Boekenfreaks

De jongen, De mol, De vos en Het paard – Charlie Mackesy

Ik heb toch een prachtig boek in huis, het is gewoon té mooi om niet te delen. Ik zou bijna willen zeggen dat ik er verder geen woorden voor heb, maar dat is niet helemaal waar.


Dit boek staat vol wijsheden die je een steuntje in de rug kunnen geven. Mackesy wil dat je dit boek leeft, en wat hij daarmee bedoeld kun je in het voorwoord lezen.

Wat vind ik van dit boek;

Een prachtig boek alleen al om te zien, je zou hem bijna in huis halen om alleen tentoon te kunnen stellen en er elke dag naar te kijken. Prachtige penseel strelingen noem ik het maar, want ze strelen het oog, echt prachtig en ontroerend mooi om te zien.

         

Wanneer je het voorwoord hebt gelezen, ontroerd meteen de eerste tekening je al, een tekening waar alleen maar ‘Hallo’ gezegd wordt.

De teksten zijn zo klein, zo liefelijk en zo inspirerend, dat er denk ik niemand is die dit boek niet mooi kan vinden. Dit boek is een soort lifeline wanneer je het even niet meer ziet zitten, en even niet meer weet wat je met jezelf aan moet en even een liefdevolle steun in de rug nodig hebt. De meeste (vrijwel alle) tekeningen zijn alleen zwarte penseelstreken op een witte pagina, maar er komen ook kleur tekeningen tussendoor, wat prachtig is juist omdat het in zo’n contrast is met de rest en het precies de juiste feeling geeft aan de tekening.

Zoals je al een beetje op de foto kunt zien, is de omslag ook prachtig gemaakt. De letters van de titel en naam van de schrijver zijn cursief en in glanzend koperkleur, echt prachtig. Wanneer je het boek in het licht beweegt leeft het.

Charlie Mackesy heeft twee keer universiteit geprobeerd, maar stopte binnen een week. Hij is nooit naar artschool geweest maar heeft drie maanden in Amerika met een portret schilder doorgebracht waar hij leerde. Charlie begon als cartoonist voor ‘The Spector’ en werd de illustrator voor Oxford University Press voordat zijn werk gebruikt werd in galerieën.

Zijn reis met ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ verteerde hem, zo wordt gezegd, hij leefde deze wereld ten volle, en heeft ontzettend veel liefde voor de periode waarin het boek tot stand is gekomen, zo zegt hij zelf. En ik na dat volledig begrijpen. Het gevoel wat dit boek je kan geven is werkelijk magisch te noemen.

Wil je dit prachtige boek ook in huis halen?  bestel hem dan snel, want elke dag dat je hem niet in huis hebt is een dag te veel.