Boekenfreaks

Xavi – Leo Oldenburger


Xavi Simons, een toptalent dat op jonge leeftijd (7) is ontdekt en ondertussen de wereld al (heeft) verovert.
Fan of (nog) geen fan, dit boek brengt meer dan je denkt.

Waar gaat dit boek over;

Dit boek gaat over Xavi Simons, een van de grootste, zo niet dé grootste belofte van deze tijd in het voetbal.
Xavi rent vanaf z’n vierde rond met een bal, en op z’n zesde word hij gescout door Villa Real wat een super groot compliment is maar waar ze toch niet op het aanbod ingaan.
Wanneer vervolgens Barcelona aan de deur staat, gaan ze richting het trainingsveld van Barcelona, en vanaf daar is alles geschiedenis.

Geschiedenis, heden en toekomst lezen we in dit boek, en ‘interessant’ dekt de lading bij lange na niet.

Wat vind ik van dit boek;

Een hele mooie coverfoto die de kracht van Xavi goed weggeeft.
Dat Xavi een multitalent is komt overal naar voren, de mensen die verstand hebben van voetbal, de fans, zijn medespelers, iedereen is het erover eens, Xavi is nu al de absolute wereldtop.
Tactisch en technisch is hij ontzettend sterk en dat is de gouden combinatie, ook kan hij op elke positie voetballen en hoe klein een plekje ook is, hij kan zijn pasjes geven en scoren.
In het ‘voorwoord’ krijgen (ex) voetballers, collega’s en zijn meerdere het woord, en de dingen die ze zeggen zijn niet zomaar wat woorden, maar echte lofprijzingen en bewonderende uitspraken.

Wie verwacht Xavi zelf veelvuldig aan het woord te krijgen vanwege de achterflap tekst, ‘hoe ga je als kind speler om met de hooggespannen verwachtingen in topvoetbal en hoe houdt je je stand als je constant door miljoenen wordt gevolgt? Dit is het verhaal van Xavi….’ komt bedrogen uit, want het is vooral een uiteenzetting van de feiten die bij elkaar zijn gezocht zijn door de schrijver van het boek, dan dat je het verhaal van Xavi zelf ‘hoort’.
Ik persoonlijk vind dat wel jammer en ook dat je heel veel, misschien wel iets teveel, ‘omgevings informatie ‘ leest dat in principe niet met Xavi zélf te maken heeft. Je krijgt heel veel informatie over clubs, over welke spelers er met Xavi speelde, en wanneer die ergens zijn begonnen of weggegaan, en uiteraard ook diezelfde informatie krijgt je over Xavi.

Misschien is het voor de diehard Xavi fan die echt álles wil weten rondóm Xavi een super toffe boek met veel extra toevoeging (want het is echt wel een prachtig boek en informatie krijgt je zeker), maar voor een Xavi leek (zoals ikzelf) is dit (misschien) iets ‘to much information’.

Ook moet je wel Engelse taal machtig zijn want de verhalen en quotes van sommige personen zijn in Engels gelaten.

Wat ik ook wel erg mis in een biografie als dit, is de fotokatern, het geeft het hele verhaal toch een beetje leven mee, want als je bepaalde dingen leest ga je toch even op foto’s kijken of dat er tussen staat.
Al met al een ontzettend interessant boek, óók voor mensen die (nog) niks van Xavi weten en alles van hem willen weten, maar zéker voor de echte Xavi fans.

Wil jij dit super interessante boek nu ook hebben? Bestel je hem dan snel via Uitgeverij Alfabet of je lokale boekhandel.