Boekenfreaks

Hallo, Mama – Polly Dunbar

Wat een heerlijk en geweldig leuk boek is dit. Het is een feest der herkenning, het ontroerd en het geeft je even die ene belangrijke blik in een andere mama haar wereld, een wereld waarvan je soms denkt dat je er alleen in staat. Echt een aanrader voor elke mama, aanstaande mama, zelfs papa’s of wie er van dit soort illustraties houdt.

Achterflap;
Hallo, mama
 is het visuele dagboek van Polly Dunbar over de prachtige hoogten en bizarre diepten van het ouderschap die elke moeder zal herkennen. Toen Polly Dunbar moeder werd, begon ze de mooie en gekmakende momenten in haar moederschap te tekenen. Van de schattige baby tot de ontdekkende peuter en de rivaliteit tussen broertjes en zusjes. Een eerlijk, grappig en ontroerend boek over het moederschap, met handgeschreven teksten en veel illustraties.

Wat vind ik  van dit boek; 

Dit boek is eigenlijk het geïllustreerde dagboek van Polly en een feest der herkenning. Ze tekende dit soort tekeningetjes al sinds de kunstacademie, en illustreerde ook al kinderboeken, maar nu wilde ze ook iets voor volwassenen doen. En zo geschiedde, dat is ‘Hallo mama’ geworden. De cover alleen al is al hilarisch, want je ziet meteen wat er is gebeurd en het zelfvoldane koppie van Sonny of Cody (sjah dat weet ik dus niet). Het eerste tekeningetje ‘fase 1’ ontroert mij meteen, omdat wij zelf zo’n bizarre start van ons eerste ouderschap hebben gehad, en dit beeld op ons netvlies gebrand staat op een heel andere manier dan bij ieder ander. Wel mooi, prachtig zelfs, maar wel heel anders. Soms verdrink je inderdaad een beetje in jezelf als mama, en zeker als mama van een eerste, alles is wennen, leren en leren accepteren, dat is behoorlijk veel werk waardoor je het af en toe even zwaar hebt.

         

Het moederschap is alles, en meer, precies zoals Polly het tekent. Je geeft héél veel, maar je krijgt (hoe cliché het ook klinkt) zoveel terug. Wanneer je ‘snachts wordt wakker gehuild en in eerste instantie baalt, totdat je die grote glimlach ziet in dat kleine bedje omdat mama er is, dat is goud waard.

Polly laat (zoals ik al zei)  in haar tekeningen perfect zien wat moederschap precies is, moeilijk, verrassend, beangstigend, slopend maar vooral intens mooi en genieten.

Polly Dunbar is een bezig bijtje, ze is een Engelse auteur-illustrator. Ze is vooral bekend om haar zelf-geïllustreerde boeken Penguin, de Tilly and Friends-serie en Hello, Mum (Hallo mama dus) een geïllustreerde memoires over het moederschap en haar eerste boek voor volwassenen. Haar boek Penguin uit 2007 is haar meest veelgeprezen boek tot nu toe en won de Booktrust Early Years Awards in de categorie kleuters en de zilveren prijs in de Nestle Children’s Book Prize voor kinderen onder de vijf jaar.


Uiteraard kun je dit geweldig leuke boek bestellen bij Kokboekcentrum of in welke mooie boekhandel dan ook. Ik weet zeker dat je in dit geïllustreerde boek herkenning vind en er ontzettend van geniet, want de illustraties zijn zo leuk gemaakt, en hoe simpel ook, ik keek mijn ogen uit.