Boekenfreaks

Vrouwen in de geschiedenis kalender 2023

Een geschiedenis vol heldinnen die je maar weinig of zelfs niet tegenkomt, terwijl ze wel degelijk een grote invloed hadden. En waarom?

Wat vind ik van deze kalender;

Deze kalender bevat alle (of in ieder geval héél veel) vrouwen die de geschiedenis gevormd hebben. Want hoewel we in vele verhalen de vrouwen missen en alleen maar over heroïsche mannen horen en lezen, zijn deze vrouwen er wel degelijk geweest en soms zelfs als hoofdrolspeelster.

Informatie komt vanuit diverse bronnen en kan onjuistheden bevatten, omdat er geen navraag  is gedaan bij betrokkenen of de vrouwen(die nog in leven waren) zelf. Bij twijfel of onduidelijkheden door ontbrekende informatie, hebben de makers van de kalender voorrang gegeven aan de informatie die komt van Wikipedia. In welke mate je dus blind uit kunt gaan van het geschrevene moet nog blijken.

Elke datum bevat een sterke vrouw waarvan er op de achterkant een biografie staat geschreven, waardoor je ontzettend veel leert in één kleine plaspauze.  

Op de voorkant van de kalender prijkt Frida Kahlo, normaal gesproken zien we haar met een hoofd vol bloemen, maar deze keer heeft ze vlinders in haar haar en een kat en aap op de schouders. Uiteraard vinden we ook haar in de kalender terug.

De data waarop een dame terug te vinden is, is de ene keer haar sterfdag en de andere keer haar geboortedag óf een andere belangrijke dag in het leven van de dame.

Sommige ‘sterke’ vrouwen die in de kalender staan laten mij wel even hartelijk lachen, maar vooral van verbazing, omdat dit voor mij totaal niet in deze kalender thuishoort. Ik noem bijvoorbeeld een K3, het is bijna een belediging dat het erin staat en ik persoonlijk zou dan eerder voor Janis Joplin zijn gegaan die écht de wereld op z’n kop heeft gezet.

Je leert ontzettend veel van deze kalender, voor mij was een eyeopener bijvoorbeeld dat een dame waarvan ik altijd heb gedacht dat het een man was een vrouw blijkt, wat de vrouw precies heeft gedaan, of juist niet, de echte naam naast de bekende naam waardoor wij ze kennen, en ga zo maar door. Echt een aanwinst als je wilt leren en weten.

De sterke vrouwen in deze kalender zijn van alle tijden, van Plotina (70-122) tot aan Billie Eilish (2001 -). Je kunt dus wel nagaan dat er veel iconen/ sterke vrouwen niet op de kalender kunnen staan, omdat er zóveel vrouwen zoveel goeds hebben gedaan of een sterke onuitwisbare  indruk hebben achter gelaten.

Ik vind deze kalender echt een geweldig initiatief om ook de sterke vrouwen eens in het licht te zetten, en je leert er ook nog eens heel veel van. Helemaal achterin de kalender zijn heel slim, een paar pagina’s met lijnen toegevoegd om de meest bijzondere dingen op te kunnen schrijven.

Een team van freelance auteurs heeft deze kalender samengesteld, het is dus niet duidelijk wie dat precies zijn en dat vind ik wel jammer.   

Je kunt deze geweldig informatieve en bijzondere kalender bestellen via Uitgeverij Omniboek.