Boekenfreaks

Waar is grote broer? – Linde Faas


Ik heb weer een prachtig boek mogen lezen en vooral bekijken. Dit keer was het het nieuwste boek van Linde Faas en ze heeft weer een pareltje de boekenwereld in gestuurd samen met Uitgeverij Lemniscaat.


In een spetterend groene jungle wonen Kleine Broer en zijn Grote Broer. Kleine Broer is overal bang voor, dus hij komt zijn bloem niet uit. Maar op een dag is Grote Broer kwijt. Kleine Broer zal wel uit zijn veilige bloem moeten komen om hem te zoeken.
Langzaam ontdekt Kleine Broer hoeveel groter en mooier de wereld is dan zijn kleine bloem. En dat al die wezens en vreemde plekken waar hij bang voor was, helemaal niet eng zijn.
Een reis om keer op keer te maken.

Wat vind ik van dit boek;

‘Waar is grote broer’ vind ik een ontroerend mooi verhaal met een mooie les erin, mooie lessen erin (meervoud) want het zijn er meer dan één. Heb vertrouwen in jezelf, en soms heb je even een duwtje in de rug nodig, maar uiteindelijk doe je het helemaal zelf dat zijn er bijvoorbeeld twee.

De liefde voor grote broer zorgt ervoor dat kleine broer uit de bloem komt en op zoek gaat naar grote broer. Maar een kleine verrassing (eigenlijk een hele lieve en grote verrassing) op het einde, zorgt ervoor dat je het boek nóg een keer door moet/mag en vooral wilt kijken. De illustraties van Linde knallen weer het boek uit door de gekozen kleuren en haar prachtige manier van illustreren. 24 pagina’s vol om intens van te genieten, echte kikker-broers-liefde voelen en je ogen uitkijken.

En vergeet niet…. wanneer je de laatste bladzijde omslaat ben je nog niet klaar, dus dit boek is dubbel fun. Wat ik ontzettend leuk vind aan de illustraties van Linde is dat je blijft kijken, ze verstopt er zoveel stiekeme mooie en kleine dingetjes in, en die zie je vaak pas als je nóg een keer door het boek heen gaat en ze je ineens gaan opvallen, kijk maar op de tekening hieronder…..zie jij wat er écht te zien is?

Deze boeken zijn echt niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassenen kijken hun ogen uit en genieten hiervan. Dit boek komt bij ons zeker op de plank ‘favoriet’ van Bodi en mij, want Bodi heeft meegekeken en alleen maar gelachen en het boek geaaid. Ook al is ze nog klein, ze weet al heel goed wat ze mooi vind.

Linde Faas (1985) is een artieste uit Nederland, maar woont en werk op dit moment in het noorden van Noorwegen waar ze haar inspiratie haalt uit de natuur van dit prachtige gebied. Linde woont daar sinds 2017. Linde studeerde animatie aan het Sint Joosten kunstacademie te Breda. Ze is in 2008 afgestuurd met haar animatiefilm ‘volgens de vogels’, die prachtig is om te zien en zeker een kijkje waard wanneer je op haar website komt.

En dan natuurlijk hetgeen waar iedereen naar uitkijkt, Linde en haar werk beter leren kennen. Althans IK kijk er ontzettend naar uit omdat Linde haar illustraties zo verschillend zijn. Haar fine art is veelal zwart-wit en voelt wat somber maar prachtig mooi aan, terwijl haar kinderboeken illustraties uit het boek knallen van vrolijkheid en kleur. Is het toeval? Is het een bewuste keuze? Ik vraag het Linde binnenkort allemaal dus hou Boekenfreaks in de gaten, want je kunt het interview via DEZE LINK lezen.