Boekenfreaks

Het jaar rond – Evelien van Dort

Ik heb dit keer een ontzettend leuk voorleesboek mogen lezen. ‘Het jaar rond’ is een vrolijk en gezellig boek over een familie die allerlei avonturen beleefd in de Zomer, Herfst, Winter en de Lente. De illustraties zijn ook ontzettend vermakelijk en leuk dus zeker het voorlezen en kijken waard.


‘Het jaar rond’ is een feestelijk voorleesboek van Evelien van Dort, vol avonturen thuis, op school en in de natuur! Lucas en Noor wonen met hun ouders, oma en hond Roska aan de rand van een dorp vlak bij de rivier. Samen beleven ze grote en kleine avonturen. Zo krijgt Noor een rode fiets voor haar verjaardag, en gaan ze op bezoek bij de pasgeboren lammetjes. In het boek ga je het jaar door, en komen alle feestdagen aan bod: Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerstmis, Pasen en nog veel meer. Een prachtig boek met veel voorleesverhalen en vrolijke full-color illustraties van Daniëlle Schothorst.

Lucas en Noor beleven de mooiste avonturen in huis, op school en in de natuur. Ze wonen met hun ouders, Oma en hond Roska aan de rand van een dorp vlakbij de rivier.

Wat vind ik van dit boek;

In dit boek ga je het hele jaar rond, zomer, schoolvakanties, kerst, Sinterklaas, Pasen en nog veel meer. Kleine avonturen en grote avonturen, je leest ze allemaal. Evelien van Dort is een bezig bijtje, want ze heeft al meer dan tachtig kinder- en jeugdboeken op haar naam staan, en wees maar niet bang dat ze er snel mee stopt want inspiratie heeft ze genoeg. De illustrator van dit boek, Daniëlle Schothorst, is zelf ook schrijfster, maar in dit boek heeft ze alleen de illustraties gemaakt, ze zijn in full color en zijn super grappig en leuk, absoluut een extra blik waard.

In de inhoudsopgave kun je heel mooi zien hoe het boek is opgedeeld, zo kan je kindje(of jij natuurlijk) snel kiezen over welk jaargetijde of feest je wilt lezen. De sfeer van het boek wordt meteen gezet met een verhaal van jaargetijde zomervakantie, ‘ijsjes praten niet’, een ontzettend grappig verhaal over Lucas die in een ijsje veranderd. Alle verhaaltjes hebben een eigen titel maar toch is het één groot verhaal, ontzettend leuk gedaan. Je leest dus fragmenten van het verhaal over die titel, zo kun je het lekker snel terug vinden als je een stukje het leukste vond om te lezen (en dat kan bij één groot verhaal niet of een stuk moeilijker).

Het is ook niet zomaar een boek met verhaaltjes, Lucas en Noor stellen vragen, en veel ook, en papa, mama en oma geven antwoord, kortom het is een leerzaam verhalenboek. Het boek begint wanneer Lucas 5,5 is en Noor 6 en dat merk je aan de vragen die ze stellen en de avonturen die ze beleven. En dus leren niet alleen de kleine Noor en Lucas veel dingen, jij als lezer ook, en dat vind ik altijd heel leuk aan dit soort kinderboeken, het is dan niet alleen een leuk verhaaltje maar jij (en natuurlijk je kindje) leert er ook van. Het verhaal ‘lampionnenoptocht’ is ontzettend leuk maar ook wel ontroerend mooi en dus niet alleen leuk, je leert ook weer waarom we eigenlijk sint maarten lopen/vieren, dat soort dingen vind ik leuk. Want niet alleen voor de kinderen die de verhalen van feestdagen nog moeten leren, maar zeker ook voor de volwassenen die na al die jaren vergeten zijn waar sommige feestdagen ook alweer precies om gaan (onder die ‘oeps-vergeten-categorie’ val ik helaas met bepaalde dagen, en dan zijn deze verhalen heel fijn om te lezen, want ik moet onze mini-Boekenfreak natuurlijk wel alles goed kunnen vertellen). Één bepaald zinnetje in een sint verhaal vindt ik dan wel weer erg jammer, die had er echt niet in gehoeven, het is ontzettend onnodig en levert bij mij meer irritatie op dan begrip. Door het hele verhaal sijpelt het standpunt van de schrijver door, maar dat is gedaan op een manier die mij niet stoort, tot dat ene zinnetje op het einde, nogmaals érg jammer en niet nodig. En dat is gelukkig maar één klein puntje van kritiek in een verder ontzettend fijn en mooi boek.

Wat ik ook ontzettend leuk vind is dat de verhalen heel speels en onbevangen zijn, omdat Lucas en Noor nog zo jong zijn. De fantasie die jonge kinderen hebben schijnt door in elk verhaal, en met de mooie, wijze en liefdevolle lessen vormt dit een prachtig, warm verhalenboek waaruit ik, dat durf ik wel te zeggen, onze mini-Boekenfreakje veel uit zal voorlezen. Al met al is het dus een geweldig lief, leuk, gezellig en vooral ook mooi boek, met mooie verhalen die je ook nog wat bijbrengen. Zeker een boek om in huis te halen.

Zoals je kunt zien is het een echt familieverhalen boek

Wil jij dit geweldige leuke boek nu ook hebben? Je kunt hem bestellen via Kok boekencentrum zelf.