Boekenfreaks

Hey baby, van nul tot één jaar – Laura van Bouchout en Monique Melotte met illustraties van Eva Mouton

Deze geweldige kalender mochten wij uittesten, en wat hebben wij een lol ermee gehad, en nog steeds want uiteraard kunnen we niet de gehele kalender testen. We hebben zoveel mogelijk kalender weken echt samen uitgetest/gedaan, en van een paar een leuke foto gemaakt. Onze mini-boekenfreak kan natuurlijk niet woordelijk vertellen wat ze ervan vind, maar aan haar gezicht te zien vind zij hem net zo leuk als ik.

‘Er wordt veel over gefluisterd, over beloofd, over gewaarschuwd. Maar slechts één ding is zeker: het eerste jaar met je baby wordt uniek. Deze kalender biedt elke week een brokje inspiratie om elkaar spelenderwijs te leren kennen, een hechte band op te bouwen vanaf de geboorte en je baby uit te dagen om te bewegen. Voor deze spelletjes heb je niet veel materiaal nodig. Gevoel voor humor volstaat. Zet deze kalender in de babykamer, neem hem mee op vakantie of toon hem aan de babysit. Prikkel je baby’s zintuigen en leer in alle chaos nog meer van elkaar genieten!’


Wat vind ik van deze kalender;

Op het eerste gezicht lijkt deze kalender een boek te zijn, maar als je de achterkant open vouwt kun je de kalender neerzetten. Super handig om leuk op de kast te zetten (of op een andere plek waar je vaak langs loopt). Het leuke is natuurlijk dat ik deze kalender met onze Mini Boekenfreak kon en kan uit proberen, ik heb natuurlijk zoveel mogelijk op de week gedaan, maar als ik echt alles ga doen dan komt er ergens eind volgend jaar een recensie en dat is ook niet de bedoeling denk ik zomaar. Ik zie op de eerste pagina staan dat dit alweer de achterste druk is, dus je kunt je wel voorstellen dat dit echt een super leuke, mooie en ook wel heel leerzame kalender is. Uitgeverij Davidsfonds brengt deze kalender uit en hieronder vertel ik even (heel kort) wat/wie Davidsfonds is,

Davidsfonds brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel.

De illustraties door Eva Mouton, zijn heel leuk gemaakt, en voor iedereen die dat erg belangrijk vind zijn de gezinnetjes in de kalender echt multicultureel en op alle manieren aanwezig, een traditioneel gezin, een twee mama’s gezin, een twee papa’s gezin, een gekleurd gezin, een blank gezin en gekleurd én blank gezin voor iedereen herkenning dus, hoe mooi is dat.

Wat deze kalender eigenlijk inhoud is heel simpel (en leuk), je krijgt oefeningen en grappige dingen voorgeschoteld die je in die week met je kindje zou kunnen doen. Hou er wel rekening mee, dat elk kindje zijn of haar eigen ontwikkeling heeft en een kindje iets soms dus nog niet kan of wil óf dat het voor het kindje nog even te vroeg is om te doen, kijk dus wel goed naar jou eigen kindje en volg niet blind de kalender.

Dat staat ook echt specifiek in de kalender aangegeven en soms ook bij de oefeningen zelf, wat heel slim en goed gedaan is, omdat sommige mensen zich blind kunnen staren op ‘ze hoort volgens de boeken nu dit te kunnen’ in plaats van zelf goed te kijken naar ‘hoe ver is MIJN kind’.
In de kalender zeggen ze al ‘door alle vernuftige gebruiksvoorwerpen die we voor de kinderen hebben bewegen kinderen minder dan vroeger en daarvoor is deze kalender juist zo goed’, je wordt op een leuke manier gestimuleerd om dingen met je kind te ondernemen en zo lekker in beweging te blijven.

Lees zeker ook de inleiding/ het voorwoord, want daarin staan hele belangrijke dingen gericht aan opa, oma, papa en mama of welke andere verzorger dan ook. Bij de oefeningen die een beetje meer voorzichtigheid/oplettendheid nodig hebben, staat een gele ster met daarin de tekst ‘Handle with care’.

Uiteraard hebben mijn dochter en ik zoveel mogelijk oefeningen ‘meegedaan’ met de kalender, de oefeningen zijn leuk, gezellig en zijn echt goed voor een band tussen jou en je kindje. Het vertrouwen dat je kindje door sommige oefeningen krijgt is prachtig om te zien, vliegen bijvoorbeeld, je kindje moet er maar op vertrouwen dat jij hem of haar niet laat vallen en de glimlach die je krijgt als ze weer veilig geland zijn is echt priceless.

Ook de makers van de kalender vergeten we niet voor te stellen natuurlijk, want wie zoiets moois kan neerzetten mag ook zeker wel benoemd worden,

Monique Melotte, is International Course Leader Sherborne. Licentiate Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie (KUL) met 35 jaren werkervaring in LO, dans & expressie, bewegingspedagogiek, orthopedagogie. Ze gaf jarenlang basiscursussen ontwikkelingsstimulerend bewegen volgens de methode van V. Sherborne. Ook naast haar werk, als moeder van 3 kinderen en Oma van 9 kleinkinderen, is bewegen haar leven. Vanuit haar meer dan dertig jaren spelervaring met de allerkleinsten ontstond ‘Hey Baby’, een kalender met 52 speel-en knuffeltips voor het eerste jaar van ouder en baby.

Laura Van Bouchout gaf in een vroeger leven circus- en acrobatielessen aan kinderen en gooit graag kinderen in de lucht. Ze woont vandaag in Los Angeles, waar ze samenspeelboeken voor gezinnen bedenkt en ontwikkelt. Meestal met een kind op, tussen of onder haar benen. Haar eigen kinderen zijn steevast de eerste proefkonijnen en buitelen jaarlijks vaker rond hun as dan de aarde

Eva Mouton zit al jaren stilletjes in een hoekje te tekenen. Gelukkig mag de wereld meekijken in dat hoekje. Als freelance-illustrator maakt ze muur- en raamtekeningen, boeken en allerlei andere vrolijke spullen. Elke week verzorgt ze de getekende column ‘Eva’s gedacht’ voor het Weekblad van De Standaard.

Wie deze ontzettende toffe kalender wil hebben kan hem uiteraard bij Davidsfonds zelf kopen maar ook bij vele andere boekhandels.

Onze Mini-Boekenfreak en ik gaan zeker de rest van de kalender ook meedoen, en zullen lekker vaak de weken die al geweest zijn herhalen. Want wat is er nou mooier dan de glimlach op je kleintje zijn of haar gezicht te zien.