Gekke jantje is een heftige uiteenzetting van het leven van Jan van der Winden.
Een leven dat begon in een soort sekte en hem gevormd heeft tot de man die hij werd en nu is geworden.
Waar gaat dit boek over:
Wanneer Jan vier is word hij voorgesteld aan zijn stiefvader, deze blijkt lid te zijn van een antroposofische beweging die hun eigen opvattingen hebben over gezondheid opvoeding en onderwijs.
Wanneer Jan in opstand komt omdat hij de antroposofische leefwijze doorkrijgt, wordt hij steeds harder aangepakt, hij wordt niet alleen geestelijk maar ook fysiek keihard aangepakt.
Ze geven hem onder andere zware medicijnen die hij helemaal niet nodig heeft, waardoor hij een afgevlakt jongetje wordt en op die manier mooi onder de duim te houden is.
Hij komt uiteindelijk zelfs terecht in een instelling voor verstandelijk gehandicapten ver weg in België, terwijl z’n moeder stervende is in Nederland, omdat de medicijnen zijn sterke geestdrift blijkbaar toch niet kunnen temmen.
De enige veilige haven die Jan had was het politiebureau, en waarschijnlijk, zo zegt hij zelf, is daar zijn passie voor politiewerk geboren.
Een zwervende drugsverslaafde werd Jan vanzelf wel, wat moet je anders als je niks meer van het leven snapt of wilt, en je niet meer weet of jij nu gek bent of de wereld waarin je bent opgegroeid.
Totdat er iets gebeurde waardoor Jan drastische maatregelen heeft genomen, en de man is die hij nu is.
Doordat hij kinderen met z’n ex heeft, wordt hij een speelbal van z’n ex, de sekte en het leven zelf.
Karaktermoorden, geweld (zowel geestelijk als fysiek) en indoctrinatie is in deze wereld niet vreemd, sterker nog het lijkt zelfs normaal…. Behalve voor degene die krachtig genoeg zijn om de waanzin in te zien van deze leefwijze.
Wat vind ik van dit boek:
Afgebroken worden en zichzelf weer opgebouwd hebben, is het eerste dat ik tijdens het lezen al voel en ook daadwerkelijk lees.
Op de cover zie ik een man, getekend door het leven maar nog steeds met zijn hoofd geheven en trots, meer is er voor een boek als dit niet nodig vind ik dus is dit absoluut heel mooi gedaan.
Geïndoctrineerd door wat hem al die jaren is voorgehouden heeft Jan jarenlang het verkeerde gelooft, maar op een dag weet Jan niet dat er niks mis is met hem, en wanneer hij in het boek verteld over die onverwachte openbaring voel je de onmacht en angst die dat bij hem oplevert. Maar ook de trots dat hij deze ontdekking heeft gedaan, en waardoor hij nu een echt leven kan opbouwen zoals het hoort.
De manier waarop hij zijn verhaal verteld neemt je echt mee in zijn leven van toen naar nu, en dat is met zo’n heftig verhaal als dit des de ingrijpender voor de lezer.
Ontdekken dat hij zichzelf vaker dingen aanpraat door de conditioneringen in zijn jeugd, dan dat die dingen ook echt gebeuren, komt ook veelvuldig voor in het verhaal van Jan en maakt dat je vol bewondering en verwondering dit verhaal leest.
Ik vind het namelijk heel knap als je van jongs af aan een bepaalde negatieve denkwijze ingeprent hebt gekregen, je dan tóch die dingen doet waar je bang van bent (opleiding, sociale activiteiten enz).
Wat soms wel wat overdone is in het begin van het boek, is het praten in metaforen, en dat leidt mij dan wel weer uit het verhaal.
Ook voel ik tijdens het lezen de verontwaardiging en angsten die Jan gevoeld moet hebben in z’n strijd om de kinderen. Het verhaal maakt je als lezer zelfs boos en geeft een machteloos gevoel.
De karaktermoord die op Jan gepleegd wordt is zo walgelijk, achterbaks en zelfs gevaarlijk te noemen, dat dit soort sektes die op deze manier te werk gaan eigenlijk gewoon verboden en flink bestraft moeten worden, het is verbazingwekkend dat deze sektes kunnen bestaan.
Elke keer dat je in dit verhaal denkt dat je het gekste hebt gehad, komt er weer iets tevoorschijn waarvan je nóg harder van de bank valt. Het is op sommige punten zelfs zo bizar wat Jan allemaal overkomt en aangedaan wordt, dat je bijna denkt dat hij gewoon maar iets verzonnen heeft.
Wil jij dit heftige, beangstigende maar ontzettend interessante verhaal nu ook lezen? Bestel jouw exemplaar dan bij Uitgeverij Growing Stories.