Boekenfreaks

Daar ben je dan – Ellen Andrea

In Daar ben je dan‘ verteld Ellen Andrea, een verloskundige met ruim 14 jaar ervaring, over de bevallingen die zij heeft mogen begeleiden. Wat ze allemaal voor mooie en minder mooie momenten heeft meegemaakt en welke mooie mensen ze heeft mogen bijstaan.


Het maakt niet uit hoeveel bevallingen ze al heeft begeleid, bij elke bevalling voelt ze zich weer vereerd en ontroerd dat ze er deel van mag uitmaken, en dat vind ik mooi om te lezen en (in mijn ogen) hoort dat ook wel zo. Sinds ’07 werkt Ellen als zelfstandig verloskundige in Haarlem e.o. Na 8 jaar lang columns te hebben geschreven voor Ouders van nu heeft Ellen besloten om de krachtige verhalen te bundelen en (aanstaande) moeders (en vaders) het vertrouwen van het baar proces mee te geven. Het vrouwenlichaam is voor baring gemaakt maar dat lijkt tegenwoordig een beetje een ondergesneeuwd iets door alle horror verhalen en medische handelingen die gedaan worden, ook al is dat vaak niet eens nodig.  Hypnobirthing is the key mag ik uit eigen ervaring zeggen.

Wat vind ik van dit boek; 

Het eerste verhaal is meteen een binnenkomer, hierin begeleid Ellen namelijk haar zusje bij de bevalling. Specialer dan dat is er bijna niet lijkt mij, en het ontroerd. Ellen verteld heel kleurrijk en levendig, en hoe kan dat ook anders bij een verloskundige. Ze helpt bij leven geven, dus het levendige en kleurrijke is prachtig verwoord en echt een deel van haar. Het mooie aan deze verhalen is dat ze eigenlijk heel beknopt/kort zijn, maar o zo veel laten zien. Ik hou daarvan, show don’t tell, je ziet alles tussen de regels door, maar het wordt niet verteld. Heel mooi vind ik dat Ellen alles op de Hypnobirthing manier doet, mijn man en ik hebben deze cursus ook gedaan en het is echt geweldig en mooi. Eerlijk is eerlijk, tranen hebben vaak over mijn wangen gerold tijdens het lezen van dit boek, omdat onze bevalling een complete verrassing was met 34weken tijdens ons huwelijksreis/laatste weekje met z’n tweeën/babymoon en alles dus anders dan gehoopt en gedacht.

Een prachtig boek voor iedereen die over een positieve kijk op de geboorte en de baring wil lezen, of gewoon van mooie verhalen houd hierover. De cover is een prachtige foto van na de bevalling van baby Rif, en gemaakt door Louise van Moments in life. En zo sereen, prachtig en intiem als de foto is, zo mág ook gedacht worden over baren.

Wil jij dit prachtige boek ook lezen dan kun je hem verkrijgen via Fontaine uitgevers of bij je lokale boekhandel.