Boekenfreaks

Askir serie – Richard Schwartz


Deze serie heb ik heel heel lang geleden gekocht omdat ik hem door iemand aangeraden kreeg. Ik had van de boeken wel de achterflap tekst gelezen maar meer niet, ik heb de hele serie dus eigenlijk op de (grote) gok gekocht, en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb want het is echt een geweldige serie.

Deel 1 – De eerste hoorn

Heel apart begin van de serie. Door een ijzige storm die aanhoudt en iedereen in de herberg geen andere keus laat dan daar te blijven tot hij overwaait, zitten Leandra de half-elfin en de strijder Havalt ook vast. Er gebeuren vreemde dingen in de herberg zoals moorden en verdwijningen.
De waard roept elke keer Havalt en Leandra bij zich als er weer iets gebeurt om te onderzoeken.
Havalt is niet helemaal wie hij zegt te zijn en dat levert de nodige verwarring op. Havalt en Leandra lijken erg op elkaar gesteld te raken, meer dan alleen maar twee mensen die hetzelfde lot ondergaan.
Bandieten die ook in de herberg gedoemd zijn te blijven stoken onrust en proberen de dochter van de waard zover te krijgen hun een pleziertje te gunnen, wat netelige situaties oplevert. Ondertussen ontdekken Havalt en Leandra steeds meer dingen over de magie van deze plek. Ook de donker-elfin genaamd Zokora is een aparte verschijning. Ze weet meer van alles af dan iedereen in eerste instantie had gedacht en kan je met één blik de rillingen over je lijf laten lopen. Wanneer de boel escaleert en één heer menig man meeneemt op jacht naar de macht van de energiebronnen gaan Leandra Havalt Zokora en de overgebleven mannen achter hem aan om dit te verijdelen, velen laten het leven bij deze missie. De derde dag na deze gebeurtenissen wordt er bij de herberg aangeklopt, wat menig hart een slag doet overslaan en komt er een man binnen genaamd kennard die graag de verhalen over de afgelopen tijd wil horen, maar wie hij nu werkelijk is zal in het tweede deel moeten blijken. Een ontzettend apart verhaal over een ‘vergeten stad’ met heel veel magische elementen. De elfinnen worden erg mooi omschreven en ook Havalt zie je voor je. Erg mooi. In het begin was ik een beetje in de war omdat het verhaal uit Havalt z’n perspectief wordt verteld en ik (waarom weet ik niet) dacht dat die ik persoon een vrouw was.

Deel 2 – het tweede legioen

In dit twee deel van de Askir reeks gaat de groep onder leiding van Leandra en Havalt op weg naar de kroonraad om de inwoners van Askir te kunnen redden.
De reis gebeurt ondergronds, door eeuwenoude gangenstelsels omdat de sneeuw en kou bovengronds nog steeds te heftig is om normaal doorheen te komen.
Ze komen meer dan onverwachte dingen, monsters en valluiken tegen die ze vaak ternauwernood overleven. De tocht gaat gestaag maar bovenal zonder gevallenen.
In dit deel voert het woord ‘hoop’ de boventoon. Waar namelijk geen hoop meer is is geen leven meer, hoop is nodig om door te gaan.
En dat is ontzettend mooi belicht in dit deel van Askir.

Janos wantrouwt Havalt ontzettend, hij kan zijn vinger er niet op leggen waarom maar hij schuift het ook niet onder stoelen of banken dat hij dat zo voelt.
Zielentrekker, het banzwaard van Havalt, begint Havalt steeds meer tegen te staan. Wanneer hij namelijk met het banzwaard iemand dood, krijgt hij de jaren terug van de leeftijd die de overleden persoon had en het voelt alsof het zwaard een eigen wil heeft en dat beangstigd Havalt ten zeerste.

Erg komisch is in dit deel dat de donker-elfin Zokora het fenomeen ‘humor’ van de mens begint te begrijpen en zelf ook soms een grapje uithaalt, op haar eigenzinnige duistere manier, dat dan weer wel.

In de grote stad op weg naar Askir ondervinden ze grote problemen waardoor de groep uit elkaar wordt gehaald, een deel van de groep vind elkaar vrij snel terug maar de rest is nog altijd spoorloos. De angst om de nog steeds vermiste leden van de groep heerst als een virus rond en snel gaan ze op zoek. Maar niet voor de nodige ongelukken, berovingen en moorden te hebben meegemaakt. Per boot gaan ze verder op zoek maar al wie ze treffen, geen Sieglinde Janos of Leandra.

Wel worden vele mensen, die een grote rol spelen in de intriges van de stad Gasalabad, gevonden en meegenomen. En zo keert Havalt in zijn eentje terug naar de stad om zijn geliefde en metgezellen te zoeken.

Deel3 – het oog van de woestijn

De gebeurtenissen in het vorige deel waar Havalt de hand in had, heeft Havalt een soort van familiare verhouding gekregen met een koningshuis in Gasalabad. Ze ontdekken weer een poort en Leandra wil weten of haar ideeën daarover juist zijn.
Doordat er tot nu toe bij elke poort de stenen lagen die nodig zijn om erdoor te reizen, weten ze namelijk niet of het een val is en iemand alles zo neergelegd om ze op een verkeerd spoor te zetten of dat het de echte poorten en poortstenen zijn. Armin is een man die samen met Havalt opgesloten heeft gezeten en heeft zichzelf als bediende van Havalt aangeboden. Havalt ging hierop in en sindsdien is Armin zijn dienaar, die samen met zijn zus de bescherming van Havalt geniet in ruil voor hun diensten. De verhoudingen intriges regels en gewoontes in Gasalabad en bessarein zijn de groep, maar vooral Havalt, vreemd en dat brengt vervelende situaties met zich mee. Ondertussen raakt de groep steeds meer op elkaar ingespeeld en leren ze elkaar te vertrouwen met elkaars gedachten en geheimen. Voor de één is dat zwaarder dan voor de ander maar het vertrouwen komt langzamerhand naar voren.
Het eind is totaal onverwachts. Die zag ik absoluut niet aankomen. Weer een top vervolg als ik eerlijk ben.

Deel 4 – de marionettenspeler

Er wordt vuil spel gespeeld in de koningshuizen van Bessarein/Gasalabad. Vele spelers spelen een gevaarlijk spel en ondertussen ontrafelen Havalt en consorten steeds meer van dit spel waardoor ze steeds vaker in gevaar komen. Havalt wordt wèèr gevangengenomen en geranseld, ondertussen gaan zijn vrienden naar hem op zoek. Er wordt voorgedaan alsof de nieuwe Emira degene is die alle intriges en moorden bekokstoofd, maar niets is minder waar. De waarheid zal ongetwijfeld oorlog ontketenen. De vele gebeurtenissen verbleken wanneer je aan de laatste hoofdstukken begint. Daarin vindt Havalt wie hij al die tijd zocht, namelijk de marionettenspeler, en het eind is ongekend wreed en hartverscheurend te noemen.

Deel 5 – de vuureilanden

Havalt en zijn vrienden beginnen hun reis naar Askir maar al snel komen de problemen en komt Havalt wèèr in de problemen. Havalt raakt overboord en verliest in de strijd zijn banzwaard Zielentrekker, waar hij stiekem erg blij mee is, maar wat ook een belemmering zal worden in zijn vaardigheid met een normaal zwaard. Wanneer hij ontwaakt ontdekt hij dat hij terecht is gekomen op de vuureilanden. Hij gaat op zoek naar eten en water naar komt tot zijn verrassing iemand tegen die hij niet kan achterlaten. Wanneer hij weet te ontsnappen aan de gevaarlijke vorst Celan, die hij heeft gedood, en de enge vuureilanden vindt hij na veel gebeurtenissen zijn gezellen weer. Ze maken een plan om Leandra te redden die ontvoerd is door een wel heel naar iemand. Wanneer ze het plan in werking zetten wordt Havalt te pakken genomen en komt onder invloed te staan van een nare necromanten vorst. Het geluk is weer aan hun zijde wanneer Havalt en Leandra elkaar hebben gevonden en stiekem de hulp van buitenaf krijgen. Nu komt de reis naar Askir eindelijk tot een eind en gaat verder in ‘de kroonraad’ het laatste boek van deze serie.

Deel 6 – de kroonraad

De reis nààr Askir is nu dan echt voorbij maar de reis in Askir gaat onverminderd verder. Hun bekendheid streeft hun voorbij, en nog voordat ze aan land komen worden ze gesommeerd bij verschillende personen op audiëntie te komen. En natuurlijk heeft Angus zich weer problemen op de hals gehaald, zit in de cel en is ter dood veroordeeld. Nadat het vreselijke bericht hen ten oren is gekomen dat de koningin van illian is gestorven krijgen ze nog een schok te verwerken door een testament dat in steenhart, Leandra’ banzwaard, z’n heft verborgen zit. Daarin staat wie na de koningin de troon zal bestijgen en tot bijna iedereens verbazing valt Leandra die eer toe. Alleen Havalt had een klein vermoeden dat zij degene zou zijn die de volgende heerseres van illian zou zijn. Havalt wordt ontboden bij de priester en wèèr krijgt hij woorden over z’n banzwaard. Wanneer hij een test niet doorstaan om de priester ervan te overtuigen dat hij de uitverkorenen is bereikt hem weer een profetie waar hij niet blij mee is. Havalt jaagt hoe langer hoe meer mensen tegen hem in het harnas, letterlijk en figuurlijk. Of het nou gaat om de liefde, dingen die hij gewoonweg niet ziet of zijn handelswijze, iedereen denkt er het zijne van. Er komen hoe langer hoe meer zielenruiters die ze moeten overmeesteren en Askir is in groot gevaar door hun macht.
Het eind had helaas zo moeten zijn maar doet toch zeer. Ik zou de vervolg reeks niet lezen maar ben bang dat ik het toch bij elkaar moet gaan sparen want het is zeker nog niet voorbij. Zokora priesteres van Solante is in deze reeks mijn favoriete karakter door haar gebrek aan socialisatie en het hart op de tong.

Wat een schitterende reeks, ik zou hem zeker nog een keer lezen als ik de tijd ervoor had, wie weet komt dat ooit nog. deze serie is echt een aanrader.

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff fantasy