Boekenfreaks

Interview Michael Reefs

Michael Reefs (1986) is een van de best gelezen Nederlandstalige fantasy-auteurs van dit moment. Boek na boek weet hij de jonge lezer met zijn originele en wonderlijke verhalen tot de laatste pagina te betoveren. Michael weet aan te sluiten op de tijdsgeest en beleving van kinderen. Het lukt hem als geen ander om ze aan het lezen te krijgen, en hun verbeelding te prikkelen.

Binnenkort komt ‘Het geheim van het klavertjesplein’ uit bij uitgeverij Stormsteen. Dus hou alle kanalen in de gaten om jouw exemplaar zo snel mogelijk te bemachtigen.

Nu heeft Boekenfreaks de eer om mee te mogen doen aan de blogtour voor ‘Het geheim van het klavertjesplein’ en mogen wij vandaag onze quote online zetten, maar dat is niet alles, wij hebben ook een interview met Michael gedaan over zijn boek.

Lees hieronder het interview en de quote van ’het geheim van het klavertjesplein’.


De Boekenfreaks quote voor ‘Het geheim van het klavertjesplein’ luidt als volgt;

* Monsterlijke wezens, een mysterie en een torenhuis met een geheim. 
Het geheim van het klavertjesplein kan niets anders dan super spannend zijn…en dat is het absoluut *

Het interview met Michael Reefs over zijn boek en meer.

* Waar kwam jouw inspiratie voor ‘het klavertjesplein’ vandaan?

– Dat kwam geheel onverwacht, toen ik op het treinstation van Den Bosch op de trein stond te wachten. Ineens zag ik (in mijn hoofd) een plein voor me, met daarop bijzondere huizen. Aanvankelijk wilde ik veel meer met die bijzondere huizen gaan doen, maar daar bleek uiteindelijk geen ruimte voor in het verhaal. Al vanaf het begin had ik het idee om iets met vier kinderen te doen. Het grote gevaar inclusief het Torenhuis kwam pas later. Toen wist ik zeker dat dit een bijzonder verhaal zou gaan worden

* Is ‘het klavertjesplein’ spannender geworden dan je in eerste instantie in je hoofd had? Of is het precies de bedoeling geweest het zo super spannend te maken? (Want op sommige momenten wordt hij wel écht meer dan spannend)

– Zoals je bij het antwoord van je vorige vraag kunt lezen, had ik dus aanvankelijk iets anders in gedachten. Het zou meer een grappig verhaal moeten worden, dat zich volledig rondom de zes bijzondere huizen op het Klavertjesplein zou gaan afspelen. Toen ik eenmaal begon met schrijven, bleek daar geen goed verhaal in te zitten. Ik begon helemaal opnieuw toen ik het idee van het Torenhuis kreeg, met daarin een groot gevaar. Vanaf dat moment wilde ik een superspannend en eng verhaal schrijven.

* Sinds 2019 ben jij bij uitgeverij Billy Bones gekomen, hoe is dat gegaan?

– Ik werd begin 2019 benaderd door de uitgeefster Bibi Rumping. Zij had al een paar keer mijn naam gehoord en vroeg zich af of we konden samenwerken. In juni 2019 ben ik naar Amsterdam afgereisd om op het hoofdkantoor van Billy Bones met Bibi over deze bijzondere samenwerking te praten. We hebben toen natuurlijk ook over de Tempeljagers gepraat en Bibi was meteen enthousiast. De samenwerking is erg fijn en ik krijg een hoop vrijheid (wat ik belangrijk vond). Voorlopig ben ik nog niet weg bij deze uitgeverij. Steeds meer van mijn nieuwe boeken zullen bij Billy Bones gaan verschijnen.

* Heb je voor ‘het klavertjesplein’ niet ook een interactieve wereld gewild net als bij ‘de tempeljagers’? Want als ik dit zo lees had dat er perfect bij gepast.

– Ja, dat had ik wel. Ik had grootse plannen om meer met de bijzondere huizen te doen, zodat ik toch nog mijn oorspronkelijke verhaal op die manier kon vertellen. Ook zou je de huizen dan kunnen verkennen en mysteries kunnen ontrafelen die niet in het boek staan. Maar het kost te veel tijd (en geld) om dat uit te werken. Mocht het boek nou een groot succes worden, dan ben ik uiteraard bereid om de interactieve kant van het boek alsnog op te pakken.

Hardcover

* Waarom heb je besloten dat de hardcover anders wordt dan de stofomslag? Moeilijke keuzes? 😉

– De stofomslag was mijn oorspronkelijke idee. De illustrator LukeSure heeft dit precies zo uitgevoerd en ik was er dan ook ontzettend blij mee. Voor de hardcover had ik een ander idee, maar ik gaf LukeSure uiteindelijk alle vrijheid om zelf met iets te komen. Hij kwam dus met de meest prachtige cover die ik ook heb gezien bij mijn boeken. Dat maakte de keuze wel een stuk lastiger. Uiteindelijk verschijnt het boek dus met beide kaften.
Softcover

* De blogtour komt eraan, met heel veel verschillende bloggers, hoe spannend is dat elke keer, om je boek de wereld in te sturen en te moeten wachten op de reacties?

– Superspannend! Je weet namelijk niet hoe het boek ontvangen zal worden. Maar gelukkig reageerde bijna iedereen positief (ik heb eigenlijk nog geen negatieve reacties gelezen). Daar ben ik enorm blij mee. Het was ook wel een gok om zo’n grote groep te benaderen. Maar ik wilde iets bijzonders met dit boek en op een nieuwe manier veel aandacht vragen. Dat is wel gelukt met deze blogtour.

* Je vertelde mij dat je voor deze blogtour veel nieuwe mensen/websites te willen gebruiken, waarom vind je dat belangrijk? (Vanwege frisse nieuwe meningen?)

– Ja, inderdaad, vooral vanwege frisse nieuwe meningen. De afgelopen jaren werk ik vooral samen met vaak dezelfde bloggers. Nu wilde ik weer eens wat anders

* Ben je alweer met een nieuw project bezig? En zo ja, wil je daar misschien iets over vertellen?

– Ik ben inderdaad met een heel nieuw project bezig, maar daar kan ik op dit moment helaas nog niets over zeggen. Als alles voorspoedig verloopt, dan zal het volgend jaar verschijnen. Mijn andere serie over Bram loopt namelijk ten einde na deel 4 (dat later dit jaar verschijnt). En natuurlijk blijf ik doorgaan met de Bieb-bende en de Tempeljagers!

* Heb je zelf jeugdboeken waar je naar uitkijkt of lees jij zelf niet veel jeugdboeken omdat je ze zelf schrijft en niet beïnvloed wilt worden?

– Ik heb op dit moment een enorme stapel kinderboeken die ik nog moet lezen. Ik lees juist heel graag kinderboeken, omdat ik er vaak niet bij hoef na te denken en ik heerlijk kan wegdromen. Bang om beïnvloed te worden ben ik niet, ik weet intussen dat ik hele andere verhalen schrijf dan ik in de boeken lees. Wel let ik vooral op de schrijftechnieken van andere schrijvers. Hoe maken zij bepaalde scènes spannend, hoe schrijven ze dialogen etc. Dat vind ik reuze interessant!

Een supertof interview is dit geworden met Michael Reefs, en ik weet zeker dat iedereen nu nóg meer uitkijkt naar zijn aankomende boek ‘het geheim van het klavertjesplein’. En hou natuurlijk Boekenfreaks in de gaten hé, want daar komt de blogtour ook langs op 24 september 2020 en daar zal ik mijn recensie ook plaatsen.