Boekenfreaks

Het te gekke geldboek – Arwen Kleyngeld

Dit is echt een geweldig boek om je kind kennis te laten maken met geld. Leuk en duidelijk verteld en met veel humor. Vanaf het begin van alle soorten betaalmiddelen tot naar wat wij nu geld noemen.


Wat vind ik van dit boek; 

Dit boek is echt super tof, heel leerzaam en vooral ook heel duidelijk. Het eerste hoofdstuk verteld over wat is geld nu eigenlijk en wie bepaald wat iets waard is. Het fenomeen Banksy wordt hierin dan ook gebruikt, want wie heeft beter laten zien wat een betekenis met de waarde van iets doet dan Banksy. De tekeningen van Kariene zijn heel leuk en speels gemaakt waardoor je blijft kijken. Er is namelijk meer dan genoeg te zien, en vaak nóg meer als je net even langer en beter kijkt. Er worden dingen uitgelegd die met geld en diens waarde te maken hebben, waarna er een steekwoord uit wordt gepakt waarop Arwen verder over dat woord verteld. Bijvoorbeeld van de bank gaan we naar rente en van rente naar sparen of investeren. Ik ben niet heel erg fan van cijfertjes en ik snap het vaak ook niet helemaal, maar Arwen legt het allemaal heel makkelijk en leuk uit. Zelfs ik vind het leuk (en dat zegt wat).

Alles begon met ruilhandel, maar dat was erg onhandig, toen kwamen verschillende soorten ‘geld’ zoals schelpen of klompjes zilver, maar ook dat was niet feilloos. In 800 kwam het eerste papiergeld, maar in Europa werd het eerste papiergeld pas in 1660 uitgevonden. De verhalen die Arwen erbij verteld om iets duidelijk te maken zijn vermakelijk, interessant, leerzaam, maar soms ook wel zielig, zoals in het geval van Jan. Alle aspecten van geld komen voorbij, rijk, arm, boeven, weldoeners, cryptomunten enzovoort. En alles wordt even goed, duidelijk en vooral niet te langdradig uitgelegd. Absoluut een heel fijn boek om voor je kind (of voor jezelf) in huis te halen en om te leren wat geld is, wat het kan doen en wat het kan veroorzaken.

Geloof het of niet, de naam van de schrijfster, Arwen Kleyngeld, is echt. Geen grappig verzonnen naam, maar haar echte naam. Haar beroep is journalist. Cijfers en mensen vormen de rode draad in haar werk. Dus ze richt zich het liefst op alle doelgroepen, van jong naar oud en vertaald kattige dingen naar makkelijk.

Kariene Tekenmachine is dan wel weer een grappig verzonnen naam, want de dame van de tekeningen heet eigenlijk Kariene van Steenoven. Desalniettemin een hele leuke naam die goed in het boek past.

Wil jij dit geweldige te gekke geldboek nu ook hebben? Dan kun je hem bestellen via Fontaine Uitgevers of uiteraard je favoriete boekhandel.