Boekenfreaks

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Van grote hoogtes naar diepe dalen en van gemoedelijke spreekuren tot zenuwslopende bevallingen. En dat alles soms in één dag. Dit boek geeft een unieke en openhartige kijk achter de schermen van een van de mooiste, intiemste en zwaarste beroepen.

Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48-uurs dienst. Welkom in het leven van een verloskundige. Een baan met grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen. Marlies Koers neemt je in Dagboek van een verloskundige een jaar lang mee in haar hectische en onvoorspelbare leven. Van spreekuren tot spoedsituaties en van bijzondere momenten tot groot verdriet: een jaar vol eerlijke, ontwapenende en inspirerende verhalen en een ode aan het vak in al zijn complexiteit.

Wat vind ik van dit boek; 

Het boek begint met het feest van toetreding tot de maatschap van de verloskundigenpraktijk en eindigt met een met 20weken doodgeboren kindje, dit geeft meteen het grote contrast in het leven van een verloskundige weer. In één woord onvoorspelbaar en emotioneel. De verhalen worden niet zomaar opgeschreven, Marlies laat het je echt voelen en geeft je ook veel extra informatie over alles rondom de bevalling. De verhalen die je leest over Marlies haar tijd in de wereld van verloskunde in India zijn ronduit schokkend en door dit te lezen ga je de zorg in Nederland echt wel beter waarderen. Bij aanschaf van dit boek zou standaard een doos tissues gegeven moeten worden want (vooral als zwangere hormonenbom) je zit constant met een brok in je keel en tranen in je ogen, de ene keer van verdriet omdat een kindje het niet heeft gered, de andere keer van liefde van een prachtige bevalling en het kindje dat het leven geschonken wordt. Marlies heeft ook een grappig manier van schrijven en bij sommige verhalen lag ik écht in een deuk, als je het boek hebt gelezen weet je precies welke hoofdstukken of stukjes dat zijn. De cover is misschien niet heel spetterend en vol opsmuk maar het heeft wel wat, het spreekt wel aan. Het nawoord is heel liefdevol en duidelijk. Dit prachtige boek hebben we te danken aan de blogs die Marlies schrijft en aan Willem die n.a.v. de blogs tegen Marlies zei ‘hier zit een boek in’. Je leest veel over haar grote liefde, Martan, heel soms heeft hij moeite met het ‘alles-laten-vallen-en-rennen’ systeem van Marlies door haar werk, maar 99% van de tijd steunt hij haar onvoorwaardelijk en zal weinig tot niet klagen, en zonder zijn steun, zo zegt Marlies zelf, zou Marlies het een stuk moeilijker hebben, en ook dit soort dingen vind ik erg mooi om te lezen, het maakt het allemaal echt. Je gaat door het lezen van een boek als oprechte waardering krijgen voor het vak van verloskundige. Het bekende cliché ‘je doet toch weinig anders dan lekker met kindjes knuffelen als je verloskundige bent’ wordt in dit boek direct van je weggenomen en laat je zien hoe het écht is om een verloskundige te zijn en dat is niet altijd even rooskleurig als je zou willen.  Een prachtig boek dat ik iedereen zou willen aanraden te lezen omdat het zoveel meer onthult dan iedereen dénkt te weten.

Over Marlies zelf;

Marlies Koers (1991) studeerde in 2013 af aan de Verloskunde Academie in Groningen. Ze werkt als verloskundige in haar eigen praktijk. Marlies woont met haar vriend in Deventer en schrijft blogs voor Kids & Kurken, een online magazine voor jonge ouders. Nog voor het verschijnen van Dagboek van en verloskundige kocht productiehuis NewBe de verfilmingsrechten.

Uitgeverij: Spectrum
ISBN: Paperback – 9789000372935
                      Ebook – 9789000374168