Boekenfreaks

Glitter maakt alles beter – Sander den Baas

Deze week is het Pride week, dus welke week had er mooier geweest dan deze om dit prachtige boek onder de aandacht te brengen. Dit boek heeft álles, het is ontroerend, lief, ook ontzettend verdrietig soms, je leert er veel van én je krijgt een kijkje in een wereld die voor velen zo ver weg lijkt of is. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik intens van dit boek heb genoten en dat er zoveel meer schuilt achter hetgeen dat we zien op tv of in de bladen. Sander is een geweldig mooi persoon, dat heb ik wel gemerkt toen ik wat vragen had en hij ze, ook al was hij aan het rennen en vliegen, toch even beantwoorde.

Dat ook de Pride vlag nóg meer betekenis is gaan krijgen dan hij al had, en er daarom ook weer anders uitziet, ook dat kun je uitgebreid in het boek lezen.


Deze keer zet ik er niet ‘wat vind ik van dit boek’ tussen, want doordat ik hier zoveel (moois) van vind is het lekker door elkaar gaan lopen in plaats van de standaard volgorde, eerst over het boek vertellen en dan mijn mening. Ik denk niet dat dat heel erg gevonden wordt, maar ik vertel het er toch even bij voordat jullie denken ‘hey ik mis wat’.

Het boek begint met een woord van Suzanne Mensen, het spookschrijvertje van Sander, zoals hij haar zelf gekscherend en vooral heel liefkozend noemt.
RuPaul’s Drag Race was de eerste tv-show over Drag die Suzanne bekeek, eerder was er eigenlijk niks over te zien en tot dan toe keek zij alleen naar ANTM. Ze wilde altijd al een boek schrijven maar het kwam er niet van, tot nu. Aan de samenwerking met Sander voor dit fantastische boek, heeft ze een goede vriendschap met hem overgehouden, en dat is veel waard. Suzanne zegt ‘Drag is vrijheid, vrijheid om te zijn wie je bent’, dus het boek begint al met een prachtige boodschap, dat beloof wat. In mijn ogen ook meteen de belangrijkste boodschap, vrijheid om te zijn wie je bent.  Het voorwoord van Sander is een prachtige aanvulling op de titel, maar eigenlijk zouden niet alleen Drag’s met Glitter moeten strooien om alles mooier te maken, iedereen zou de wereld mooier moeten maken met Glitter, hopelijk leren we dat met z’n allen van deze gemeenschap. Zorgzaam zijn en een veilige basis voor iedereen willen creëren, dàt is Sander ten voeten uit.

Sander z’n jeugd was niet fijn, zijn vader sloeg hem, op school werd hij gepest, zijn ouders gingen uit elkaar en zijn stiefvader was al niet veel beter dan zijn echte vader. Angst en vernedering hebben Sander gevormd tot wie hij nu is, en ik zou bijna durven zeggen ‘gelukkig maar’, want Sander is een prachtig mens geworden. Vijftien jaar was Sander toen hij het huis uitgeschopt werd met alleen een briefje op z’n koffer die al in de gang stond met de woorden ‘IK WIL GEEN FLIKKERS IN HUIS’. Op zijn vijftiende woonde hij dus al op zichzelf, wat geen makkelijke tijd is geweest maar hij heeft het gered. Wanneer hij naar Bali is geweest is het knopje ‘Drag’ officieel aangezet denk hij zelf… onbewust, dat dan weer wel. Natuurlijk verteld Sander ook over zijn (of eigenlijk haar) Drag-mom Miss Sugi La Ri, dat hij zelf ook al een hele tijd een Drag-mom is en hoe mooi dat is, over Galore en het Dragmoeder zijn én haar kinderen en kleinkinderen… ik hoor het je bijna uitschreeuwen van verbazing, KINDEREN? KLEINKINDEREN? maar ook dit wordt duidelijk uitgelegd in het boek.

Hieronder de foto van Sander voor de eerste keer in full drag.

Na een gastric bypass valt Sander ontzettend af, maar niet zonder in eerste instantie grote paniek te hebben omdat niet alleen Sander, maar ook Galore zou veranderen, afvallen. Vinden ze Galore dun ook nog wel mooi en leuk? Want ‘Galore is een vrolijk dikkertje, geen slanke den’. In verhalen als deze voel je hoe onzeker Sander soms kan zijn, en hoe Galore zijn redding is geweest en nog altijd is. En daarin vind ik ook het stuk ontroering, omdat je ziet wat Galore voor Sander doet.

Hieronder een foto van Galore in het begin en ná de bypass, prachtig toch.

En hieronder zien we Sander en zijn Galore naast elkaar, een prachtige foto door Léon Hendrickx

Ook de Docu-film ‘Galore’ die gemaakt is  door de tweelingbroers Lazlo en Dylan Tonk is fantastisch mooi, en laat écht zien waar Galore vandaan komt, wat ze overwonnen heeft en nog elke dag moet overwinnen om niet alles weg te gooien. Ik raad het je echt aan om de docu te gaan kijken, het duurt (helaas) maar 73 minuten, maar je wordt echt meegenomen in die andere wereld waar we, al dan niet stiekem, allemaal wel even willen binnenkijken. Wat mij heel erg raakt al meteen in het begin van de docu, is dat Lady Galore zó zeker van zichzelf is, maar zodra de make-up eraf gaat komt de onzekere Sander weer terug, Ik snap heel goed dat Sander zegt dat lady Galore hem geeft gered want het is me er één die Galore.

Wat ik ook onwijs mooi vind is de vele gezichten/ looks die één persoon zo ontzettend verschillend maakt. Hieronder heb ik een collage gemaakt met verschillende looks van Galore, zo verschillend en toch één en dezelfde. De fotografen die de foto gemaakt hebben staan erbij en ik plaats de foto’s onderaan deze pagina nogmaals in het groot.

De omslag (en met name dan uiteraard de voorkant) is echt GE WEL DIG. Lady Galore knalt van het boek af, en één foto van de cover doet het echt geen recht, omdat het aan alle kanten schittert en knalt en je dat op één foto niet ziet (vandaar meerdere foto’s ervan).

                                         

De kusjes onderaan de pagina naast het pagina nummer vind ik écht een geweldig detail…. tenzij het een koffieboon is, dan snap ik hem niet haha (grapje natuurlijk)

De eerste keer dat de titel voorbij komt zweven is wanneer Sander verteld over zijn pogingen tot opleidingen volgen en bij opleiding schoonheidsspecialiste is aanbeland, en heel vermakelijk stuk. Wat ik ook heerlijk vind aan dit boek is dat er géén inhoudsopgave is, dit boek moet je beleven, voelen en er gewoon heerlijk van genieten omdat je niet weet wat er gaat komen. Ik heb een klein onderonsje gehad met Sander over iets dat ik wilde doen in dit stuk, en wat is Sander een tof mens, zo ontzettend lief en behulpzaam ook al was hij druk, ik kan dat ontzettend waarderen in iemand, omdat het tegenwoordig helaas meer uitzondering dan regel is.

Ik heb veel meer favoriete foto’s van Sander en Galore, maar degene die ik hieronder heb geplaatst raakte mij, en waarom kan ik je niet echt zeggen, ik vind het gewoon zo’n onwijs intieme, mooie en veelzeggende foto dat hij mij meteen in z’n greep had


Veel van deze prachtige foto’s kun je uiteraard op Galore haar Insta en/ of Facebook zien.

Ik heb Sander gevraagd of hij nog een extra woordje voor alle Boekenfreaks heeft in deze voor hem (en vele andere) belangrijke week. Uiteraard moest hij daar even over nadenken, maar zijn boodschap is duidelijk en luidt;

‘Het is Pride Week dus lees vooral eens een boek dat je uit je comfortzone haalt/ buiten je comfortzone ligt, en laat je onderwijzen in iets waar je weinig van weet waardoor je weer wat wijzer wordt. Waardoor je je wereld verbreed en je diversiteit bevorderd of nóg beter, een ally wordt van de gemeenschap. En als je al een ally bent draag het verder uit, hang de vlag uit, laat zien waar jij voor staat. Dat doet een hoop, als ik (Sander) een straat in loop en er hangen heel veel vlaggen dan doet dat mij goed, heel veel mensen staan daar niet bij stil’.

Er zijn ook veel organisaties gemoeid bij de gemeenschap waaronder COC (opgericht in 1946 en daarmee ook de oudste nog bestaande LHTQ-organisatie ter wereld), GSA (Gender&Sexuality Alliance, een groep scholieren die vind dat iedereen op school de vrijheid zou moeten hebben om te kunnen zijn wie hij of zij is, zonder zich te hoeven verantwoorden of te schamen), dan misschien wel de bekendste organisatie Stichting Gay Pride Amsterdam (een non profit organisatie die streeft naar emancipatie en sociale, maatschappelijke, juridisch gelijkwaardigheid én acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en ook voor hen die zich niet aan de maatschappelijke genderrollen willen of kunnen conformeren). Dit zijn maar drie van de zoveel organisaties die de gemeenschap ondersteunen (en zelfs meer dan dat).

Ik heb van dit boek dus erg veel geleerd, als jij dit boek ook graag in handen krijgt kun je hem natuurlijk bestellen bij Levboeken.