Boekenfreaks

Chaos trilogie – Patrick Ness

De Chaos trilogie heb ik jaren geleden in huis gehaald en dit is ook weer zo’n box die ik niet meer weg zal doen omdat hij zo verdomd goed is.

Chaos trilogie #1 – Het mes dat niet wijkt – Patrick Ness


Todd woont in Prentissdorp met zijn hond, Manchee, die hij helemaal niet wilt of leuk vind. Prentissdorp is een dorp waar je als man zijnde altijd en overal ‘herrie ‘ hoort. Herrie zijn àlle gedachten van de mannen, dieren en andere levende organismen die er wonen, om gek van te worden. Vrouwen zijn er niet, die zijn allemaal gedood door de herrie. Todd is opgevoed door Cillian en Ben alsof hij hun eigen zoon is. Ben is een hele lieve man, iemand die je zou uitkiezen als vader als dat mocht naar Cillian is een echte gemenerik, hij is altijd gemeen tegen Todd en er kan nooit een normale ‘hallo’ vanaf. Over één maand wordt Todd een man, dan wordt hij dertien. Maar die dag zal hij niet meemaken in Prentissdorp want Ben en Cillian sturen hem weg, voor zijn eigen bestwil zeggen ze maar hij krijgt niet te horen wat ze daarmee bedoelen. In het moeras aangekomen ‘voelt’ hij wéér die stilte, dat ‘gat in de herrie’ en vind…… EEN MEISJE! Hij red haar uit handen van Aaron, de geflipte pastoor, en ze gaan samen met Manchee op weg. Maar het irritantste aan het meisje is dat ze zelf net zo stil is als dr herrie (die ze dus niet heeft) ze zegt niks, helemaal niks een dat maakt Todd soms razend. Maar na dagen van zwijgen zegt het meisje haar naam, Viola. Dan gebeurt het ergste dat ze kan overkomen op het moment, de Prentissdorp mannen komen eraan en ze willen Todd hebben. In hun vlucht raakt Todd toch wel hèèl erg aan Manchee gehecht en gaat echt van hem houden en inzien dat het een top hond is. Todd en Viola vluchten en komen na een wilde achtervolging terecht bij Hildy en Tam aan de andere kant van de brug. Hildy brengt ze verder naar de nederzetting Farbranch genaamd. Daar wonen mannen,vrouwen én kinderen in harmonie en hier zouden Todd en het meisje veilig moeten zijn. Maar niets is minder waar. Todd en Viola komen erachter dat het uitermate gevaarlijk is als mensen erachter komen dat je uit Prentissdorp komt en dat maakt hun vlucht er niet makkelijker op. Veel raadsels over het waarom van die haat stormen door Todd zijn herrie. Alles lijkt wel fout te gaan in dit deel.

Wat vind ik van dit boek;

Fouten als bijvoorbeeld ‘Elektrusiteit repurreren alderlangzaamst benzinestaatsjon’ zijn ontzettend irritant om te lezen in het begin, Todd vertéld het verhaal, hij schrijft het niet, dus waarom die fouten erin? (Ik weet het Todd kan moeilijk tot niet lezen en schrijven dat wordt inderdaad verteld ja) naarmate je verder leest worden die fouten minder storend. Het is en razendsnel verhaal en super spannend. Soms MOET je stoppen met lezen (omdat je moet slapen bijvoorbeeld) maar dat lukt dan bijna niet. Er zit één moment in waarbij ik het niet droog hield en degene die mij kennen zullen zonder het te lezen precies weten waar dat stuk over gaat. En wat een rot eind heeft dit deel 🙁 .

Uitgeverij: Overamstel
ISBN: 9789048816262
Pagina’s: 479
Prijs: € 19,95

Chaos #2 – het donkere paradijs – patrick ness


Viola en Todd komen éindelijk in Haven aan, de plek waar Ben zei dat hij veilig zou zijn. Niets is minder waar, Viola wordt op de weg erheen in dr buik geschoten en is stervende en wanneer ze in het dorp aankomen worden ze al opgewacht door burgemeester prentiss. Ze worden uit elkaar gehaald en Todd weet dus niet of Viola nog leeft of dood is. Hij word aan het werk gezet samen met Davey,de zoon van de burgemeester, nee tegenwoordig PRESIDENT, prentiss. Het enige waar Todd dag en nacht aan kan denken is Viola Viola Viola en hij blijft naar dr uitkijken en naar dr zoeken. Aan de andere kant van het dorp blijkt Viola het overleefd te hebben een word aan het werk gezet in de genezingshuizen onder leiding van Madam Coyle. Ook Viola blijft hoop houden Todd ooit terug te zien maar weet ook niet hoe het met hem is. Ondertussen gebruikt de president prentiss Viola om Todd onder de duim te houden en Todd om Viola onder de duim te houden. En dat werkt, totdat ze elkaar ler ongeluk tegen komen en weten dat ze het goed maken. Ze komen lijnrecht tegenover elkaar te staan en kunnen alleen maar hopen dat ze elkaar weer in de armen kunnen sluiten. Twee kampen, één doel.

Wat vind ik van dit boek;

Erg leuk (en makkelijk) lezen is dat Todd en Viola hun eigen lettertype hebben in de hoofdstukken van diegene. Viola wat speelser en die van Todd wat serieuzer. Het is een ontzettend spannend deel dat in een sneltreinvaart voorbij raast. Echt een aanrader als je van snelheid en spanning houdt.

Uitgeverij: Overamstel
ISBN: 9789048816286
Pagina’s: 512
Prijs: € 9,70

Chaos #3 – lawaai dat nooit stopt – patrick ness


Het blijkt geen oorlog met tussen twee partijen meer, het wordt erger dan je had kunnen bedenken. Spakkels laten zich niet zomaar meer onder de voet lopen en mengen zich in grote getalen onder de vechtende partijen. Todd en Viola verliezen elkaar wéér in de strijd maar doen er wéér alles aan om elkaar te helpen en terug te vinden. Oorlogen worden gevoerd, geliefden verloren en gevonden, verbonden gesloten en verbroken. Niets gaat zoals je verwacht maar wel hoopt.

Wat vind ik van dit boek;

Dit deel begint zoals geen ander deel is geëindigd, zoveel spanning en onmacht, proberen te doen waarvan jij denkt dat goed is. Schitterend en indrukwekkend, slotdeel. Er zijn geen woorden voor dit deel om uit te drukken hoe intens mooi, spannend, verdrietig en gewelddadig het is. Je hart barst open van de liefde die je leest maar het bloed ook van het verraad dat er heerst. Een must have voor iedereen die geen woorden wil of kàn hebben voor een verhaal, deze trilogie is pakkend en razendsnel. Deze vergeet je niet.

Uitgeverij: Overamstel
ISBN: 9789048816316
Pagina’s: 624
Prijs: € 16,50