Boekenfreaks

Ziep, Rolstoel, Toverpaard – Freek van Duin

Een kinderboek met in de hoofdrol een kind in een rolstoel: dat was er nog niet, maar volgens Freek van Duin was het hard nodig. Omdat je als kind in een rolstoel jezelf ergens in moet kunnen herkennen, maar vooral wil hij een voorbeeld zijn. “De jongen in mijn boek heeft heel veel fantasie. Mijn fantasie heeft mij vrijheid gegeven. Ik heb daardoor ondanks mijn rolstoel een leuke jeugd kunnen hebben.”

Een prachtig boek voor kinderen in een rolstoel die even een positieve kijk op hun leven mogen krijgen. Ik vind dit echt weer een echt Boekenfreaks boek omdat het meer aandacht verdient dan het tot nu toe al heeft gekregen.


Het boek vertelt het verhaal over Ziep. Ziep zit in een rolstoel. Daardoor kan hij minder dan andere kinderen. Maar hij heeft wel een grote fantasie. Ziep ontmoet het paard van zijn oom, Nozem het toverpaard, en die laat de wensen van de jongen uitkomen. Samen met zijn beer maakt Ziep grote avonturen mee. Van de zoektocht naar toverstof in muizenwonderland naar een verre reis op de rug van een vogel naar zijn oom Beppe.

Wat vind ik van dit boek;

Het liedje dat Tim Knol bij dit boek maakt is super vrolijk en verteld hoe Ziep samen met zijn Beer en met Nozem het toverpaard overal en nergens heen op reis gaan, vrolijker kan een liedje bijna niet zijn. Het verhaal van Ziep wordt verteld door Beer.

Het mooiste in dit verhaal is meteen aan het begin al (vind ik), Ziep mag een wens doen van Nozem en het is NIET de wens die je zou verwachten. Het is ook niet echt een echt voorlees verhaaltje, het is meer een opsomming van de dingen die er gebeuren dan een soepel lopend verhaaltje, neemt niet weg dat je de avonturen van Beer, Nozem en Ziep volledig mee maakt en er wel van moet genieten. De tekeningen zijn heel apart en toch wel een tikkie anders dan de andere illustraties die je op Kees Koorevaar zijn pagina ziet, hij heeft namelijk een hele bijzondere manier van illustreren en die is echt prachtig, ik zou zeker zijn pagina even bekijken, het verschil met zijn ander werk komt doordat de tekeningen in dit boek in samenspraak met Freek zijn gecreëerd. Er zitten veel onderliggende boodschappen in het verhaal, zoals bijvoorbeeld dat ‘dingen die lastig lijken niet per definitie onmogelijk zijn’, en voor een kind in een rolstoel (of andere handicap) zijn zulke boodschappen heel waardevol. De fantasie die Ziep heeft is onverschrokken, wat zijn hersenen creëren maakt hij mee, en dat heeft een tof boek tot gevolg.


De tekst hieronder komt uit het boek van Freek en vond ik te belangrijk om niet over te nemen;

Freek van Duin debuteert met zijn kinderboek ‘Ziep Rolstoel Toverpaard’. Freek is een jonge man van dertig jaar en lijdt aan de chronische ziekte van Duchenne. Het is altijd al Freeks droom geweest om een kinderboek te maken waarin een kind in een rolstoel niet als slachtoffer wordt gepresenteerd, maar als een fantasierijk en actief persoon met eigen dromen. Om deze droom te verwezenlijken nam Freek contact op met zijn vriend Eddy Terstall, die filmmaker is. Samen probeerden ze een netwerk op te bouwen om een dergelijk boek te realiseren.

Freek wist tekenaar Kees Koorevaar  te overtuigen om in overleg met hem de illustraties te maken. Tim Knol en zijn platenmaatschappij Excelsior hebben aangeboden om het boek uit te brengen in combinatie met een heuse titeltrack.

Met ‘Ziep Rolstoel Toverpaard’ worden kinderen met een beperking op een voetstuk gezet. Anno 2020 is dat urgenter dan ooit, omdat mensen met een beperking extra kwetsbaar zijn door de verspreiding van het corona-virus. Gelukkig is Freek een doorzetter en heeft hij zijn verhaal opgeschreven, ondanks zijn beperking.

Tim Knol schreef een lied gebaseerd op het verhaal. Het nummer is bijgevoegd op de CD achterin het boek. Beluister hier het nummer ‘Ziep Rolstoel Toverpaard’. Ik waarschuw je wel van te voren, het nummer heeft een aanstekelijk deuntje en ontzettende leuke tekst, dus de rest van de dag hangt het liedje rond in je hoofd, veel plezier er dus maar mee 😉 .

Het boek is te koop via de website van Excelsior .