Ook hier weer een bijzonder boek dat je niet zomaar snel ergens tegen zult komen. Maar Boekenfreaks heeft hem in handen gekregen en gelezen. Lees snel wat dit boek precies inhoud.
Waar gaat dit boek over;
De titel zegt het al, de geschiedenis van bruggen in Alkmaar. Mijn mooie Alkmaar.
Tien jaar werkte Lucas Zimmerman aan zijn boek ‘Bruggen Geschiedenis van Alkmaar’. Hierin neemt Lucas u mee in het fascinerende geschiedenis over het komen en gaan van de bruggen in Alkmaar. Prachtige foto’s, kaarten, prenten en schilderijen komen aan bod.
De oudste kaart van Alkmaar, uit 1560, werd getekend door cartograaf Jacob van Deventer. Hij kreeg deze opdracht van de koning van Spanje, beter bekend als Filips II (1527-1598). Deze koning wordt ook bezongen in ons Wilhelmus.
In de 15e eeuw werd Alkmaar een belangrijk handelscentrum. Er werden vele bruggen gebouwd om de verbindingen over het water te verbeteren. De Gewelfde Stenenbrug, met een slim doordacht draagontwerp, is een van de oudste bruggen van Alkmaar. Al bijna 400 jaar heeft deze brug heel wat paardenkarren, koetsjes, bakfietsen en ontelbare voetstappen gedragen. Als bruggen toch eens konden praten…
En dat doet Lucas voor ze in dit boek van zijn hand..
Dit ‘bruggenboek’ is niet zozeer voort gekomen uit fascinatie voor bruggen als wel de fascinatie om informatie compleet te krijgen. Het begon met onvolledige dossiers met informatie over de geschiedenis van de wateren in Alkmaar, maar heb je water dan heb je ook schepen en zeker ook bruggen.
Wat vind ik van dit boek;
De geschiedenis van bruggen in Alkmaar. Mijn mooie Alkmaar, waar ik zo gek op ben maar tegelijkertijd zo weinig van weet. Zeker dit soort kanten van je stad weet je niet, omdat het zo gewoon is om over een brug te lopen naar niet de aantrekkingskracht heeft om er diep op in te gaan.
Met dit boek ben ik héél veel te weten gekomen over de ‘waterige’ geschiedenis van Alkmaar.
Een heel mooi feit dat ik te weten ben gekomen tijdens het lezen van dit boek en de presentatie mét rondleiding langs een aantal bruggen in Alkmaar, is dat er bepaalde bruggen zijn waar ze platen in kunnen laten zakken met betrekking tot afsluiten van een toegangsweg(in het water), waardoor een vijand er niet in kan. En het feit wil dat je de bewijzen ervan nog steeds kunt zien óp de brug en ernaast. De plek waar die platen in worden bewaard en de sleuf in de grond waardoor de platen af te laten dalen zijn.
Zie de foto’s ervan hieronder.
Op de linker foto laat zien waar de sleuf IN de brug ziet, en de foto rechts is OP de brug waar de platen in zitten
Er staat super veel gedetailleerde informatie in, met allerlei tekentjes om een bepaalde staat van zijn aan te duiden, of een weggehaalde brug te duiden of een brug te duiden met naamsverandering.
Heel eerlijk is het soms wat overweldigend om allemaal te lezen, juist omdat er zoveel detail in geschreven wordt, maar ik blijf dan gewoon doorlezen, bladeren en terug kijken en dan valt het allemaal vanzelf op z’n plek.
Ook zul je niet teleurgesteld worden in de beeldvorming van Alkmaar en haar bruggen, er is zoveel moeite gedaan om alles zo zorgvuldig en volledig mogelijk neer te zetten, dat je absoluut geen eigen fantasie hoeft toe te passen. Je hoort de naam ‘waterstad‘ wel vallen als het over Alkmaar gaat, en daar is niets van gelogen. In Alkmaar gebeurde alles om en op het water en ze had zelfs een verbinding met de Noordzee. Wanneer ik in de stad in Alkmaar loop, dan zie ik toevallig Lukas over de wateren uitkijken, dat maakt voor mij dat dit boek geschreven …of eigenlijk gecreëerd is door iemand die écht van deze stad, haar geschiedenis en haar geheimen houdt.
Het boek is uitgebracht in eigen beheer door Lucas, en gedrukt bij Krijgsman drukwerk in Alkmaar. Krijgsman Drukwerk staat voor een hoog service niveau en onberispelijke producties, en dat is te zien en te voelen wanneer je dit prachtige boek in je handen hebt. Wat ik namelijk ook heel mooi vind is dat je de letters kunt voelen, misschien hoort dat niet zo, maar ik hou daar wel van.
Lucas A.L Zimmerman was tot voor kort voorzitter en bestuurslid bij Gilde Alkmaar, bestuurslid bij WMO Raad van Alkmaar maatschappelijke ondersteuning én penningmeester en vrijwilliger bij historisch vereniging Alkmaar, en laat die laatste nu net het vlammetje geweest zijn onder dit boek. Meer dan 10 jaar heeft Lucas aan dit prachtige boek gewerkt, met diverse meelezende critici die het boek meer dan volledig hebben gemaakt.
Wil jij dit fantastische boek over Alkmaar en haar bruggen nu ook hebben, bestel het dan snel bij Lucas zelf, bij onze prachtige Van der Meulen boekhandel in ons prachtige Alkmaar óf als je dat liever doet bij je eigen favoriete boekhandel.