Een indrukwekkend verhaal over een jongen die weet dat hij in het verkeerde lichaam zit, en de strijd aan moet gaan met vooroordelen, fobieën en pesterijen.
Gelukkig bestaat er iets als echte vriendschap.
Waar gaat dit verhaal over;
Peter weet al een tijdje dat hij in het verkeerde lijf zit, hij is geen jongen maar een meisje.
Genderdysforie heet het met een moeilijk woord, Peter is trans.
Zijn beste vriend Lucas is de eerste aan wie Peter het verteld, en het begrip en de liefde en het soort van enthousiasme van Lucas verbaasd Peter, want hij had niet verwacht dat Lucas zó positief zou reageren.
Dan volgen er tijden van intens verdriet, wachten, pure kracht en doorzettingsvermogen, want een ‘trans-persoon’ leeft nog altijd in een wereld die niet het hunne is.
Het gepest, de vooroordelen, maar gelukkig ook de liefde en onverklaarbare meevallers vallen Peter/Roos ten deel, en maken hen tot wie ze worden.
Wat vind ik van dit boek;
Een prachtig verhaal.
Over dit specifieke onderwerp is de laatste jaren veel te doen, en dat Hinke van Abbema dit boek schrijft zorgt hopelijk voor meer bekendheid en acceptatie van het Trans zijn, of überhaupt de LHBTQ- gemeenschap.
Iedereen zou een Lucas moeten hebben in een wereld als deze.
In het voorwoord laat Hinke duidelijk merken dat alle personages fictief zijn, maar wel berusten op echte verhalen, en dat er gedegen onderzoek is gedaan naar alles dat rondom het trans-zijn hoort.
Het verhaal ontroerd (mij) van begint tot het eind, en dat komt vooral door hoe de personages zijn vormgegeven.
Ik ken de andere boeken, ik geloof in jou en door jou ben ik mij, en ook dat zijn twee ontzettend mooie en indrukwekkende verhalen.
Dit verhaal is niet alleen actueel vanwege het gender onderwerp, maar ook vanwege andere dingen zoals bijvoorbeeld het pesten, depressieve gevoelens hebben en vriendschappen, het is een héél divers verhaal die veel meer taboes aanschrijft dan alleen het gender stukje en dat is op een hele mooie subtiele manier gedaan.
Het onderwerp overheerst niet op zo’n manier dat het irritant of ongeloofwaardig wordt, en ook dat is een hele kunst.
Het verhaal is vanuit twee perspectieven geschreven, die van Roos en die van Lucas (de beste vriend van Roos), dat maakt dit verhaal heel mooi om te lezen omdat je ook leest wat het hele traject met een ‘andere kant’ van dit traject/proces doet (familie, vrienden en de omgeving in zijn algemeen).
Wat ook erg mooi en vooral goed gedaan is, is dat alle kanten uit het leven van een trans persoon zijn belicht, het leven van degene zelf naar ook het leven, de gevoelens en gedachten van de naasten of omgeving.
De cover vind je ook terug in het verhaal, maar niet direct in het begin van het verhaal, en de titel is op twee manieren te zien, maar dat lees je echt in het verhaal zelf terug.
Wil jij dit indrukwekkende verhaal nu ook lezen? Dan kun je hem bestellen via Kok boekencentrum of je lokale boekhandel.