Boekenfreaks

De Allergrootste – Davide Morosinotto

Wat een wonderbaarlijke reis is dit verhaal. Weer weet Morosinotto het voor elkaar te krijgen dat ik bijna non-stop heb gelezen, en Yu in mijn hart heb gesloten.


De zesjarige Shi Yu woont in Kanton, en werkt bij de opvliegende Bai Bai in zijn theehuis waar ze wordt mishandeld en vernederd. Wanneer ze de eveneens zesjarige Li Wei ontmoet vraagt ze hem om haar wegwijs te maken in de krijgskunst waar hij zo bedreven in is, dat blijkt hij van zijn Sifu en tevens grootvader, Li Peng te hebben geleerd. Yu heeft talent, het is meteen duidelijk. En dat dat talent van pas komt tijdens de rest van haar leven lees je wanneer ze ontvoerd wordt door de piraten van ‘de gouden vloot’. Ze vermoorden haar niet, maar maken haar op zestien jarige leeftijd kaptein van een jonk en op haar negentiende commandant van de vloot. Yu is de schrik van de Chinese zee en dat levert een geduchte tegenstander op. Hij deinst nergens voor terug en heeft maar een doel voor ogen, de legendarische vechtkunst waar Yu meester in is vernietigen, de Wushu van lucht en water.

Het verhaal begint met de ontmoeting van Shi Yu en Li Wei. Wanneer Yu struikelt en alle kommetjes met etenswaren op de grond belanden, behalve één kommetje, die ligt namelijk op Wei zijn voet, en vanaf dat moment wil Yu alles van hem weten en leren. Li Peng, de opa van Wei, gaat haar les geven in de krijgskunst. Yu is verbaasd als ze ontdekt dat alles waar ze zoveel bewondering voor heeft bij Wei, ze dat nu zelf ook kan leren en beheersen. Wanneer gebeurtenissen elkaar in razend tempo opvolgen wordt Yu ontvoert door de piraten van Gouden Draak. Maar de ontvoering is misschien niet het slechtste wat haar is overkomen. Op haar zestiende weet ze haar eigen jonk met bemanning te claimen en begint de rest van haar piratenleven. Dat ze verliezen zou leiden en bedrogen zou worden had ze wel kunnen bedenken, maar dat het deze vernietigende vormen zou aannemen had ze nooit gedacht. Yu zal op haar krijgskunsten, haar Qi maar vooral op zichzelf moeten leren vertrouwen.

Wat vind ik van dit boek;

Dit boek begint met een hele lange lijst aan personages, gevolgd door een woordenlijst, een maateenheden-lijst en een tijdmetingen-lijst. De woorden- tijds- en maateenheden- lijst vind ik een prachtige toevoeging omdat Davide hierin Chinese woorden, uitdrukkingen en andere belangrijke (maar voor ons zo andere manier van) gebruiken verduidelijkt. De personagelijst is vooral handig om even in terug te kijken tijdens het verhaal, want onthouden gaat je met deze gigantische lijst niet lukken. Heel tof is dat de hoofdstukken in het Chinees genummerd zijn, maakt het wel iets lastiger als je even terug pakken op een hoofdstuk, maar dat geeft niks.

Het mooie aan de verhalen van Morosinotto is dat het niet zomaar verhalen zijn, het zijn ware (geschiedenis) lessen. Je leert veel uit deze verhalen over het onderwerp van het verhaal, en dat maakt deze boeken niet alleen super fijn om te lezen, maar ook nog een leerzaam. Leugens, macht, verraad en perfectie sluiten elkaar niet uit in dit verhaal, en maakt het tot een wereld vol avontuur en dubbele agenda’s. Weer een fantastisch verhaal van Morosinotto.

Dit verhaal is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot aller tijden.

Heel mooi vind ik ook het nawoord van Davide, Yu heeft een speciaal plekje in zijn hart verovert om redenen die je ook door het hele verhaal voelt. Rebecca Dautremer heeft Yu haar prachtige gezicht gegeven, wat voor Davide en heel emotioneel moment was omdat Yu zoveel voor hem is gaan betekenen.

Wat ik ook met bewondering lees, is zijn dankbaarheid naar de Nederlandse uitgever en vertalers, meestal blijft het nawoord ‘dicht bij huis’, maar Davide steekt de grens over, en dat vind ik echt voor hem spreken. Ook worden zijn lezers letterlijk met naam en toenaam bedankt, hoe trots mag je zijn als je in het nawoord van zo’n geweldig schrijver voorkomt.

Dit is het derde boek dat ik van Davide lees, en elke keer grijpt zijn manier van schrijven mij vast om mij niet meer los te laten totdat ik de laatste letter heb verslonden, een waar kunstenaar mag hij zichzelf wel noemen vind ik.

Ik snap het als jij dit boek ook wilt lezen, je kunt hem bestellen bij Uitgeverij Pelckmans zelf. Of natuurlijk bij je eigen favoriete boekhandel.

De andere boeken van Davide zijn;

Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn
Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
en
De verloren bloem van de sjamaan (deze heb ik helaas nog niet gelezen)

en deze boeken zijn uiteraard ook verkrijgbaar bij Uitgeverij Pelckmans.