Boekenfreaks

Als je dit leest ben ik er nog – Jette Vonk

Geen boek voor mensen die erg overgevoelig zijn, dit boek grijpt je naar de strot. De rauwe werkelijkheid wanneer je ziek word laat Jette je overduidelijk zien. het is pijnlijk, rauw en prachtig om te lezen hoe deze vrouw in het leven stond.

7 maart 2017 overleed  Jette Vonk.

Jette Vonk (33) is in de bloei van haar leven als ze te horen krijgt dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. In eerste instantie wordt ze overspoeld door paniek. Hoe ga je om met een levensverwachting van twee jaar? En hoe is het om te leven in ‘geleende tijd’? Samen met haar man en haar driejarige zoontje zoekt ze de grenzen op van het geluk, dat soms diep verscholen lijkt te zitten, maar dan weer in volle kracht aanwezig is. In Als je dit leest ben ik er nog laat Jette zien dat het leven veel meer kan zijn dan slechts een diagnose.

Uitgezaaide borstkanker is het vonnis dat Jette krijgt in de bloei van haar leven. Het slaat haar murw maar ze laat zich er niet door kapot maken. Ze maakt een bucketlist en samen met familie probeert ze die waar te maken, aangezien ze niet weet hoe lang ze nog heeft.

Wat vind ik van dit boek ; 

Een zwaar maar ontzettend mooi boekje over het verloop van haar leven na de diagnose hoe ze alles is gaan zien en wil beleven. Korte, héle korte hoofdstukjes die in mijn beleving en soort van ‘knipoog’ zijn naar hoe kort alles kàn zijn. Jette verteld puur en meedogenloos over haar chemotherapie en ziekenhuisbezoeken, maar ook over haar gezin, de hartverscheurende keuzes of ze het nog wel waard is om die mooie nieuwe schoenen te kopen of dat het geen zin meer heeft en dat die twee mannen van haar het allerbelangrijkste voor haar zijn. Prachtig, ontroerend maar vooral krachtig, wat een kracht put deze vrouw uit tegenslag. Ik heb heel veel respect voor mensen die na zo’n diagnose zich dieper in het leven wortelen in plaats van los te laten. Prachtige, mooie intieme foto’s zitten door het hele boek heen en geven je een kijkje in Jette haar leven. De handgeschreven bladzijden die ertussen zitten raken mij diep, niet alleen omdat het erg mooi gedaan is maar vooral wát ze daarin zegt.

Jette Vonk (1980 – 2017) werkte als freelance journalist voor diverse bladen en televisieprogramma’s. Ze studeerde journalistiek en culturele antropologie. Samen met haar man en zoon woonde ze op het platteland van Noord-Brabant.
7 maart 2017 is zij overleden.

Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022577073
Pagina’s: 69
Prijs: € 17,50