Boekenfreaks

Bodi ontmoet de bosdieren en Welterusten Bodi – Mijn Liefste Boek


Deze keer mocht ik in de wereld van persoonlijke kinderboeken duiken. Persoonlijke kinderboeken? hoor ik je bijna denken, jazeker. Je kiest namelijk een boek uit, vult allerlei informatie in op de website over het kindje waar het voor is, en je persoonlijke boek is in de maak. Hoe ik dat allemaal precies bedoel en hoe het eruit ziet zal ik je hieronder vertellen en laten zien. En waar dat is? Bij Mijn Liefste Boek.

Het MijnLiefsteBoek-plezier begint al wanneer je je boek ontvangt want dit hier beneden is de enveloppe,

Dat is toch al meteen genieten en het maakt je nóg nieuwsgieriger naar wat je IN de enveloppe gaat ontdekken.

Het Bosdieren-boek is voor kinderen van 0-4 jaar en is geschreven in interactieve stijl. Tijdens het voorlezen wordt het kind actief betrokken bij het verhaal. Het kind maakt een uitstapje naar het bos samen met een volwassene (dat kan een ouder zijn maar ook bijvoorbeeld een opa of oma). Eén of een aantal andere personen kunnen ook een kleine rol spelen in het verhaal: zij zwaaien het kind uit als het op stap gaat, en worden aan het einde van het boek opnieuw kort genoemd.

Wat vind ik van dit boek;

Dit is het eerste Mijn Liefste Boek dat ik in handen kreeg, en wat een geweldig leuk verhaal is dit zeg. Het mooiste toeval voor mij persoonlijk, is dat het meisje op de cover, Bodi dus, een vlinder op haar hand heeft, en vlinders zijn voor ons juist zo belangrijk geweest in onze zwangerschap van Bodi en de tijd ervoor. De tekeningen zijn heel kleurrijk, vrolijk en speels, je hoeft dus echt niet bang te zijn voor een saai en donker boek. In dit boek gaat Bodi met haar papa naar het bos en ik (haar mama) en Chase (haar hondenbroer) zwaaien ze uit.

Het kind beleefd allerlei avonturen met de volwassene die hem of haar meeneemt, van dieren tellen tot dieren zoeken en van woorden opnoemen tot gewoon genieten. Er staat dat het boek met nieuwsgierigheid is geschreven, door Anna Dybdal en met creativiteit getekend door Ewa Delgado, ontzettend leuk gedaan op deze manier zeg.

Het Welterusten-boek is voor kinderen vanaf een jaar of 3. Eén kind en één volwassene spelen samen de hoofdrol in dit verhaal. Eén of een aantal andere personen kan een bijrol spelen. Zij zitten mee aan tafel tijdens het avondeten en wensen het kind een goedenacht als het naar bed gaat. Het verhaal gaat over een kindje dat moeite heeft met in slaap vallen. Daarom vertelt de volwassene een verhaaltje over een beer die op reis gaat naar het land waar niemand ooit slaapt….

Wat vind ik van dit boek;

Ik vind dit boek vooral ook heel mooi omdat het niet zomaar een verhaaltje is, een kinderpsycholoog en kinderboekenschrijfster verteld in het voorwoord namelijk over het belang van wat er in dit boekje gebeurt. Ook staan er achterin het boek ontspanningsoefeningen om samen met je kind te doen waardoor hij of zij beter, sneller en rustiger in slaap kan vallen. Ook dit boek heeft weer prachtige illustraties en neemt je mee op een reis die Bodi haar beer maakt naar het land waar niemand ooit slaapt, maar of hij daar zo blij van wordt? Dit boek is met inzicht geschreven door Ina Victoria Haller en met vindingrijkheid getekend door Christina Krog Andersen, ook weer zo leuk gezegd.

Wat vind ik van Mijn liefste boek in zijn geheel?

Ik vind Mijn Liefste Boek echt een te gek concept, ik word er als Boekenfreak heel blij van als ik een mooi boek mag lezen, en als dat dan ook nog eens met mijn eigen dochter in de hoofdrol is, dan wordt ik als mama boekenfreak ook helemaal gelukkig en vrolijk. Het mooiste van deze boeken is namelijk dat je allerlei informatie moet invullen en dat het boek op deze manier geheel persoonlijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld de kleur van het haar, de huidskleur, de haardracht(dus lang of kort), en de woonplaats. Zoals je kunt lezen in mijn ‘wat vind ik van dit boek’ van het Welterustenboek, is dat Mijn Liefste Boek dus ook behulpzaam/leerzaam en informerend is voor de ouders, misschien niet allemaal zoals dit boek, maar alle boeken hebben wel leerzame dingen erin staan. En daar houden wij van, mooie, leuke, grappige en vrolijke boeken waar je ook nog van kunt leren. Ook kun je het formaat van je boek zelf kiezen, ik heb (eigenlijk per ongeluk, maar achteraf gezien wel heel blij mee want het is super tof) gekozen voor A5 formaat, dat is een langer boek dan hoog, en ik hou daar wel van, dat iets ‘afwijkend’ is, zeker voor kinderen want dat maakt het wat speelser en niet zo standaard. Nu zeg ik niet dat A4 formaat stom is, maar ik persoonlijk (want dat is het) vind de A5 afmeting erg fijn om vast te houden en te laten zien. Ook is het ontzettend mooi en bijzonder dat je een persoonlijke boodschap voor het kind erin kunt zetten, het maakt niet uit wat want het is jullie eigen boek. Ik heb er in het bosdieren boek voor gekozen om het namens Bonnie en Nicole te schrijven omdat ik dat wel een mooi gebaar vond naar hun toe vanwege de prachtige boeken.

Voor degene die Mijn Liefste Boek nog niet kennen vond ik het wel leuk om te vertellen hoe Mijn Liefste Boek  is ontstaan. Ik heb het verhaal natuurlijk niet zelf verzonnen, want het feit wil, dat Bonnie en Nicole het zelf al hadden geplaatst op hun facebook pagina ten tijde van de Kinderboekenweek. Ik mocht (uiteraard) hun verhaal gebruiken om jullie te vertellen over Mijn Liefste Boek.

Dus hieronder kun je lezen hoe dit geweldig gave, leuke, grappige en leerzame project is gaan vliegen. En voor wie denkt ‘nou ja ze heeft het verhaal gewoon compleet overgenomen zonder haar eigen woorden te gebruiken’, ja dat klopt, want waarom zou ik een feitelijk kloppend verhaal dat zo leuk en fijn geschreven is gaan veranderen als dat nergens voor nodig is? Wel heb ik een paar kleine aanpassinkjes gedaan omdat deze keer Bonnie en Nicole het niet vertellen maar Boekenfreaks 😉

Waar komt Mijn Liefste Boek eigenlijk vandaan? En wie zitten er achter de Nederlandse Mijn Liefste Boek? De namen weten we waarschijnlijk wel, dat zijn Bonnie en Nicole maar verder?

LEES HET SNEL HIERONDER!!
(bron; Facebook pagina van Mijn liefste boek)

De boeken kennen jullie (misschien) al een tijdje (zo niet, dan komt daar nu verandering in), maar hoe goed kennen jullie  Mijn Liefste Boek eigenlijk? Hoe is Mijn Liefste Boek eigenlijk ontstaan?

In 2013 kreeg de Deense Henrik Højgaard Jensen een idee. Hoe leuk zou het zijn om persoonlijke kinderboeken te maken? Boeken waarin het kind zelf de hoofdrol speelt!
Samen met een collega ging hij aan de slag: zij creëerde de boekjes, hij programmeerde de software. Er volgden maanden van hard werken. EN TOEN…. werd Min Bedste Bog geboren!

De boekjes werden verkocht aan vrienden en familie, die hun project een warm hart toedroegen. De échte klanten lieten echter op zich wachten…  zó lang zelfs, dat Henrik’s compagnon besloot om het bijltje erbij neer te gooien. Maar Henrik niet! Henrik zette door!   Zelfs toen er dagen kwamen waarop hij ‘s ochtends niet wist of hij zich ‘s avonds wel een warme maaltijd kon veroorloven.

Tegen beter weten in bleef Henrik tóch geloven in zijn idee: het produceren van persoonlijke kinderboekjes.

In 2015 besloot Henrik om mee te doen aan het Deense tv-programma “I Løvens Hule” (In het hol van de leeuw) – in Nederland op tv te zien onder de naam “Dragons’ Den“. Starters mogen in dit programma hun idee pitchen aan een groep topondernemers, die vervolgens beslissen of zij erin willen investeren. Het lukte Henrik om de vijf “leeuwen” enthousiast te krijgen: hij mocht 1 miljoen Deense kronen investeren in zijn persoonlijke kinderboekjes

En Toen…. toen ging het eindelijk bergopwaarts en vlogen de boekjes plotseling als warme broodjes de website uit!

Het hele project kwam in een stroomversnelling. Henrik nam een aantal medewerkers aan, de verkoop werd uitgebreid naar Noorwegen, Zweden en Duitsland en de boekjes gingen er steeds mooier en professioneler uitzien. Van een leuk idee dat in eerste instantie niks op leek te leveren, was Min Bedste Bog een succesvol bedrijf geworden!

Maar… waar blijven Nederland in dit hele verhaal….?!

Al snel werden de boeken niet langer alleen in Denemarken verkocht. Na Noorwegen, Zweden en Duitsland werd in 2019 ook de Nederlandstalige markt veroverd. Maar om een nieuw land te veroveren moet je wel de mensen én de taal een beetje kennen. En waar haal je in Denemarken zo snel een Nederlander vandaan die je daarbij kan helpen?

Gelukkig was daar Bonnie! Hoogzwanger hielp zij Henrik om de Nederlandstalige markt voor te bereiden. Toen ze met zwangerschapsverlof ging, nam Nicole het stokje van haar over. De Nederlandse website was inmiddels Live en zou een paar maanden later ook voor Vlaamse klanten openen.

MIJN LIEFSTE BOEK was geboren!!

Inmiddels is het anderhalf jaar later was Bonnie weer terug van haar verlof en ze verkochten al zoveel Nederlandstalige boekjes dat ze het met z’n tweeën nauwelijks aankunnen! Ondertussen is Bonnie weer met zwangerschaps verlof dus er komt nog een mini Mijn Liefste Boeken telgje aan, van harte Bonnie.

Hoe mooi is dit verhaal dan…. Ze hebben Henrik geholpen en zijn nu zelf groot in een wereld voor en vol met kleintjes. Ik ben in ieder geval ontzettend blij dat dit bestaat, en ik zal zeker vaker boekjes bij Bonnie en Nicole gaan bestellen, maar dan mag Bodi zelf uitkiezen welke ze wil, er is nog genoeg keus.