Een prachtig boek vol met de kunst van het geloof. Een verboden iets dat toch (bijna) het belangrijkste van het geloof is geworden.
Dit boek is een prachtige uiteenzetting en verduidelijking van de beeldkunst van het Katholicisme. Er wordt je duidelijk en op een hele mooie manier verteld waar bepaalde beelden vandaan komen, waar ze voor staan en hoe je ernaar zou moeten kijken.
Wat vind ik van dit boek;
Dit boek is de vitrine waarin de katholieke cultuur wordt tentoongesteld in al haar diversiteit en door de eeuwen heen. Ondanks het beeldverbod in de Bijbel vormt kunst een groot deel, zo niet het grootste deel van katholiek geloof. Deze ‘gevaarlijke’ kunst (zo noem ik het maar even) is niet meer uit de wereld weg te denken. En komt in alle vormen, soorten en maten.
Meteen op de eerste pagina van het boek zie je een schitterende jurk van Valentino, het is een echo van het minutieus gedetailleerde borduurwerk uit de middeleeuwen Adam en Eva in het paradijs. Echt prachtig, de toon is gezet.
Hieronder de foto ervan
Verering van beelden werd zelfs bestraft met het hellevuur zo is te lezen in de tien geboden. Maar de interventie van Paus Gregorius de Grote betekende dat kunst definitief een grotere ging spelen in het christendom van de middeleeuwen. Ook mijn favoriete kunstenaar komt met zijn ‘tuin der lusten’ aan bod in dit prachtige boek, Jheronimus Bosch. Zijn kunstwerken zijn over het algemeen zowel verontrustend als prachtig. Een geheel eigen stijl en ik hou ervan.
Dit boek leert je ontzettend veel, bijvoorbeeld dat het ‘eerste deel’, het oude testament, geschreven vóór de geboorte van Christus, een overlap heeft met jodendom en de islam. Waar het ‘tweede deel’, het nieuwe testament, echt hoort bij de christelijke bijbel. Om de grotendeels analfabete leken te onderwijzen over de Bijbel, lieten rijke weldoeners kunst maken. En daardoor is de beeldvorming toch een grote, zo niet dé grootste rol gaan spelen in het geloof en de uiting ervan, ondanks de belofte van het hellevuur.
Dit is geen boek om alleen maar even lekker plaatjes te gaan zitten kijken met tekst en uitleg erbij, niet alléén dat in ieder geval, want er staat veel uitgelegd over het geloof en de beeldende kunst, héél veel.
En dat is ontzettend mooi want dat maakt dat dit boek werkelijk door iedereen opgepakt kan worden. Een leek of een gelovige, het maakt niet uit je zult dit boek prachtig vinden. 1. door zijn rijke informatie en 2. door de prachtige illustraties en foto’s. Je komt er vol kennis uit.
Wat ik ook ontzettend mooi vind aan dit boek, is dat schilderijen of andere kunstwerken of gebouwen ‘ontleed’ worden, en dat er per detail uitgelegd wordt wat je ziet, wat iets is en/of waar het voor staat.
Zoals op de twee foto’s hieronder te zien is
Ook de plaatsen waar de verering, het bidden en het samenzijn gepraktiseerd worden, wordt niet overgeslagen. De kathedralen, basilieken en kerken in al hun pracht worden getoond en besproken. Zelf ben ik al jaren helemaal verliefd op de Kathedrale basiliek Sint Bavo , in Haarlem. Zo’n prachtige basiliek om naar te kijken ente zijn, en waar ik ook helemaal bovenin ben geweest tijdens de ‘klim naar het licht‘, een prachtig evenement waardoor je op de top van de Bavo mocht komen. Ik keek mijn ogen uit en heb ontzettend geleerd, veel meer geleerd dan ik al dacht te weten.
De foto hieronder heb ik genomen toen ze de ‘mannen-‘ en ‘vrouwentoren’ aan het restaureren waren na een inzamelingsactie. (een mooi verhaal trouwens over hoe de naam ‘mannen- en vrouwentorens’ zijn ontstaan. Dat lees je hier)
De Koepel Kathedraal Te Haarlem is uniek, en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950.
Ook een mooi en heel leerzaam hoofdstuk is ‘gemeenschap’. Je leert er veel uit over gebruiken of waarom dingen gedaan worden. Voor maar €24,- zou je ook het prachtige Sedlec Ossuary in Tsjechië (ook wel de kerk der botten genoemd) kunnen bewonderen en veel kunnen leren over het hoe en waarom van en in deze kerk, ooit wil ik dat zeker nog doen want ook deze staat bovenaan mijn ‘wauw lijstje’. Sedlec is ook weer zo’n plaats voor devotie waar je je nederig voelt en in stilte rondloopt omdat de omgeving dat opeist.
Suzanna Ivanic is lector vroegmoderne Europese geschiedenis en lid van het centrum voor onderzoek naar de middeleeuwse en vroegmoderne tijd aan de universiteit van Kent.
Dit boek is een parel om te hebben, en een boek dat je echt nog vaak zult herlezen of inkijken. De foto’s, illustraties en andere beeldvorming zijn prachtig, of je er nu van houdt of niet, het intrigeert. Het boek straalt geloof en rust uit, en de dikte en de gouden letters geven het boek zijn karakter mee in mijn ogen.
Wil jij dit prachtige boek ook in handen krijgen? (wat bijna niet anders kan zo mooi als het is), je kunt het bestellen via Kokboekencentrum bij Boekenwereld.