Boekenfreaks

Kim ten Tusscher over ‘Storm’ Deel 5.1 van ‘De vertellingen van de ondergang’Natuurlijk hebben wij wat vragen voor Kim ten Tusscher over haar nieuwe boek ‘Storm’ Deel 5.1 van de serie ‘De vertellingen van de ondergang’ en de dingen daarom heen. Gelukkig wil Kim altijd over haar wereld vertellen.

 1. Welk gevoel draag jij in je nu je ‘De vertellingen van de ondergang’ hebt afgerond? (in afwachting van ‘Storm2 in Augustus natuurlijk)

  – Het is nog niet helemaal afgerond. Storm 2 komt natuurlijk later dit jaar en moet nog worden geredigeerd. Ik ben wel heel blij dat Storm 1 nu uitkomt. Het is deels trots en deels opluchting. Het schrijven van Storm ging gepaard met veel hobbels. Vorig jaar had ik veel te veel van mezelf gevraagd tot het schrijven niet echt meer ging. En toen we net lekker aan het redigeren waren, werd mijn laptop gestolen. Maar toch is het me gelukt om nu weer met een boek te komen. Dat geeft ook weer rust en ruimte om me op het laatste deel te storten.

  2. Heb je alweer een nieuwe wereld in je hoofd waar wij ons op mogen verheugen of geef je jezelf even welverdiende rust?

  – Ik heb een heel vaag idee voor een nieuw verhaal. Het speelt ook weer in dezelfde wereld als mijn andere verhalen, maar in een ver verleden. Er is iets met de Servi en de Inuuk, iets dat me intrigeert. Het wordt tijd om uit te zoeken wat er precies tussen die twee volken is voorgevallen. Maar ik neem ook een soort van pauze, hoor. Want ik wil ook aan de slag met de vertalingen van de Vertellingen van de Ondergang.

  3. Is er één personage waar je nog steeds aan vast zit omdat je er stiekem tóch nog niet helemaal klaar mee bent?

  – Die vraag kan ik nog niet beantwoorden, omdat ik pas eind deze zomer echt afscheid moet gaan nemen van deze groep personages.

  4. Wat was jouw eerste reactie toen je de covers van ‘Storm’ zag?

   

  – Mooi zijn ze, he? Ik ben er helemaal verliefd op. De omslag van Storm 2 was al een tijdje klaar. Die is mijn persoonlijke favoriet, ik vind de gevleugelde vrouw super en heb ook iets met de cultuur die ze uitstraalt. En met roofvogels! Toen de uitgever en ik besloten dat we Storm moesten gaan splitsen omdat het boek te dik werd, nam ik meteen weer contact op met Pam Hage. Ik had oorspronkelijk een ander idee voor de omslag, maar zij kwam op het idee om Jakob te doen. En dat was een veel beter idee. Het is niet zo dat ik alleen het eindresultaat te zien krijg. Pam deelt ook schetsen met me en welke voorgang ze boekt. Maar als ik dan de eindversie krijg…. dat blijft heel bijzonder.

     5. Zou je Pam weer vragen bij je volgende boeken? (want het resultaat mag er zijn) of vind je het juist leuker om weer iemand anders te vragen?

   

  – Er zijn heel veel gave illustratoren, maar de samenwerking met Pam is heel fijn. En het verhaal na de Vertellingen van de Ondergang speelt ook weer in dezelfde wereld, dus het zou goed passen als zij de illustraties weer maakt.


6. En ? Heb je al zin in Elfia?

 

– Nou, ik heb ontzettend veel zin in Elfia. We mogen weer! Ik kijk er naar uit om met de lezers te praten en te genieten van iedereen in mooie kostuums. En dan sta ik er ook nog eens met een nieuw boek. Elfia wordt ongetwijfeld een feestje.

 

7. Wat zou je nog tegen je lezers willen zeggen?

 

– De Vertellingen van de Ondergang is een grimmig verhaal waarin de personages strijden voor het voortbestaan van de wereld. Maar het is vooral ook een verhaal over het vinden van je eigen weg in het leven. Ik hoop dat dat de lezers kan inspireren om hun eigen dromen na te jagen en zich niet zomaar neer te leggen bij iets als het lot. Kies voor datgene waar jij gelukkig van wordt.

Kim ik bedank je alwéér voor een geweldig mooie Q&A, jouw antwoorden zijn altijd een feestje om te lezen.

Dit weekend staat dit weekend Kim op Elfia, dus ik zou zeggen ga deze topper opzoeken en scoor niet zomaar een ‘Storm1’, maar meteen een gesigneerde ‘Storm1’.