Boekenfreaks

Ik wil dood maar eerst een bord tteokbokki – Baek Se-Hee

Een heel bijzonder boek over iets dat herkenning geeft voor wie dat in zichzelf ziet.
Baek tekent een rauw een eerlijk proces uit van haar therapie sessies, samen met haar reflecties over die gesprekken heeft ze ons dit boek gegeven.

Waar gaat dit boek over;

Baek Se-hee voelt zich al heel lang somber, onzeker en angstig en bezoekt een therapeut om uit te zoeken wat er aan de hand is.
Gaandeweg komt ze erachter dat ze dysthymie of persisterende depressieve stoornis heeft.
Ze onderzoekt situaties in haar leven om tot de onderliggende reden van haar gevoelens te komen en zo een gezondere weg in te slaan.
Haar therapeut helpt haar om anders naar haar gedragingen en denkwijze te kijken en ook situaties positiever te leren bekijken.
Ook leert Baek haar eigen makken maar ook kunnen in te zien, vaak ziet ze niet wat ze super goed doet maar alleen wat ze fout doet.
Van anderen ziet ze alles juist positiever in dan in dezelfde situatie over zichzelf.

Wat vind ik van dit boek;

Dit boek is in feite een uiteenzetting van de opgenomen therapiesessies die Baek Se-hee heeft gehad en haar reflecties daarop.
Het leest als een malle weg doordat je gewoon een gesprek leest tussen twee mensen.
Tussen de gesprekken met de therapeut door, kan Baek reflecteren en lees je haar gedachten en openbaringen, en die zijn heel interessant om te lezen.

Ik weet niet of het de bedoeling was van dit boek, maar de gesprekken met de therapeut geven je lessen om in het leven toe te passen of anders te zien.
Alsof je een werkboek voor psychologen leest, maar dan in verhaal vorm waardoor het interessant blijft.

Baek schrijft heel vlot, open en soms grappig waardoor je ongedwongen en lekker kunt lezen.
Baek reflecteert de opgenomen therapiesessies in de stukken tussen de sessies in, en daardoor krijg je in een verkorte en verduidelijkte versie van het gesprek, en een goed beeld van wat er in de sessies besproken is waardoor ze deze reflecties kan maken.
Soms kan de therapeut wel iets positiever op Baek reageren als ze iets veranderd heeft aan haar denkwijze en zonder meteen nóg meer aan te raden, daar irriteerde ik mij af en toe wel een beetje aan.

De titel doet je wenkbrauwen in eerste instantie omhoog schieten maar je ontdekt vanzelf waarom deze gekozen is.
Ik vind dit een heel fijn boek, met als uitgangspunt een keer de taboe op therapie en depressies te doorbreken.
Ik vind dit boek echt fantastisch, de dingen die Baek verteld in het ‘reflectie stuk’ zijn oprecht nuttige dingen om onder ogen te krijgen, en niet zomaar domme of nutteloze overpeinzingen.

Het epiloog is helemaal geweldig, veelbetekenend en absoluut de moeite van het lezen waard, zelfs als je denkt dat het ‘echte verhaal’ voorbij is dus het boek kunt wegleggen.

Baek Se-Hee, geboren in 1990, studeerde creatief schrijven aan de universiteit voordat ze vijf jaar bij een uitgeverij werkte.
Tien jaar lang kreeg ze psychiatrische behandeling voor dysthymie (aanhoudende milde depressie), die het onderwerp werd van haar essays, en daarna het boek ‘Ik wil sterven, maar ik wil tteokbokki eten’ werd. Haar favoriete eten is tteokbokki en ze woont samen met haar reddingshond Jaram.

Wil jij dit grappige, serieuze, inspirerende en interessante boek nu ook hebben?  Dan kun je hem bestellen bij Pelckmans uitgevers of bij je favoriete boekhandel.