Boekenfreaks

Ongetemd leven – Glennon Doyle

~Inspirerend, lastig op sommige momenten, ontroerend en vooral heel openhartig, zoals je dat niet vaak leest~

Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.
Door haar eigen verhaal met de lezer te delen geeft de auteur ons allemaal de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn.
Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn? ‘Ongetemd leven’ is eerlijk, kwetsbaar en compassievol en Glennon Doyle inspireert als nooit tevoren. Daarnaast is dit een heerlijk meeslepend verhaal over liefde, vertrouwen en overwinning.


 Wat vind ik van dit boek;


De vrouw ‘vergelijken’ met een in gevangenschap geboren jachtluipaard vind ik een wat apart begin, maar het verhaal zelf is wel ontroerend. In het verhaaltje ‘onder elkaar’ lees je een heel duidelijk voorbeeld van groepsvorming en jouw persoonlijke mening of acties te laten afhangen van anderen, de meiden kijken elkaar bijvoorbeeld vragend aan en één meisje doet het woord voor allemaal, waar bij de jongens ieder voor zichzelf reageert. Wat mij een heel vervelend gevoel geeft in het begin van dit boek is dat Glennon zo gefocust is op het idee dat vrouwen niks zelf mogen en kunnen beslissen, dat ze eraan voorbijgaat dat dit bij mensen in het algemeen voorkomt.

Door de achterflap tekst had ik een heel ander boek verwacht dus was het een beetje lastiger inkomen, neemt niet weg dat dit boek wel degelijk mooie inzichten geeft en je laat nadenken over dingen die zo gewoon zijn tegenwoordig.

De verhalen die Glennon verteld zijn in mijn ogen meer hoe sterk je (als méns) in je schoenen staat of moet staan, dan dat je verplicht wordt iets te doen of niet te doen. ‘Armen’ vind ik echt een prachtig verhaal, soms voel je gewoon dat iets zo hoort te zijn, dat had ik ook toen ik mijn vriend ontmoette, die rare vonk, die overweldigende gevoelens, in dit verhaal weet Glennon dat prachtig neer te zetten. In het hoofdstuk ‘voelen’ staat een hele mooie zin ‘het mens-zijn draait niet om gelukkig zijn, maar om alles voelen’, deze zin raakt mij, omdat zoveel mensen hun werkelijke gevoel wegstoppen om de wereld te laten denken dat ze o zo gelukkig zijn, en dat is zo zonde want je verliest jezelf daarmee.

De cover snap ik helemaal, vanwege het eerste verhaal over het jachtluipaard, maar ik persoonlijk vind het geen erg aantrekkelijke cover, wel qua kleuren, want het is lekker vrolijk, maar niet qua uitstraling. De korte en overduidelijke boodschap van dit boek is; ‘leef zoals JIJ wilt leven en laat je niks voorschrijven door een ander of de ‘standaard’ plaatjes in de wereld, jouw regels zijn niet goed of fout, maar ze zijn wel van JOU’.

Het is best wel een ‘spiritueel’ boek dus als je daar niet van houdt moet je nog maar even nadenken of je het wilt lezen, al staan er wel hele mooie lessen en inzichten in die je dan zult missen. ‘Pijn’ is ook een prachtig verhaal, dat het evenwicht van leven en dood laat zien, tissues gegarandeerd nodig bij dit verhaal. Dit boek is voor mij heel dubbel, er staan ontzettende mooie en wijze dingen in het ene hoofdstuk, waar het in het andere hoofdstuk (in mijn ogen) volledig negatief is, en er behoorlijk vrouwonvriendelijke dingen worden gezegd, dingen over wat de vrouw blijkbaar ‘geleerd’ is in het leven. Er komen bijvoorbeeld dingen voorbij waarvan ik echt heel moeilijk kan geloven dat vrouwen (mensen) dat echt denken of geloven en dat komt een boek niet ten goede vind ik. Sommige stukken zijn mij echt iets te feministisch, te ‘oh wat hebben we het toch slecht omdat we vrouw zijn’ en dat vind ik heel jammer want er staan echt wel rake dingen in het boek waar je van kunt leren, vele inzichten waar je je (als je ze leest) in kunt vinden en dat word soms overschaduwt door het beeld dat Gennon op sommige momenten schetst.

Een openhartig boek van een vrouw die heel veel inzichten heeft ontvangen door zich open te stellen voor haar ‘weten’ (zo noemt ze haar intuïtie/instinct/ haar zélf). De verhalen zijn ontroerend, openhartig, soms verdrietig, soms iets te feministisch (voor mij), maar vooral inspirerend als je léést en durft te ‘weten’.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 14-07-2020

Uitgeverij: Kosmos
ISBN Paperback: 9789021577111