Boekenfreaks

De kwameisjesstreken van rEBEL LUCY Deel 1 – Feestrebel – Marsha Man en Tim Looten

Dit heerlijke boekje mocht ik lezen van rEBEL LUCY, wel heeft ze mijn boekje even ‘verLUCYt’ dus hij is extra tof om te zien,

Waarom dit een rEBEL  TOF boekje is? Dat lees je hieronder

Goodbye Hello Kitty. Hier komt rEBEL LUCY aangestampt. Niet poeslief, maar vol kattenkwaad. Geen koekjes bakken en roze jurkjes, maar koekjes gappen en bruine stinkscheetjes. Want ook meisjes mogen kwajongen zijn. Of beter nog: kwameisje.


rEBEL LUCY rekent af met de zoetsappige clichés over meisjes. 

De verhalen van rEBEL LUCY zijn voor kinderen die helemaal zichzelf willen zijn.

Het verhaal gaat over rEBEL LUCY die carnaval wil gaan vieren als iets dat ze rEBEL tof vind, en dat is blijkbaar als astronaut. Maar helaas, de winkels gaan bijna dicht en wat opa als kostuum voor haar heeft gekocht is toch echt géén astronauten pak. Wat moet ze nu? Dit is geen rEBEL tof kostuum……

Ik schoot meteen in de lach toen ik het boekje uit de enveloppe haalde, wat een kwameisje is rEBEL LUCY toch.

Het hele boekje is zwart wit, wat het contrast lekker groot maakt zodat mijn eigen rEBEL (bijna 5maandjes oud) ook mee kon en wilde kijken(voor de recensie over het boekje niet boeiend, maar ik zelf vond dat ontzettend leuk).

   

Het verhaaltje over rEBEL LUCY en haar carnavals avontuur is heel leuk en bevat alles dat je zou willen, rEBEL LUCY is echt Rebelgrappig, het is ook wel een klein beetje zielig en ook nog spannend, want wat moet rEBEL LUCY nu doen en komt alles wel goed? De tekeningen zijn zo leuk en goed gemaakt dat zelfs als Tim het verhaal niet in tekst had verteld, dan nog had je geweten wat er aan de hand was.

De special edition bevat iets rEBEL tofs, maar als dat er niet in zit kun je dat altijd nog zelf doen om er een special edition van te maken, want ach rEBEL LUCY zou dat ook doen. Een uuhhm eerlijk is eerlijk, rEBEL LUCY lijkt wel heel erg op Marsha hoor…. toeval of niet?

Soms kan ik dingen niet mooier of beter verwoorden dan de makers dat zelf al hebben gedaan en is het even knip en plak-werk, net als nu. De boodschap die rEBEL LUCY uitdraagt is best zwaar, maar doordat LUCY zo geweldig leuk is maakt dat dat de boodschap op een leuke manier binnenkomt.
Hieronder heb ik de tekst van rEBEL LUCY haar eigen website geplakt

Ook meisjes mogen kwajongen zijn, oftewel: kwameisje.
Dat is de boodschap van een nieuwe reeks prentenboeken over de avonturen van een eigenzinnig klein meisje genaamd rEBEL LUCY.

Illustrator Marsha Man en schrijver Tim Looten willen hiermee traditionele gendernormen doorbreken.

   

Ongeremde doerak
Marsha vond het hoog tijd voor een tegenhanger van de vele stereotyperende meisjeskarakters in kinderverhalen en speelgoedproducten, zoals Hello Kitty, Barbie en de prinsessen van Disney. Daarom bedacht ze rEBEL LUCY. Dit meisje is geen lief en naïef poppetje, maar een ondeugende en ongeremde doerak. Tim bracht het karakter tot leven door verhalen te schrijven over haar avonturen.

Gendernormen
Kinderen groeien nu op als meisje of jongen in plaats van als mens. Aan hun biologische geslacht kleven bovendien verwachtingen over hoe zij zich zouden moeten gedragen. Ook op latere leeftijd zorgen deze gendernormen ervoor dat zowel vrouwen als mannen niet volledig zichzelf kunnen zijn. Wie niet aan deze normen voldoet, wordt immers door de maatschappij lager gewaardeerd. Daar moet een einde aan komen, vinden Marsha en Tim.

Luchtig en grappig
Hoe serieus deze boodschap ook is, de verhalen van rEBEL LUCY zijn vooral luchtig en grappig om (voor) te lezen. Bijzonder is daarnaast de volledig zwart-witte vormgeving van het kinderboek. Lezers mogen de kleuren zelf invullen, letterlijk en figuurlijk. In ‘Feestrebel’ doet Lucy haar stinkende best om zich tijdens carnaval te verkleden als iets wat helemaal bij haar past.

NOOIT VERGETEN !!!! 4 maart is het KWAMEISJES- DAG
                                                   4 maart is het KWAMEISJES-DAG
                                                  4 maart is het KWAMEISJES-DAG
                                                 4 maart is het KWAMEISJES-DAG

Uiteraard zal ik je ook even vertellen waar je dit rEBEL toffe boekje kunt bestellen, dat is via rEBEL Lucy zelf natuurlijk.