Boekenfreaks

Stormwachter trilogie Deel 2 – De verdwenen zeekrijgers – Catherine Doyle


Ja ja, ook het vervolg heb ik verslonden. Wat een geweldig verhaal is dit.
Het is ontzettend spannend, maar ook best wel emotioneel en verdrietig af en toe. Hoe en waarom? Sjah dat moet je toch  echt zelf gaan ontdekken wanneer je deze geweldige trilogie ter hand neemt.

Je kunt hieronder in ieder geval al een klein beetje met mij mee genieten van Arranmore en Fionn.

De strijd om het voortbestaan van Arranmore is begonnen!

Nog geen halfjaar is Fionn Boyle Stormwachter op Arranmore als het eiland overspoeld wordt door duizenden angstaanjagende volgelingen van de gevreesde tovenares Morrigan. Deze Zielsluipers komen haar weer tot leven wekken en de Stormwachter staat machteloos. De magie die Fionn zou moeten hebben werkt niet. En nu het geheugen van zijn opa steeds slechter wordt, is hij aangewezen op de hulp van zijn vrienden Shelby en Sam. Samen moeten ze Dagda’s leger legendarische zeewezens uit vroegere tijden, de Merrows, oproepen. Maar niemand gelooft dat het wilde volk uit de oceaan bestaat. En hoe kan Fionn zijn gelijk bewijzen zonder magie? Terwijl hij op zoek gaat naar het verdwenen leger, bereiden de andere eilandbewoners zich op hun eigen manier voor op de invasie.

De magiër Morrigan is uit haar eeuwige slaap gewekt doordat Fionn op het eiland kwam. Nu is hij nog geen half jaar Stormwachter en begint al de echte strijd, Morrigan heeft namelijk haar volgelingen, de zielsluipers, paraat weten te krijgen om haar tot leven te wekken en die komen met de veerboten bij het eiland aan. Samen met Sam en Shelby, Fionns enige vrienden op het eiland, bedenkt Fionn wat ze moeten doen, want zijn magie voelt hij wel maar krijgt hij niet te pakken. Doordat Fionn z’n magie niet werkt zoals zou moeten, heeft hij de hulp nodig van een eeuwenoude legende, het zeevolk van Dagda, de Merrows, maar de eilanders geloven niet in deze legende en Fionn staat voor de lastige taak om de eilanders te overtuigen met hem samen te werken om de Merrows aan hun kant te krijgen. Opa wordt steeds slechter en steeds vaker moet Fionn zelf zien uit te zoeken wat alles betekend en  wat hij, wanneer en hoe, zou moeten doen, en dat maakt alles een stuk moeilijker, want niets is zo slopend als verdriet en angst om een geliefde. Ook verschijnt er een oude bekende die alles op alles zet om Morrigan tot leven te wekken, dus Fionn zal zijn mannetje moeten gaan staan wil hij het tij keren.

De legendarische zeewezens van Dagda, de Merrows, zouden Fionn bij moeten staan in deze strijd, maar dat is alles behalve makkelijk te verwezenlijken want ze volgen hem niet zomaar. Zoals eerder gezegd, kolkt de stormwachters magie wel degelijk door Fionns wezen heen, maar dat is niet genoeg om de strijd te winnen en de Merrows aan hem te binden. Met winterzonnewende zal Morrigans magie op z’n sterkst zijn, en voor die tijd zal Fionn de oplossing gevonden moeten hebben, anders ziet het er slecht uit voor het eiland en zijn bewoners. Fionn gebruikt de kaarsen waar ze bedoeld voor zijn, om hem te helpen, maar in het verleden duiken is niet zonder gevaar of gevolgen, en dat weet Fionn ondertussen als de beste.

Wat vind ik van dit boek;

In dit deel krijg je meer te lezen over hoe de kaarsen werken en welke dingen ze kunnen doen of veroorzaken, het geeft je een mooi beeld over de moeilijkheden die zijn opa, en nu Fionn zelf, heeft moeten doorstaan. De spanning is in dit deel al vanaf de eerste bladzijde te voelen, de Merrows die zich niet zomaar gewonnen geven, de magie die niet lijkt te komen en de tijd die dringt…. het zijn allemaal dingen die dit verhaal maken wat het is. De personages worden super mooi beschreven en daardoor kun je jezelf écht in Arranmore wanen samen met opa, Fionn, Tara, Sam en Shelby. Opa is een heel innemend personage omdat hij alles voor Fionn over heeft maar daarin tegengewerkt wordt door tijd en magie.

Zoals je hierboven kunt zien is de cover weer betoverend, dit keer niet met sterren maar met vogels, en waarom dat is moet je toch echt zelf lezen. De manier van schrijven is alles in één, erg fijn om te lezen omdat het (voor mij) als een mix van heel jong en ouder/volwassen aanvoelt, het is spannend, intrigerend, raadselachtig en vol magie geschreven, maar vooral heel meeslepend waardoor je door het verhaal heen vliegt. Helaas is dit deel ten einde, maar gelukkig hebben we nog het derde afsluitende en dus laatste deel te goed  en die staat gepland voor half april van dit jaar. Hou dus de boekhandels maar goed in de gaten want het derde en laatste deel is het allesbeslissende deel en zal ons vertellen of Fionn en z’n vrienden het eiland Arranmore weten te redden of dat het eiland voorgoed vergaat onder het juk van Morrigan.

Wie van spanning, avontuur, liefde en een beetje gevaar houdt moet deze trilogie écht gaan lezen, te beginnen met,

Deel1 – de kaarsenmaker van Arranmore
en
Deel2 – De verdwenen zeekrijgers