Boekenfreaks

Het Walvistheater – Joanna Quinn


Een heerlijk verjaardagscadeautje van mijn man.
Wat een fantastisch verhaal en een nóg mooier uiterlijk deze Limited Edition van het walvistheater.

Waar gaat dit boek over;

Christabel Seagrave woont op landgoed Chilcomb met haar vader en zijn nieuwe vrouw Rosalind.
Rosalind moet zich nog vormen naar haar nieuwe bestaan en rol als vrouwe en echtgenote, en dat blijkt lastiger dat ze ooit had gedacht.
De broer van haar man, Willoughby, is een frisse wind op het landgoed, en probeert Jasper de heer des huizes, uit te dagen eens wat anders te doen dan snibbig zijn en zijn geld oppotten.
Rosalind veroordeeld in eerste instantie de vrijheid blijheid attitude van Willoughby, maar ontdekt dan ook dat de vrijheid van Willoughby heel erg aantrekkelijk is.
Ook is hij attent en toont interesse in wat haar bezig houd.
Jasper heeft het niet makkelijk gehad de jaren voordat hij Rosalind leerde kennen.
De vrouw waar hij écht van hield, Annabel, is gestorven op het kraambed en dat heeft hem van elk beetje levensvreugde beroofd dat hij had, waardoor hij is geworden zoals hij is geworden.
Ze willen op Chilcomb dolgraag een zoon, een erfgenaam, maar eerst krijgt Christabel nog een zusje, Florence, of zoals ze later bekend staat, groentje.
Niemand lijkt er blij mee te zijn en stiefmoeder Rosalind al helemaal niet.
Na een noodlottig ongeluk op het landgoed krijgt hier Chilcombe eindelijk zijn langverwachte erfgenaam.
Digby, de langgekoesterde erfgenaam komt ter wereld maar zijn vader is Willoughby.
Het is 1928, Christabel is 12, Florence is 7⁵ en Digby is 6 wanneer Christabel een aangespoelde dode walvis vind.
Met de botten van de aangespoelde walvis komt hun Walvistheater tot leven, en begint het avontuur pas echt.

Wat vind ik van dit boek;

De rijkelijke fantasie van Christabel, Florence en Digby samenhangende met hun levensverhaal maken het verhaal compleet.
Je wandelt met de kinderen mee door hun complexe leventje en ruikt Chilcomb op elke bladzijde.
Christabel is een wees ook al merk je aan niks dat ze dat erg vind.
Wat ik heel mooi beschreven vind, is de hechte band die de kinderen met elkaar hebben, en dan voornamelijk Digby en Christabel.
Door hun gekke eenzame leventje (geen vrienden, ‘geen’ ouders, geen buitenshuis activiteiten) zijn ze bijna verplicht alles met elkaar te doen, maar het voelt beter dan een verplichting.
Het voelt als echte liefde tussen broer en zus, ook al zijn ze dat niet echt.

Het verhaal voelt heel familiair, je leest jezelf een weg door een familie heen en met de familie mee die aan de ene kant héél afstandelijk is, en aan de andere kant proberen sommige personages er een hechte familie van te maken.
Het geeft het boek een heel dubbele sfeer mee, zowel hard als zacht.

Nog niet eens op de helft aangekomen wil ik al zeggen ‘ik hou van dit verhaal’, het is zo divers en er zitten zulke mooie en boeiende personages in, dat ik niet anders kan dan dit verhaal in mijn hart sluiten.
De titel is perfect gekozen en beslaat een groot deel van het verhaal, zonder dit is het verhaal niet compleet.
Van een verhaal over kinderen die samen een walvistheater bestieren, gaat het naadloos over in een verhaal van kinderen die volwassen worden en een misschien wel dodelijk leven gaan leiden bij geheime diensten en het leger.

Dit boek is wel echt een van de meest bijzondere boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, en dan bedoel ik dat het alles in één is.
Het is spannend, zielig, ‘saaiig’, geweldig, intrigerend en ga maar door, ik kan er de vinger niet op leggen waarom dit boek mij zo aangrijpt, en dat is heel gek.
Als je een letterlijk kinderverhaaltje verwacht over drie kinderen in hun eigen gecreëerde theater kom je bedrogen uit, het is een echt familie drama dat overgaat in het drama dat leven in en met de oorlog heet.

Een eigenzinnig maar prachtig verhaal van een leven lang over Christabel, Flossie en Digby waarin jij mag meelezen en ik heb ze echt een klein plekje in mijn hart gegeven.

En inderdaad, de losse omslag is prachtig, maar wanneer je die eraf haalt blijft het boek zijn magie behouden door de magische glittergouden omslag


Dit boek is uiteraard te verkrijgen bij je favoriete boekhandel.