Boekenfreaks

De ballonnen van opa – Jessie Oliveros en Dana Wulfekotte

Een ontroerend verhaal met prachtige illustraties over wat iemand die dementie heeft én zijn of haar omgeving overkomt. Een intens ontroerend verhaal, geschreven door Jessie Oliveros en prachtig geïllustreerd door Dana Wulfekotte.

Dit boek ontroerd je, het neemt je in z’n greep en het geeft je een brok in je keel die je een tijdje niet kwijt kan raken, althans ik niet. Het beeld zo ontzettend mooi uit wat er met iemand met dementie gebeurd, en wat diegene zijn omgeving daarvan meekrijgt. De illustraties van Dana Wulfekotte zijn prachtig, ze raken mij recht in mijn hart. Prachtige illustraties die gemaakt lijken met potlood, zonder enige extra opsmuk, maar wel met een kleurtje hier of daar. De omslag raakt je meteen al, omdat je weet waar het verhaal over gaat, maar zeker ook door de illustratie zelf. Het is zo’n rustig en een soort van intiem plaatje geworden, dat raakt gewoon de juiste snaar.

Helaas heb ik dementie van dichtbij mogen meemaken in de familie, en dan weet je helaas wat het aanricht. Des de mooier vind ik dit boek, dat speciaal voor de kleinere onder ons zo mooi en duidelijk is geschreven en geïllustreerd. De ballonnen staan voor een herinnering en langzaamaan raakt opa ze kwijt, hij laat hij ze los. Onbedoeld maar niet minder destructief voor opa en zijn omgeving. Het lettertype dat gebruikt wordt oogt speels maar ook een soort van ouderwets, kortom een prachtige mix van Lucas en opa in mijn ogen. Wanneer je een paar van opa zijn ballonnen bij elkaar ziet is het een waar kleurenpracht, en dat heeft Dana echt heel mooi gedaan. Als volwassene snap je helaas maar al te goed wat dementie aanricht, maar dat het op deze simpele maar o zo duidelijke en mooie manier verteld wordt om duidelijk te maken aan (kleine)kinderen vind ik echt prachtig. Het boek is een groot formaat hardcover, waardoor het een heel mooi formaat is om met je kind te lezen en te bekijken.

Dementie is een ontzettende destructieve ziekte die iedereen raakt die ene te maken heeft. Op Alzheimer Nederland kun je als volwassene zien wat dementie en Alzheimer, precies zijn en doen.

Wil je dit prachtige, ontroerende en vooral waardevolle boek ook in huis hebben? Dan kun je hem bestellen via Kokboekencentrum of uiteraard bij je favoriete boekhandel.