Boekenfreaks

Jane Doe Deel1 – Doolhof der Dimensies – Jeremy Lachlan


Ik heb van Uitgeverij Fantoom een geweldige duologie mogen lezen en hierbij mijn recensie over Jane Doe Deel 1 – Doolhof der Dimensies.

Wanneer een hevige aardbeving het afgelegen eiland Bluehaven treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane Doe een koortsachtige zoektocht. Al snel blijkt het meer dan een eenvoudige reddingsmissie… Jane komt terecht in een gebied dat diverse werelden met elkaar verbindt; een levensgevaarlijk labyrint van constant veranderende kamers, dodelijke valstrikken en geheime doorgangen. In dit doolhof is een wrede, heerszuchtige man doorgedrongen die ook op zoek is naar Jane’s vader… maar dan wel met een heel leger. Hij kent de geheimen die John Doe nooit aan zijn dochter heeft kunnen vertellen… Jane ontdekt algauw dat er veel meer van haar verwacht wordt dan ze ooit had durven vermoeden. Met als enige bondgenoten een pyromaan en een bedrieger, gaat ze op zoek naar de waarheid achter dit doolhof der dimensies…


Een visioen die zich aan Winifred Robin aandoet doordat ze een symbool aanraakt, het symbool is daar geplaatst door toedoen van Po, Aris en Nabu-Kai bekend als ‘de makers’, laat haar beseffen dat de schat achter de muur niet voor haar bedoeld is maar voor het meisje met de oranje-gele ogen, Jane Doe. Jane Doe is een sterke jonge meid die samen met haar vader in de kelder van de Hollows op Bluehaven woont. Jane heeft de volledige zorg over haar vader omdat hij vast lijkt te zitten in een nachtmerrie en zelf niks meer kan, niet praten, niet lachen, niet knuffelen, maar bijvoorbeeld, eten, drinken, lopen…. nou ja schuifelen en naar de wc gaan kan hij dan weer wél, maar dan wel met behulp van Jane, maar écht hier zijn is er niet bij.  Het festival, ‘de nacht van Alle onheil’ genaamd dat elk jaar gehouden wordt om ‘de makers’ te eren en waar poppen van Jane en haar vader verbrand worden, is in volle voorbereiding.
Wanneer John Doe en Jane als baby veertien jaar geleden door het slot heen komen, een doorgang naar de Anderwerelden, begonnen de aardbevingen en sindsdien is ‘Het slot’ voor niemand meer opengegaan en dus ongebruikt, maar nu is er iets gaande en Jane komt er langzaamaan achter wat haar rol hierin is. Het blijkt dat het lot van Bluehaven in haar handen ligt, en het enige dat Winifred de hele tijd zegt is ‘alles verloopt volgens plan’. Wanneer Jane haar vader verdwijnt is dat het teken dat Jane haar plicht moet gaan vervullen. Jane krijgt te horen over Roth, een vreselijke man die in het slot de scepter zwaait om dingen gedaan te krijgen, slechte dingen, omdat hij vastzit. Jane leert waar Roth naar op zoek is een dat is niet goed, helemaal niet goed. Ook ontmoet ze Hector en komt ze een volwassener bekende tegen die ze nooit in het slot had verwacht.

Wat vind ik van dit boek;


De zwarte bladzijde van de proloog maakt mij al aan het lachen er staat namelijk ‘dit is niet het begin’. Het verhaal begint behoorlijk raadselachtig, je weet de eerste tijd niet waarom iedereen op deze manier op Jane en haar vader reageert en al helemaal niet wat er gebeurd is, daardoor wil je als een razende door het verhaal heen, om alles over Jane en haar vader te weten te komen. De cover is echt stunning, zo mooi, mooie kleuren blauw/groen/grijs, met sommige items in glans en met gouden letters voor Jane Doe en de titel, ik blijf er elke keer even naar kijken en over wrijven zo mooi vind ik het. Blikhuiden, Leerkoppen, Roth en vele anderen maken het Jane niet makkelijk in haar zoektocht naar haar vader, maar maken het verhaal wel super spannend waardoor ik toch een beetje blij met de slechteriken ben. Vertrouwen kan Jane bijna niet hebben want vriend blijkt vijand en andersom, dus de vraag is hoe ze deze queeste doorkomt. Op sommige punten in het verhaal is er iemand een verhaal aan het vertellen en dat gaat ineens van de ik/ wij vorm over in de zij/hen vorm wat ik niet helemaal snap en ik ook wel erg jammer vind, maar op gegeven moment ga je daar ‘overheen’ lezen. Dat Jane niet een standaard meisje is is ook supertof om te lezen, het maakt dat je haar grillen gaat waarderen en het verhaal door vliegt. De aanbevolen leeftijd staat op 13 tot 15 maar geloof mij als ik zeg dat dit boek voor alle leeftijd vanáf 12 geschikt is, ik ben zelf 36 en ik vind het grappig, super spannend en kijk onwijs uit naar het volgende deel, ‘Sleutels der zielen’. Lachlan weer hier een geweldige serie neer te zetten, al blijft het op dit moment met dit verhaal helaas bij 2 boeken, dus een duologie .

Ik heb Jeremy er namelijk naar gevraagd, hoe het nu precies zit met zijn boeken en dit was zijn antwoord; Hi there! The first duology (one big adventure split over two books) is complete. Books 1 and 2 are out now (dat zijn dus deel 1 en 2 – ‘Doolhof der Dimensies’ en ‘Sleutels der zielen’).
I’m currently writing the second duology (books 3 and 4)..
So yes! 4 books all up at this stage, but there may be others in the future. Only time will tell! En op deel 3 en 4 is nu het wachten dus…. Pffff wat zal dat lang duren voor ons gevoel, want het is zo’n gaaf verhaal.

Het einde geeft je de verrassing van de eeuw, al zou je het ergens wel aan kunnen zien komen. Wat een debuut is dit Jeremy, echt geweldig. Snel door naar het vervolg.

Jeremy Lachlan heeft 12jaar aan Deel 1 – Doolhof der Dimensies’ en Deel 2 – ‘Sleutels der zielen’ gewerkt, bijna 1/3 van zijn leven. Jeremy is geboren en getogen in Griffith, New South Wales in Australia.  In 2004 heeft hij de opleiding creatief schrijven afgerond. Tegenwoordig woont hij in Sidney, is gek van honden en vraagt zich dagelijks af waarom we niet kunnen lachen en fluiten tegelijk.
Jane Doe – Doolhof der Dimensies is zijn debuut, en wat voor een, echt een geweldige binnenkomer die zijn naam zeker vastzet in boekenland, in ieder geval in mijn wereld, de wereld van Boekenfreaks.
Als je dat leuk vind heeft Jeremy uiteraard ook een Instagram pagina.