Een heftige reconstructie van de laatste dag van Pim Fortuyn, verteld door de mensen die er op die dag bij in de buurt waren, of anderzijds betrokken waren bij deze vreselijke gebeurtenis op deze vreselijke dag.
Een boek dat ik perse wilde lezen. Het boek over de laatste dag van Pim Fortuyn. De man die heel Nederland(en soms ook het buitenland) op z’n kop zette, een intrigerende man. En of je hem nou wel of niet moest, hij trok je aan, je wilde alles van en over die man weten. Die bewuste 6mei 2002 op het Mediapark Hilversum… ik denk niet dat iemand die dag ooit kan vergeten. Paul van der Lugt was zendercoördinator op 3FM ten tijden van die vreselijke 6mei 2002. De dag waarop Pim Fortuyn vermoord werd door Volkert van der G.
Paul van der Lugt was er, samen met Ruud de wild en producer Merel v Dijk, bij toen Fortuyn in elkaar zakte. Van der Lugt neemt ons stap voor stap mee door de laatste dag van Pim Fortuyn.
Wat vind ik van dit boek;
Een levensechte reconstructie waarin iedereen, die er op die noodlottige dag op wat voor manier dan ook dichterbij betrokken was dan de rest van Nederland, zijn of haar verhaal doet. Wat ook een rauw zwart randje geeft aan dit boek, is dat je Peter R de Vries ook zijn verhaal ziet doen over die dag, en dat voelt best raar en naar. Helemaal gezien de gebeurtenis waar hij op dat moment bij betrokken was, en dat hij op diezelfde vreselijke en laffe manier uit het leven getrokken is. Heel raar om te zeggen misschien, maar wat ik ook mooi vind aan hoe dit boek is geschreven, is dat de dingen die de mensen vertellen ‘warrig’ overkomt, warrig zoals ook echt het geval is als je in paniek bent geweest en je je iets herinnerd of moet na vertellen. Die manier van schrijven geeft dit boek nog meer van die vreselijke sfeer mee die er die dag geheerst heeft.
Wat er wordt verteld is ook héél gedetailleerd, dus als je niet àlles wilt weten (zoals bijvoorbeeld hoe de allerlaatste seconden van Pim waren) dan moet je nog maar wel even goed nadenken of je dit boek wel wilt lezen.
Er wordt niks geschuwd om te vertellen. Wat je ook echt voelt in het boek is de dreiging naar de ‘overige’ politici toe. Het volk was boos, échte boos, op hun, dat ‘hun’ Pim niet (beter) beveiligd werd. Best beangstigend en eng voor de politici die daarmee te maken hebben gehad. Heel Nederland ‘had last’ van de liquidatie van Fortuyn. De brief van Ruud de Wild aan zijn luisteraars eind 2002 breekt je hart. Het is een hele sterke, niets aan de verbeelding over te laten brief en zijn reden om met de radio te stoppen, voorlopig dan.
De kanttekening van jaren lange veranderingen in het geheugen wordt ook gemaakt, om eventuele niet kloppende timeframes ‘in te dekken’. Al denk ik dat iedereen snapt dat dat kan gebeuren na zo’n gebeurtenis die jaren geleden is gebeurd.
Een indrukwekkend en gedetailleerd verslag over de laatste dag van een van de meest besproken politicus aller tijden. Wil jij dit boek nu ook lezen, je kunt hem bestellen via Alfabet Uitgevers of bij je lokale boekhandel.