Boekenfreaks

Swingers – Fleur van Groningen


De jonge, ambitieuze actrice Ella werkt voor Bambam, een productiebedrijf dat kindertelevisie maakt. Tijdens filmopnames raakt ze in de ban van de steenrijke producent Dorian van Dijk die haar meesleept in de wereld van seksclubs. Een plek waar ook de goedhartige Roosje, boekhoudster bij Bambam, sinds haar scheiding haar fantasieën verkent. Tegelijkertijd koestert Ella’s vriend Jan heimelijke gevoelens voor zijn bazin, de spirituele tv-kok Lakshmi, en droomt van een carrière als scenarioschrijver. Terwijl Ella en Jan verblind raken in hun drang naar succes, dwaalt ook Roosje noodgedwongen van het rechte pad af. Hoever zijn ze bereid te gaan in hun streven? En tegen welke prijs?

Ella is werkzaam bij het productiehuis voor kindertelevisie BAMBAM. Doordat ze hogerop wil als actrice raakt Ella in de ban van de producent Dorian van dijk. Door haar collegaatje Roosje komt ze voor het eerst in aanraking met seksclubs, iets waar stomtoevallig dus BAMBAM’s boekhoudster Roosje veelvuldig haar fantasieën waarmaakt. Roosje is sinds een paar maanden alleen, haar dochters zijn uitgevlogen en haar man had een ander en wilde de schijn niet meer ophouden nu de kinderen uitgevlogen waren, Roosje raakt in de rebel-stand en dat mag iedereen weten. Ella is dan wel actrice, maar de baan van haar dromen heeft ze nog niet gevonden, ze werkt nu dus bij BAMBAM als voice over en krijgt soms wat andere geestdodende rolletjes. Vaak genoeg moet ze thuis even uitrazen bij haar vriend Jan. Wanneer er een ultieme kans zich voordoet om hogerop te komen grijpt Ella deze met beide handen aan en dat levert hilarische, übergeile maar ook tenenkrommend momenten op.  Jan raakt ondertussen complet in de ban van tv-kok Lakshmi en doet en ondergaat dingen waar hij zijn leven lang nog nooit één gedachte aan heeft schuldig gemaakt. De twee raken elkaar in hun gang naar roem een beetje kwijt en de tijd zal het leren waar ze eindigen.

Wat vind ik van dit boek; 

Dit verhaal begint al goed, meteen op de eerste bladzijde krijg je meteen breed uitgemeten welke 3 piemels Ella al kent, hilarisch om mee te beginnen. Wel even omschakelen is dat sommige woorden Vlaams zijn, maar dat is meer even wennen dan irritant of afleidend. Fleur van Groningen is een manusje van alles, cartooniste, columniste, schrijfster, maar ook mama, vrouw en super lief en tof mens. Swingers is haar eerste roman, en iets totáál anders dan haar voorgaande boeken ‘mijn kind mijn spiegel’, ‘leven zonder filter’, ‘haal het slechtste uit jezelf’ en ‘klein geluk’ die biografisch en voorlichtend zijn. Bart is echt een personage die je graag even uit het boek zou willen trekken zo’n etterbak is het, maar dan doet hij ineens weer iets goedbedoelds en dan twijfel je toch weer even, echt een geweldig personage. Maar eerlijk gezegd is Roosje mijn favoriet hoor, Roosje zou je geen stuiver geven met haar voorkomen, zachte (te lieve) karakter en in haar verlegen stille doen en laten maar zij is degene die het seksclub register werkelijk voor het eerst opentrekt in dit verhaal, ik ben echt van Roosje gaan houden. Zelfs actuele drama’s zoals discriminatie op het minutieuze af gaan zoeken komt veelvuldig aan bod, maar hoe heftig, beladen en groot dat onderwerp ook is, Fleur weet dat op een serieuze maar toch ook grappig manier op te schrijven. Wanneer Ella aan het avontuur nachtclubs begint dan krijgt het verhaal een spanningsveld dat je door het verhaal heen trekt, je bent meer dan nieuwsgierig wat zich om de volgende bocht bevindt en het voelt of je er zelf bij bent. Door sommige zinnen of woorden lig ik echt in een deuk, hoe Fleur dit verzint vind ik echt prachtig (ik noem maar wat, ‘Roosje, de varkens en de trog’, lees zelf maar wat ik bedoel). Wat ik wel erg jammer vind is dat de ellende van Roosje zo snel is afgedaan na zo’n lange aanloop, ik had dat wel iets meer ‘uitgemolken’ willen zien want het was een vermakelijke lijn, al was het voor Roosje minder vermakelijk. Het einde zag ik wel al aankomen, Ella helaas niet maar dat maakt het einde juist supersterk. Wel even een tip, als je preuts bent aangelegd kun je dit boek beter aan je neusje voorbij laten gaat want seks, geilheid en ongecensureerde neukpartijen worden absoluut niet geschuwd. Ik heb 50 tinten grijs niet gelezen, maar van wat ik erover gehoord heb vallen die boeken in het niet en zijn ze bijna soft te noemen bij dit geweldig debuut van Fleur. De cover is niet heel erg opvallend en dat is een mooi contrast met de uitbundigheid van het verhaal, achterop staat dan wel weer een prachtige foto van Fleur zelf in het rood. Voor iedereen die wél van spanning, seks en sensatie houdt is dit een perfect boek. 

Natuurlijk wil je dit boek zo snel mogelijk bestellen, dus klik je gewoon even op deze link naar Lebowski publishers, want daar kun je hem meteen bestellen.

Als je wilt weten wie Fleur nog meer is dan schrijfster van deze geweldige debuutroman, dat kun je dan weer via deze link naar haar eigen blogpagina waar allerhande schrijfsels en interviews met, van en door haar geschreven op staan, echt leuk om te lezen hoor.