Boekenfreaks

Interview met Estrella van Toor over het Wake up tot grow journal

De vragen die ik de goedlachse en vriendelijke Estrella heb gesteld, zijn vragen die ik zo kon opschrijven en waar ik niet lang over na hoefde te denken, gewoon omdat het interessante vragen zijn en ik heel erg benieuwd was naar de antwoorden.

Vragen aan Estrella;

– Hoe ben je in de wereld van ‘positief worden’ terecht gekomen?

Toen ik een jaar of 16 was, zat ik niet heel lekker in mijn vel. Ik was onzeker, wist niet echt wat ik belangrijk vond en maakte vooral keuzes om anderen gelukkig te maken. Iets later kwam er een besefmoment dat ik dit niet meer wilde. Ik ben toen begonnen met fitness en het beantwoorden van enkele vragen in de ochtend. Dat bracht mij veel inzicht en zelfvertrouwen. Toen dacht ik bij mijzelf: als ik al zo kan veranderen door 2 simpele acties, wat kan er dan wel niet gebeuren als ik me hier meer in ga verdiepen. En zo kwam van het een het ander.


– Wanneer besloot je ‘dit wil ik doorgeven in mijn eigen journal’?

Dat is nu ruim 2 jaar geleden. Ik was toen inmiddels zelf al ruim vijf jaar aan het journalen. Ik kreeg er vaak vragen over en merkte dat mensen het ingewikkelder maakten dan het is. En dus dacht ik: hier moet ik iets mee. Want wat het voor bij heeft gedaan, wil ik ook bij anderen kunnen realiseren.

Toen ik dat hardop uit begon te spreken, kwam ik via via al snel in contact met Unieboek Spectrum, de uitgeverij waarmee ik de ‘Wake up to grow’ Journal uitgebracht heb

– Hebben jullie (Jordy en jij) je eigen ‘wake up to grow journal’ zelf ook getest/ gebruikt voordat hij de wereld in ging?

Jazeker. Althans, de vragen die erin staan. Dit zijn de vragen die ik zelf altijd extreem fijn en waardevol vond tijdens het journalen.


– Waarom is het voor jou zo belangrijk om je ervaring hiermee door te geven?

Omdat ik zelf ervaren heb wat het met je kan doen. Uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn en om dat te bereiken, zal je bepaalde keuzes moeten maken. Deze keuzes kun je alleen maken als je je bewust bent van wat die keuzes zijn. En dat is precies waar journalen je bij helpt. Het geeft je inzicht in wie je op dit moment bent, en wie je zou willen zijn. En helpt je als het ware om dat gat te dichten. Ik zie journalen ook wel als een stuk coaching met jezelf. Je stelt jezelf kritische vragen en daarmee krijg je belangrijke inzichten. Doe je dan ook daadwerkelijk wat met die inzichten, dan kan het je extreem veel brengen!


– Ik las dat je deze dingen samen met je broer doet, hoe is dat zo gekomen?

Dat klopt! Toen we ongeveer 16 waren, begonnen we allebei interesse te krijgen in persoonlijke ontwikkeling, fitness en gezond eten. We pakten veel hiervan samen op en gaven inzichten die we opdeden aan elkaar door. Zo namen we elkaar op een positieve manier mee in ons veranderproces. Op een gegeven moment kregen we aanvragen van mensen of wij konden helpen d.m.v voedings- en trainingsplannen. Vanuit die vraag ontstond ons eerste bedrijf. Sindsdien zijn we niet meer gestopt met ondernemen. Inmiddels hebben we ons eerste bedrijf beëindigd en zijn we nu bijna vier jaar actief met FullCharge. Hiermee helpen we mensen om zichzelf beter te leren kennen waardoor ze bewust keuzes maken die bijdragen aan een gelukkig leven. Dit doen we door middel van de FullCharge App, 1-op-1 coaching en de Wake up to grow Journal.


– Af en toe lees ik in de journal een uitleg die ver van mij af ligt (die ik niet helemaal snap. Bijvoorbeeld fouten accepteren maar terug gaan naar positief zijn en daarmee doen. Als er bij mij namelijk iets verkeerds gaat denk ik meteen ‘zie je nou? Dit is gewoon mijn leven), begint iedereen zo? (Met denken ja ja het zal wel)

Goede vraag. Afhankelijk van hoe jij op dit moment in het leven staat en hoe bereid je bent om te veranderen, zal je bepaalde dingen wel of niet (willen) geloven/begrijpen.

Daarom stimuleren wij bij FullCharge altijd actie en experimenteren. Alleen door dingen te doen, kom je tenslotte erachter hoe het werkt en of het voor jou werkt. Uiteindelijk heeft iedereen

bepaalde overtuigingen over wat wel en niet kan en deze overtuigingen beïnvloeden voor een groot deel de keuzes die je maakt. Het is dus de kunst om die overtuigingen opzij te  zetten en zelf te ontdekken wat wel of niet werkt. Doe je dit niet, dan wordt het lastig om te veranderen. Mijn antwoord op de vraag of het bij iedereen zo begint: dit verschilt per persoon. In het geval van het voorbeeld wat je aanhaalt omtrent fouten accepteren: Als jij bent opgevoed met de gedachte dat fouten oké zijn en dat je ervan kunt leren, zal het voor jou in lijn liggen met wat voor jou als ‘waarheid’ voelt. Ben je opgegroeid met het idee dat je nooit fouten mag maken, dan zal je eerder denken ‘ja ja, het zal wel’.

(Daar zal ik dan wel even de kanttekening maken dat ik (Boekenfreaks) zeker wel ben opgevoed met het feit dat fouten maken mag, alleen mijn volwassen leven heeft daar verandering in gebracht)

– Zijn er al veel positieve reacties gekomen van mensen die het journal hebben doorgewerkt en de effecten hebben ervaren?

Jazeker, extreem veel! Ik krijg vooral veel berichten dat ze niet hadden verwacht dat het zoveel met ze zou doen. En dan met name de impact die het heeft op de dagelijkse keuzes

die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan hoe je je avond invult (op de telefoon scrollen of iets ontspannends voor jezelf doen), of je je grenzen aangeeft, wat je doet met je vrije tijd etc.

Natuurlijk bedankt ik Estrella voor de tijd die ze mij gegeven heeft, én haar tijd om de vragen te beantwoorden. Hopelijk hebben jullie veel informatie kunnen halen uit dit interview, en zijn jullie na aanschaf van het jounal weer een stukje blijer met wie je bent.