zijn maar drie van de vele gave dingen die je in dit boek vind. Het aller-allermooiste en gaafste vind je achter in dit boek, ik kan je met de hand op mijn hart vertellen dat dit boek het meer dan waard is om bij jou thuis in je boekenkast te mogen staan.

Heel mooi aan dit boek vind ik dat je zelfs als volwassene weer even kind wordt, een kind dat allemaal mooie dingen onder ogen krijgt en alles wilt zoeken, vinden, voelen en leren. Zeker als je de serie ‘Eragon’ hebt gelezen, want dan is deze aanvulling nóg waardevoller en gaaf omdat je dingen herkent.

Als afsluiter zeg ik
Atra du evarínya ono varda  , Kvetha’.

Het boek is nog steeds te bestellen gelukkig, ook al zal het niet meer bij de naam Mynx of PenguinRandomHouse zijn.