Boekenfreaks

Luce straalt weer – Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen

Weer mocht ik een prachtig en (in mijn ogen) belangrijk boek lezen voor Boekenfreaks. ‘Luce straalt weer’ is een aandoenlijk verhaal over Luce die heel veel straalt, tot op het punt dat ze niet meer kán stralen, en waarom dat gebeurd? Dat kun je natuurlijk lezen in het boek zelf maar ook hier voordat je het boek in huis haalt.

Vuurvliegje Luce heeft iets bijzonders: ze geeft licht als ze enthousiast is. Als ze na de vakantie weer naar school mag, straalt ze. Luce heeft zin in alle nieuwe dingen. Maar na een poosje schijnt haar lichtje steeds minder fel. Het schoolwerk vindt ze saai en in de pauzes doen ze altijd hetzelfde. Ze wil niet meer naar school. Zal het Luce lukken om toch weer te gaan stralen?

Luce straalt weer is weer een prachtig boek van Scrivo media met een mooi maar best wel zwaar onderwerp. Geestelijke ondervoeding (onderaan de pagina staat hier wat meer uitleg over). Wanneer Luce weer naar school gaat na de vakantie, is ze meer dan blij en straalt ze de sterren van de hemel, maar na verloop van tijd gaat Luce steeds minder stralen. En wat papa ook probeert Luce is niet meer blij te krijgen.  Totdat papa met de juf gaat praten, dan verandert er het één en ander en kan Luce weer gaan stralen zoals nooit tevoren.

Wat vind ik van dit boek;

Ik vind het een prachtig verhaal, wel erg verdrietig omdat Luce zich zo naar voelt, maar gelukkig blijft dat niet zo. Het verhaal van Luce laat op een mooie manier zien wat het met een kind kan doen als het niet genoeg uitdaging krijgt. Luce gaat er letterlijk minder van stralen, maar zo overduidelijk is dat bij mensenkinderen helaas vaak niet, ja je kind gaat minder stralen maar kan dat niet laten zien met licht maar met gedrag. En dat zal voor veel ouders soms niet overduidelijk zijn in het begin. Achterin het boek staat er 4 bladzijden sterk uitleg over geestelijke ondervoeding, stress bij kinderen, en het belang van ontspanning. De boeken van Scrivo media lees je niet alleen omdat ze zo leuk zijn, maar ook omdat je meer wilt weten over een bepaald onderwerp en in die behoefte wordt je altijd voorzien. Dat vind ik heel mooi en belangrijk. De illustraties van Martine Goudappel zijn ontzettend subtiel, lief, heel zacht getekend en dus erg fijn om naar te kijken. Wat ook leuk leest is dat het verhaaltje in rijm is geschreven.

Waarom zijn boeken als deze zo belangrijk?

Mede omdat dit zo’n beladen en moeilijk onderwerp is, is het belangrijk dat er boeken als deze zijn om op een begrijpelijke manier te kunnen vertellen aan ouders en kinderen wat bepaalde dingen teweeg kunnen brengen en wat het inhoud. Geestelijke ondervoeding klinkt heel overdreven en nep, maar het bestaat wel degelijk, en wanneer er niet (op tijd) naar gehandeld wordt kan dat hele grote en nare gevolgen hebben. Uitleg op een makkelijke, mooie en simpele manier is zo ontzettend belangrijk omdat je op zo’n manier meer mensen kennis kunt bijbrengen over wat iets als dit betekend en veroorzaakt (kan veroorzaken).

Scrivo media heeft ontzettend veel boeken met belangrijke onderwerpen die op een simpele en mooie manier via hun boeken uitgelegd of bekend gemaakt worden. Ik vind dat een uitgeverij als Scrivo heel belangrijk en mooi werk doet door deze boeken de wereld in te brengen, en ze verdienen daarvoor meer aandacht vind ik. En ik hoop dat Boekenfreaks daar een klein beetje in mee kan helpen door heel veel van hun boeken bekender te maken.

Geestelijke ondervoeding;
Wat is geestelijke ondervoeding hoor ik je denken, Geestelijke ondervoeding is dat je kind (in dit verhaal, maar ook volwassenen kunnen dit natuurlijk hebben) niet de uitdaging krijgt die hij of zij nodig heeft, en daardoor problemen gaat ondervinden als gevolg daarvan. Dit kan zich gaan uiten in ongewenst gedrag of emotionele problemen. Eigenlijk is het nog simpeler uit te leggen want iedereen kent het woord ondervoeding wel, dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt om te overleven, nou precies zo werkt het ook met de geest, de geest heeft ook voeding nodig en de voeding voor de geest is uitdaging, kennis, prikkeling, stimulering en lol.

Dit prachtige boek om naar te kijken en van te leren kun je uiteraard bij Scrivo media bestellen.