Boekenfreaks

Kwelling – Tamara Geraeds

Hoe goed ken jij je moeder echt?
Vijf jaar geleden werd het leven van de familie Kaakmans op zijn kop gezet door de verdwijning van de zesjarige Colin. Met moeite houden ze zich staande, tot het ondenkbare gebeurt. Langzaam begint het gezin uit elkaar te vallen.
Terwijl dochter Christina, inmiddels achtentwintig, naar de drugs grijpt vanwege een knagend schuldgevoel, begraaft vader Harm zich in zijn werk en ligt moeder Ellen dagenlang ziek op bed.
Maar er is nog iets aan de hand met Ellen. Iets vreemds. En hoe meer Christina ontdekt, hoe meer ze begint te vrezen voor haar leven.

De achtentwintigjarige Christina werkt bij de dienst internationale politiesamenwerking, oftewel dienst IPOL als profielanalyticus, eigenlijk vindt ze er niks aan maar ze voelt zich verplicht om dit werk te doen vanwege haar broertjes, Colin, die jaren geleden ontvoerd is, want dat is haar schuld zegt ze zelf. Haar moeder Ellen heeft zware migraine aanvallen en ligt vaker wel dan niet op bed, en samen haar vader Harm, die zich volledig op z’n werk stort, wisselen ze af om op Ellen te passen want het gaat niet goed met haar. Alles in Cristina’ leven staat zo op z’n kop en is zo veeleisend en moeilijk, dat ze al snel besluit het aanbod aan te nemen van iemand om drugs te gebruiken om haar hoofd tot rust te brengen. Het lijkt de juiste keuze, want een beetje rust is nooit weg, maar twijfel blijft toch hangen en de effecten zijn niet te negeren. Achterdocht en angst maakt zich meester van de hele familie wanneer ze de identiteit van de dader, van Colin’ ontvoering, te weten komen en blijkt dat hij nog altijd vrij rondloopt. Ondertussen zakt Ellen verder af in een wereld waar niemand bij kan, Christina heeft een vermoeden van wat er met haar moeder aan de hand is, maar niet durft er niet eens aan te denken dat wat ze denkt ook echt zo is.

Wat vind ik van dit boek; 

De titel van dit boek had niet beter gekozen kunnen worden, wat een kwelling. En nee niet omdat hij zo slecht is maar juist omdat hij erg goed is. Het gevoel dat Christina heeft krijg jij als lezer ook, ik zat constant op het hoogste spanningsniveau te lezen, wat zal ze ontdekken? Komt het door de drugs of is het echt waar? Hoe, wat, waar en vooral waarom, de vragen suizen om je heen en brengt dit verhaal in een stroomversnelling die amper bij te houden is. Het enige dat ik apart gedaan vind is dat de hoofdstukken van Christine in de ik vorm zijn geschreven terwijl die van Ellen in de derde persoon worden geschreven. Waar ik bij thrillers altijd wel van hou en dat in dit verhaal ontbreekt, is tijdens het lezen echt na moeten denken over wie het gedaan heeft of een gruwelijke plottwist, en dat miste ik wel, maar ondanks dat blijft het een ontzettend goed boek met bijna te veel spanning. De cover vind je terug in het verhaal en dan snap je precies wat je ziet. Er ligt ook een belangrijke boodschap in in mijn ogen, over naar middelen grijpen om dingen aan te kunnen en daardoor veel meer te verliezen dan je daarmee wint en de schaamte of angst om hulp te vragen wanneer je merkt dat een geliefde niet goed gaat en daardoor alles onbedoeld juist erger maakt. Achterin het boek staan daarom dus ook bladzijden met uitleg over bepaalde dingen die in het verhaal voorkomen.

Uitgeverij: Kramat
ISBN: 9789462420984
Pagina’s: 263
Prijs: € 19,95